Sa vorbim putin despre cum o sa mori! Daca o boala de inima nu te va omori, atunci probabil ca vei muri rapus de o forma de cancer. Si este un fapt stiut ca moartea te impiedica sa construiesti masa musculara si sa alergi dupa fete!
Nu este cel mai vesel subiect din lume, dar asta ne spun statisticile morbiditatii Centrului International de Control al Bolilor: chiar daca nu fumezi si eviti alte obiceiuri nesanatoase, tot este probabil sa faci cancer. Din fericire exista si metode de a-l combate pe nenorocit!
Wasabi: condiment delicios pentru sushi si anticangerigen
Dovezile sunt clare: wasabi japonica (hreanul japonez) reduce incidenta multor forme de cancer.
Puterea sa este data de glucozinolati. Dr. Jonny Bowden spune ca glucozinolatii sunt in esenta moleculele de baza ale substantelor care cresc rezistenta oamenilor la cancer. Un alt doctor, Mosbah Kushad, sustine ca glucozinolatii pot suprima cresterea tumorilor canceroase deja existente. In aceasta privinta wasabi - si hreanul in general - bate la fund proprietatile benefice ale brocolli. Mai mult, izotiocinatele din wasabi au puternice proprietati antiinflamatorii.
Ca si super-condiment, wasabi este greu de batut. Contine niste molecule interesante (6-(metilsulfinil)hexil izotiocianat, 6-MITC), alil izotiocianate, AIT) care previn inflamatiile, progresia tumorilor, formarea anormala de trombocite si dezvoltarea bacteriilor.
Se pare ca toti avem nevoie de wasabi in dietele noastre. Pacat ca este putin probabil sa se intample.
Mananci wasabi adevarat?
Mananca mult sashimi, foloseste wasabi la greu si ai sanse mari sa scapi de cancer. Frumos plan, dar exista o problema, Doua, de fapt.
Intai, wasabi proaspat (radacina comestibila a plantei) este scumpa. De fapt, majoritatea restaurantelor japoneze nu folosesc wasabi adevarat. Folosesc suspensii de mustar, hrean normal si coloranti alimentari verzi.
Si de cele mai multe ori wasabi adevarat este " diluat" cu hrean european, mult mai ieftin. Si acesta are beneficii pentru sanatate, dar nu atat de puternice precum wasabi japonica.
Nici guvernul japonez nu este de prea mare ajutor, permitand ca orice produs sa se numeasca wasabi atat timp cat are un minim de wasabi real de 0,1%. Wasabi pur inseamna ca produsul are peste 5% wasabi adevarat.
In al doilea rand, ca multe din legumele din familia Brassica, gatirea acestei radacini degradeaza enzimele convertoare de mirosinaza necesare pentru a avea parte de beneficiile acestei radacini condimentate.
Solutia: suplimentarea cu wasabi
Avand in vedere ca wasabi este un aliment pe care fie il iubesti, fie il urasti, si presupunand ca ai acces zilnic la wasabi adevarat si proaspat (putin probabil), suplimentarea cu suplimente pe baza de wasabi incepe sa fie din ce in ce mai populara si sustinuta de dovezi stiintifice. Unii cercetatori cred ca wasabi este urmatorul superaliment despre care vei incepe sa citesti peste tot. Si poate ca pe buna dreptate.
Pana atunci fa rost de un supliment bun cu wasabi si ia-l zilnic pentru a trai mai mult, a te simti mai bine si a putea avea muschi mari pana la batranete (una inaintata sa speram).
Referinte
- Kinae N, Masuda H, Shin IS, Furugori M, Shimoi K. Functional properties of wasabi and horseradish. Biofactors. 2000;13(1-4):265-9.
- Morimitsu Y, Hayashi K, Nakagawa Y, Horio F, Uchida K, Osawa T. Antiplatelet and anticancer isothiocyanates in Japanese domestic horseradish, wasabi. Biofactors. 2000;13(1-4):271-6.
- Watanabe M, Ohata M, Hayakawa S, et al. Identification of 6-methylsulfinyhexyl isothiocyanate as an apoptosis-inducing component in wasabi. Phytochemistry. 2003 Mar;62(5):733-9.
- Xu K, Thornalley PJ. Studies on the mechanism of the inhibition of human leukaemia cell growth by dietary isothiocyanates and their cysteine adducts in vitro. Biochem Pharmacol. 2000 Jul 15;60(2):221-31.
- Nomura T, Shinoda S, Yamori T, et al. Selective sensitivity to wasabi-derived 6-(methylsulfiny)hexyl isothiocyanate of human breast cancer and melanoma cell lines studies in vitro. Cancer Detect Prev. 2005;29(2):155-60.
- Morimitsu Y, Nakagawa Y, Hayashi K, et al. A sulforaphane analogue that potently activates the Nrf2-dependent detoxification pathway. J Biol Chem. 2002 Feb 1;277(5):3456-63.
- Hecht SS. Chemoprevention by isothiocyanates. J Cell Biochem Suppl. 1995;22:195-209