Iata cateva chestiuni care par sa nu aibe legatura intre ele:
- Uneori sportivii au profile endocrine ciudate (testosteron redus, raport prost intre testosteron si hormon luteinizant, etc.)
- Cel ma utilizat antiinflamator de catre sportivi este ibuprofenul.
- Fertilitatea in lumea civilizata este in scadere, an dupa an.
Cauzalitatea nu implica corelatie, ne spune logica, dar un studiu recent despre efectele ibuprofenului asupra fiziologiei testiculelor umane te face sa te gandesti ca exista o legatura intre cele listate mai sus!
Studiul
Cercetatorti de la universitatea "Texas Southwestern Medical Center" au descoperit ca dupa o perioada relativ scurta (14 zile) de utilizare a ibuprofenului, acesta poate induce o stare de hipogonadism compensat, la barbati. Este o afectiune in care barbatii au niveluri normale de testosteron dar niveluri mai mari de hormon luteinizant, adica hormonul care stimuleaza testiculele sa produca testosteron.
Asta inseamna ca "bijuteriile" incep sa se comporte ca si cum ar fi batrane. Hormonul luteinizant bate la usa testiculelor, si cand esti tanar acestea aud si deschid usa (produc mai mult testosteron). Cand esti batran testiculele nu aud ca bate la usa si continua sa se uite la reluari cu Maruta. Hormonul luteinizant incepe sa bata din ce in ce mai mare (din ce in ce mai mult hormon luteinizant este produs), pentru ca testiculele sa raspunda, dar de cele mai multe ori nu o fac si adorm pe canapea!
Doctorii au descoperit ca utilizarea de ibuprofen poate declansa aceasta stare mult mai devreme. Este o problema pentru ca hipogonadismul conditional este deseori urmat de hipogonadism real (testosteron redus).
Dar nu este tot. Au descoperit ca utilizarea regulata de ibuprofen afecteaza si alte aspecte ale functiilor testiculelor, inclusiv numar mai mic de spermatozoizi.
Ce au facut
Studiul a fost putin neobisnuit, in sensul ca au testat efectele ibuprofenului atat pe barbati tineri cat si pe mostre de testicule de la donatori (ex vivo). Au facut si teste suplimentare in vitro.
Intai, au dat o doza zilnica de 600 mg de ibuprofen unor tineri sanatosi si le-au evaluat fiziologia testiculara dupa 14 zile si din nou dupa 44 de zile. Au expus mostrele de testicule unor doze de ibuprofen echivalente cu cele administrate tinerilor, testandu-le la 24 de ore si din nou dupa 48 de ore.
Ce au descoperit
Ibuprofenul nu a afectat deloc nivelurile de testosteron si estrogen la brabatii sanatosi, nici dupa 14 zile, nici dupa 44 de zile. Dar le-a afectat nivelurile de hormon luteinizant/testosteron liber. Hormonul luteinizant a crescut cu 23% dupa 14 zile si 33% dupa 44 de zile, creand o stare de hipogonadism conditional (explicata anterior).
Mai mult, ibuprofenul a afectat activitatea celulelor Sertoli, locul unde sunt produsi spermatozoizii.
Rezultatele asupra mostrelor ex vivo au fost si mai pronuntate. Nivelurile de testosteron au scazut dupa administrarea de ibuprofen. Efectele au fost pronuntate, dependente de doza si inrautatite in timp. In general, ibuprofenul a inhibat toti steroizii de la pregnenolon pana la testosteron si 17B-estradiol.
Ce inseamna toate acestea pentru tine
Multi sportivi folosesc ibuprofen pentru a reduce durerile articulare si/sau musculare. Din ce in ce mai multe dovezi arata ca este o metoda proasta. In primul rand se stie ca ibuprofenul, alaturi de alte antiinflamatoare non-steroidiene (precum aspirina), inhiba faza de inflamare acuta de dupa antrenamente, o faza foarte importanta in cresterile musculare.
Asadar, sa iei ibuprofen pentru a diminua anumite dureri iti permite sa te antrenezi mai intens dar inhiba si cresterile musculare obtinute in urma acelui antrenament.
Mai multl, utilizarea excesiva de ibuprofen poate vatama testiculele si capacitatea lor de a produce sperma.
In loc sa apelezi la astfel de medicamente, foloseste produse naturale precum cele bazate pe curcumina. Acestea isi fac treaba fara a afecta testiculele sau adaptarile musculare la exercitiile fizice.
Referinte
- David Mobjerg Kristensen, Christele Desdoits-Lethimonier, Abigail L. Mackey, et al, "Ibuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadism," PNAS January 23, 2018 115 (4) E715-E724.