Ghrelina si tesutul adipos

Publicat in

Daca vrei sa slabesti, sa fi in forma si sa nu te ingrasi, este foarte important sa stii ce este ghrelina si cum functioneaza.

Populatia generala care face sport a inceput din ce in ce mai mult sa se intereseze de nutritia bazata pe dovezi stiintifice si pactica. Este si cazul metodelor de slabire. Si nu este decat o chestiune de timp pana ce vor incepe sa apara confuziile legate de sistemul neuroendocrin. Procesele complexe legate de sistemul neuroendocrin sunt foarte importante pentru orice sportiv care vrea sa se simta bine si sa arate bine. Este un subiect interesant de studiat, dar pentru multi este prea complex. Lumea vrea sa stie informatii precise si succinte pe care le pot pune usor in pactica si sa vada rezultate. 

Asa ajungem la o componenta a sistemul neuroendocrin de care aminteam, una foarte importanta atunci cand vrem sa evitam ingrasarea si sa slabim. Este vorba despre ghrelina.

Contrar a ceea ce crede lumea, tesutul adipos nu doar stocheaza grasime. Tesutul adipos este un organ endocrin foarte activ, care secreta si regleaza o serie de hormoni, in special ghrelina, leptina, adiponectina si rezistina. Toti acesti hormoni au legatura cu reglarea metabolismului si consumul energetic al corpului. Ne vom concetra asupra ghrelinei, un hormon care  dicetaza metabolismul energiei pe termen lung. Cu cat il intelegi mai bine, cu atat il poti folosi mai eficient pentru a slabi.

Ghrelina este produsa mai ales de fundusul stomacului (fundul stomacului), si cantitati mai mici ale sale sunt produse si in alte parti din corp. A fost descoperita in 1999 de cercetatori japonezi, care au numit-o peptida care elibereaza hormon de crestere. Asta ar trebui sa iti atraga atentia: ghrelina este legata de eliberarea peptidelor hormonale ale hormonului de crestere.

Ce face mai exact ghrelina? Ghrelina se leaga de receptorul hormonului secretagog (GHSR) si mediaza eliberarea hormonului de crestere din glanda pituitara. Cea mai cunoscuta este abilitatea ghrelinei de a stimula apetitul. Prin acest mecanism poate dicta ingrasarea sau slabirea. Ghrelina controleaza apetitul, apetitul dicteaza cantitatea de mancare ingerata si mancarea determina ingrasarea/slabirea. De aceea trebuie sa acordam atentia cuvenita ghrelinei si felului in care o putem manipula. Are efecte si in alte parti ale corpului datorita largii raspandiri a receptorilor GHSR.

S-a demonstrat prin studii umane si animale ca ghrelina poate fi privita ca un hormon constructor de masa, dar nu in sensul pe care l-ai vrea. Face asta prin abilitatile sale de a:

  • Stimula aportul de mancare.
  • Cresterea masei adipoase.
  • Descresterea arderii caloriilor.
  • Are un rol in comportamentul de hranire care priveste mancarea ca o recompensa.

Cand este secretata ghrelina

La oameni, nivelele de ghrelina din sange cresc inainte de o masa si descresc mult imediat dupa. De aceea, joaca un rol important in anticiparea mancarii si perceperea senzatiei de foame. Unii cred in mod gresit ca ghrelina este "hormonul foametei", adica secretat atunci cand corpul nu primeste mancare mult timp. Dar nu este asa! Din contra, in perioadele de privare severa de hrana, ghrelina scade

Faimosul iluzionist David Blaine a facut un fel de experiment, in care a postit 44 de zile. Si prin post vreau sa spun ca nu a mancat nimic! In aceasta perioada el a stat atarnat intr-un cub de plexiglas, deasupra raului Tamisa, din Londra. Dupa terminarea "numarului" a fost atent monitorizat intr-un spital si s-a observat ca nivelele ghrelinei sunt extrem de scazute. Deci, ghrelina nu este un hormon care apare in perioadele de foamete. 

Un alt experiment nu a observat nicio crestere a secretiei de ghrelina intr-o perioada de post negru de 61,5 ore, comparativ cu un grup de control care a mancat.

Concluzii

Ghrelina are in mod cert un rol foarte important in ecuatia balantei metabolice. Abia a inceput sa se studieze ghrelina si impactul ei asupra aspectului fizic si asupra sportivilor. Are un rol important si cand vrem sa slabim pentru ca dovezile arata implicarea ei in sistemul de recompensare cu mancare. 

As fi vrut sa va pot spune mai multe, unele sfaturi practice despre manipularea eficienta a ghrelinei cu scopul de a slabi, dar inca nu se cunosc astfel de tehnici, cercetatrile fiind abia in fasa. Cu siguranta o sa urmaresc subiectul, si o sa mai scriu despre ghrelina cand va fi cazul. 

In unele studii, administrarea de ghrelina a dus la cresterea aportului de mancare foarte gustoasa (de obicei procesata, exact ce ar trebui sa eviti pentru a slabi si nu te ingrasa) si de alcool. De aceea, in prezent se cauta tehnici naturale de manipulare a ghrelinei, dar si crearea de preparate farmaceutice care sa opreasca epidemia globala de obezitate. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.