Glucozamina se gaseste in orice magazin naturist de multe decenii. Este folosita pentru tratarea artritei si a prevenirii degradarii articulatiilor. Mai mult, se stie despre glucozamina ca poate incetini progresia celulelor canceroase. Glucozamina mai poate si reduce metabolizarea nutrieintilor din zaharuri.
In 2007, Michael Ristow a demonstrat ca prea mult zahar nutritiv reduce durata de viata a viermilor inelati, o forma de viata des folosita in cercetarile anti-imbatranire. Se pare ca blocarea metabolismului carbohidratilor la acesi viermi, a dus la cresterea duratei de viata. Din pacate, metoda aplicata la viermii inelati atunci, nu a produs rezultate si la soareci, si cercetarile au fost abandonate.
Cresterea duratei de viata cu 10%
Intr-un nou studiu, Ristow si colegii sai au administrat glucozamina viermilor inelati si au observat o crestete a duratei de viata cu 5%, fata de viermii carora nu li s-a administrat glucozamina. Apoi, cercetatorii au administrat glucozamina unor soareci, pe langa dieta lor normala. Soarecii aveau 100 de saptamani, ceea ce echivaleaza in mare cu 65 de ani la oameni. Un grup de control nu a primit deloc glucozamina, dar a urmat aceeasi dieta. Suplimentarea cu glucozamina a crescut durata de viata la soareci cu 10%, insemnand in medie 8 ani, echivalentul la oameni. Mai mult, glucozamina a imbunatatit metabolizarea glucozei, ceea ce inseamna o protectie mai buna impotriva diabetului.
Imitarea unei diete low-carb
Cercetarile ulterioare au aratat ca administrarea de glucozamina promoveaza descompunerea aminoacizilor atat la viermii inelati cat si la soareci. Aminoacizii sunt elementele din care sunt formate proteinele, si sunt o sursa preferata de combustibil, atunci cand nu sunt prezenti carbohidrati. Asta reflecta inducerea unei stari metabolice asemanatoare cu urmarea unei diete low-carb, doar prin suplimentarea cu glucozamina - atat grupul de control cat si cel suplimentat cu glucozamina au avut aceeasi dieta. Asta sugereaza ca glucozamina poate imita efectele unei diete low-carb si la oameni, fara a fii nevoie de reducerea efectiva a carbohidratilor din dieta de zi cu zi.
Ar trebui sa incepem sa luam suplimente cu glucozamina? Poate fii considerata o varianta viabila. Trebuie precizat ca diabeticii ar trebui sa intensifice controalele glicemiei, mai ales in primele saptamani ale administrarii. Foarte interesant, doua studii recente din domeniul epidemiologiei, efectuate pe 77 000 de oameni, au sugerat ca suplimentarea cu glucozamina poate reduce rata de mortalitate. Nu este inca nicio corelatie 100% directa si fara echivoc intre glucozamina si cresterea sperantei de viata, dar sansele sunt mari. Si cum nu exista efecte adverse asociate cu consumul de glucozamina, este un supliment binevenit pentru oricine, in special pentru un sportiv.
Referinte