Pana acum probabil ca ai ciiti tot ce se putea despre cum lipsa somnului, stresul in exces si igiena personala precare te predispun la imbolnaviri! Toate acestea functioneaza, dar sunt prea rudimentare, prea "basic" cum ar spune tinerii din ziua de astazi.
Eu? Prefer pudrele si potiunile. Imi plac nutrientii si chimicalele, medicamentele si ierburile - orice are un potential de a iti prelungi viata si de a te face o fiinta umana mai functionala; printre aceste functionalitati se afla si lupa cu bacteriile si virusurile.
Exista un derivat din plante care are efecte puternice antivirale si antibacteriene. Si este vorba de binecunoscuta curcumina, in jurul careia exista multa valva pentru ca pare a face o groaza pentru organismul uman. Printre ele se regadesc: lupta cu inflamatiile, distrugerea celulelor grase, cresterea testosteronului, imbunatatirea memoriei si psihicului, etc.
Acum putem adauga pe lista si efectele antivirale. Cum traim intr-o era a proastei informatii si interpretarilor gresite, trebuie sa o spun raspicat ca nu sugerez ca daca folosesti curcumina scapi de Covid-19. Spun ca exista suficiente dovezi in privinta curcuminei si altor virusi incat sa se poata dovedi a avea un rol preventiv sau curativ si in lupta cu acest nou coronavirus.
O lista lunga de virusi
Curcumina a aratat deja efecte antivirale impotriva urmatorilor patogeni umani:
- Virusul hepatitei B
- Virusul hepatitei C
- Papilomavirusuri umane
- Virusul Dengue (virus transmis de tantari)
- Virusul Chikungunya (virus transmis de tantari)
- Virusul respirator uman sincitial
- Febra Rift Valley (o boala care se transmite de la animale la oameni)
- Herpes simplex
- Coxsackievirusuri
- SIDA
- Virusii gripali PR8, H1N1, si H6N1
- Un coronavirus enteric (din aceeasi familie cu covid-19, dar care apare in intestine).
Multe din aceste rezultate au fost obtinute in-vitro (in eprubeta), dar nu este deloc exagerat sa se speculeze ca se aplica si fiintelor vii.
Curcumina, dincolo de virusi, este un imunomodulator eficient in activarea celulelor T, celulelor B, macrofagilor, neutrofitelor si altor celule imunitare. Poate descreste si raspunsul inflamator al unor cytokine, care interactioneaza cu celulele imunitare pentru a regla raspunsul la infectii si boli.
Toate aceste efecte sunt impresionante, cu atat mai mult cu cat curcumina pare a avea efecte si asupra virusurilor in sine, ingreunandu-le actiunea in corp.
In unele cazuri - precum virusurile transmise de tantari - curcumina interfereaza in legarea virusului de celule. Nu omoara virusul doar il impiedica sa se ataseze de celulele vulerabile.
In alte cazuri curcumina chiar interfereaza cu replicarea virala sau suprima unele cai de semnalare celulara.
Vestea cea mai buna este ca mare parte din cercetari arata ca efectele curcuminei pot fi obtinute cu doze relativ mici, perfect fezabile, si ca virusurile afectate de curcumina nu pot dezvolta rezistenta la ea.
Cum sa folosesti aceste informatii
Poti incerca sa iei 1 g de curcumina pe zi, in doua administrari de cate 500 mg. Nu stiu daca te va proteja de virusul curent, dar rau cu siguranta nu iti va face! Proprietatile sale te fac mai eficient in lupta cu orice fel de boala.
Daca folosesti curcumina, ai grija sa contina si extract de piperina pentru ca altfel nu se absoarbe (sau se absoarbe foarte prost). Polifenolii din ea se absorb foarte greu, asa ca este nevoie de piperina adaugata!
Referinte
- Jagieta, GC, Aggarwal, BB, "'Spicing up' of the immune system by curcumn," J Clin Immunology, 2006 Jan;27(1): 19-35.
- Dony Mathew, Wei-Lu Hsu, "Antiviral potential of curcumin," Journal of Functional Foods, Volume 40, January 2018, pp. 692-699
- Bryan C. Mounce, et al. "Curcumin inhibits Zika and chikungunya virus infection by inhibiting cell binding," Antiviral Research, Volume 142, June 2017, pp 148-157.
- Teymouri, M. et al. "Curcumin as a multifaceted compound against human papilloma virus infection and cervical cancers. A review of chemistry, celluar, molecular, and preclinical features," Biofactors, 2017 May6;43(3):331-346.
- Du Ting, et al. "Multisite Inhibitors for Enteric Coronavirus: Antiviral Cationic Carbon Dots Based on Curcumin," ACS Publications, September 12, 2018.
- Soheil Zorofchian, et al. "A Review of Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin," Biomed Research International, Volume 2014, Article ID 186864.