Ziua de munca s-a incheiat si esti gata de antrenament. Esti pus pe fapte mari! Dar inainte de a incepe, poti lua ceva pentru a iti crea un avantaj. Intrebarea este care supliment te va ajuta cel mai mult sa te antrenezi mai intens.Un supliment pre-antrenament eficient trebuie sa sustina nivelele energetice ale corpului, sa descreasca stresul oxidativ, sa imbunatateasca concentrarea, sa hidrateze si sa regleze balanta de electroliti, sa mentina un PH normal si sa furnizeze micronutrienti.
Mai jos este o lista cu cele mai importante componente dintr-un supliment pre-antrenament. Cu cat un supliment contine mai multe din ele, cu atat este mai eficient.
Electrolitii. Evaporarea transpiratiei este un mencaism de baza al termoreglarii, dar sa te antrenezi pana la epuizare cand ai un deficit de fluide (hipohidratare) poate crea multe probleme fizice precum oboseala, disfunctii cognitive, dezechilibre ale sistemului imunitar si hormonal, dezechilibre ale PH-ului, stres oxidativ si pierderea unor nutrienti. Apa si electrolitii/mineralele, inclusiv sodiu, magneziu si potasiu, trebuie sa fie inlocuite pentru a normaliza nivelele totale de apa din corp.
Bauturile sportive care contin electroliti pot rezolva problema. Din pacate, multe din aceste bauturi contin si un numar foarte mare de calorii, deseori sub forma de sirop de fructoza sau porumb, plus alti aditivi alimentari, care nu sunt benefici corpului. De aceea, cititi eticheta produselor pre-antrenament, si evitati-le pe cele care contin aditivi si zaharuri rafinate.
Magneziu. Magneziul este al patrulea mineral ca abundenta din corp, si este implicat in sute de reactii biochimice care dicteaza functiile metabolice optime si afecteaza performanta sportiva. 66% din magneziul corpului este in oase, si 33% in muschii scheletici si muschiul cardiac. In ultimele decenii, cantitatea de magneziu din alimente a scazut drastic, si aproximativ 75% din populatia tarilor dezvoltate este deficienta in acest mineral.
Suplimentarea cu magneziu afecteaza pozitiv performantele sportive si antrenamentele prin imbunatatirea nivelelor de eritrocite si hemoglobina. Magneziul creste disponibilitatea glucozei in sistemul nervos central si periferic si creste evacuarea acidului lactic din muschi in timpul exercitiilor fizice. Pentru acest din urma aspect, cea mai buna forma a magneziului este dimagneziul malat; o bautura pre-antrenament de calitate va contine aceasta forma de magneziu.
Adenozin trifosfat. Adenozin trifosfat (ATP) este principala sursa de energie pentru celule. Cantitatea de ATP stocata in tesutul muscular si disponibila pentru a fii folosita imediat, inclusiv in timpul exercitiilor fizice, este limitata. Dupa ce este folosita, energia sub forma de ATP trebuie resintetizata in muschi. Cea mai buna forma de ATP din suplimente este sarea disodium de ATP.
Tirozina. Cresterea dopaminei disponibile in creier este un factor important in cresterea andurantei sportive atunci cand se fac exercitii fizice in caldura. Tirozina este un aminoacid creat din fenilanalina. Tirozina sustine formarea catecolaminelor (dopamina, epinefrina si norepinefrina) dar si a hormonilor tiroidieni. Administrarea de L-tirozina pe cale orala creste sustinerea efortului fizic in conditii de caldura mare.
Creatina. Creatina este stocata in principal in muschii scheletici, si este transformata in fosfocreatina, care este folosita la crearea de ATP pentru energie. Suplimentarea constanta cu creatina monohidrat duce la cresterea depozitelor de creatina intramusculara dar si la cresterea masei musculare si la ingrosarea fibrelor musculare deja existente. Creatina poate actiona si ca un antioxidant.
Creatina este un element important al oricarui supliment pre-antrenament! Cea mai buna forma este de magneziu-creatin chelat.
L-carnitina. Aminoacidul l-carnitina are multe functii, inclusiv acestea:
- sustine functionarea inimii (afecteaza producerea energiei in tesutul muscular cardiac);
- regleaza metabolismul grasimii prin facilitarea transportului grasimilor pe suprafata membranei celulelor in mitocondrii (partea din celule care produce energie);
- ajuta corpul sa oxideze aminoacizi pentru a produce energie, atunci cand este nevoie;
- creste nivelele de energie si anduranta;
- creste oxidarea celulara si previne leziunile cauzate de lipsa oxigenului;
- protejeaza si creste activitatea neurotransmitatorilor din creier;
- regleaza PH-ul si acidoza intracelulara;
Acidul pantotenic si beta-alanina. Acidoza intramusculara este una din cauzele principale ale oboselii in timpul exercitiilor fizice. Nutrientul carnosina joaca un rol important in reglarea PH-ului muscular. Factorul care limiteaza sintetizarea carnosinei este disponibilitatea beta-alaninei. Suplimentarea cu beta-alanina creste simtitor carnosina din muschi, si implicit capacitatea muschilor de a face fata acidului lactic, intarzaind oboseala neuromusculara. De asemenea, acidul pantotenic (vitamina B5) poate si el reduce concentratia de lactat din sange. Aceste doua elemente sunt un adaos foarte bun la orice supliment pre-antrenament.
Vitamina C. Exercitiile fizice duc la crearea unor specii reactive de oxigen (SRO) din mai multe surse din muschii scheletici. Suplimentarea cu vitamina C la sportivi scade stresul oxidativ si protejeaza proteinele de oxidare.
Colina. Colina joaca un rol important in multe cai fiziologice si biomecanice, inclusiv sintetizarea neurotransmitatorilor, transportul lipidelor si imbunatatirea reactiilor de metilare (reducerea homocisteinei). Exercitiile fizice dificile si sustinute pot duce la solicitarea acestor cai metabolice, crescand nevoia pentru nutrientul colina.
Referinte