10 motive sa incepi sa faci sport

Publicat in

Multi incep sa faca sport (si sala in special) din dorinta de a construi masa musculara si a slabi. Sa arati mai bine este ceva urmarit de oricine. Dar pe langa construirea de masa musculara si arderea grasimilor exista si alte beneficii pentru care sa incepi sa faci sport.

Daca pana acum ai fost sedentar sau ai facut o pauza foarte mare de la sport si vrei sa incepi sa fii mai activ si sa iti schimbi viata, foarte bine. Stiu, uneori poate fi greu sa te motivezi sa mergi la sala sau pe pista de alergare. Sa iti imaginezi corpul la care visezi (masa musculara bine dezvoltata si procente mici de grasime) te poate ajuta. 

Dar pe langa aspectul fizic exista mult mai multe motive pentru a face sport, motive pe care multi incepatori nu le stiu. Un antrament adecvat te ajuta sa previi boli periculoase, sa iti cresti durata de viata, sa iti imbunatatesti starea de spirit si functiile creierului. Antrenamentele facute in mod regulat sunt aosciate chiar si cu venituri mai mari!

Cu atat de multe beneficii este uimitor ca majoritatea populatiei este sedentara. Pentru a te convinge ca ai facut bine ca te-ai apucat de antrenamente si pentru a te motiva sa continui, iata 10 dintre cele mai bune motive pentru a face sport. 

1) Sportul imbunatateste functiile inimii

Exercitiile fizice au efecte profunde asupra inimii si vaselor de sange, facand inima mai puternica asa ca pompeaza mai mult sange oxigenat la fiecare bataie. Imbunatateste si flexibilitatea vaselor de sange si scade inflamatiile, ajutand la prevenirea bolilor de inima.

2) Sportul scade tensiunea arteriala

Cum exercitiile fizice cresc nevoia muschilor de oxigen, sporesc eliberarea de compusi precum oxidul nitric care dilata vasele de sange si le mentine flexibile si sanatoase. Un "efect secundar" este scaderea tensiunii arteriale. Pentru a reduce semnificativ tensiunea arteriala prin exercitii fizice trebuie sa cresti fie intensitatea, fie volumul antrenamentelor pentru a face cat mai multe exercitii. Metodele eficiente in aceasta privinta sunt circuitele cu greutati sau antrenamentele pe intervale de intensitate.

3) Sportul imbunatateste sanatatea reproductiva

Sportul este foartte benefic pentru imbunatatirea functiilor reproductive si cresterea libidoului la cei supraponderali sau care sufera de diabet. Face asta prin felul cum echilibreaza hormonii corpului, crescand testosteronul si optimizand nivelele cortizolului. Dar este important sa nu exagerezi - in special prea mult efort de anduranta (jogging sau alergari pe distante mari la viteze reduse) poate afecta negativ hormonii sexuali. Cele mai bune rezultate se obtin cu antrenamentele cu greutati care nu depasesc 60 de minute si 1-2 antrenamente scurte (de 20 minute) pe intervale de intensitate

4) Sportul te ajuta sa treci peste depresii

Finalul unui antrenament iti aduce un sentiment de bine, sporindu-ti dispozitia chiar daca esti deprimat. Interesant este ca sportul ajuta la depasirea depresiilor prin reglarea neurotransmitatorilor implicati in depresii. Nu numai ca ajuta la scaderea cortizolului (hormonul de stres asociat deseori cu stari de depresie cand este crescut in mod cronic) dar duce si la eliberarea de beta-endorfine si dopamina, care ajuta la reglarea chimica a creierului. Orice forma de sport este benefica in aceasta privinta, dar cele mai multe beneficii le aduc antrenamentele intense cu greutati si pe intervale de intensitate.

5) Sportul imbunatateste functiile cerebrale si capacitatea de a invata

Exerciitile fizice duc la eliberarea unei proteine numite BDNF care actioneaza asupra partii din creier responsabila cu invatarea si memoria. Aceasta proteina promoveaza dezvoltarea unor nervi si sinapse noi, ceea ce duce la memorie mai buna si capacitatea mai mare de invatare. Exercitiile de foarte joasa intensitate, precum mersul, sunt cele mai bune pentru sporirerea capacitatilor de a invata.

6) Sportul intareste oasele

Antrenamentele cu greutati reprezinta cea mai buna activitate fizica pentru a construi masa osoasa. Intareste si forta muschilor ceea ce imbunatateste echilibrul si conexiunea dintre minte si muschi, prevenind caderile. Pentru a intari oasele trebuie sa faci regulat antrenamente cu greutati mari. Si exerciitile pliometrice (cu sarituri) si folosirea vestelor cu greutati sunt si ele utile dezvoltarii osoase.

7) Sportul imbunatateste compozitia corpului

Formele de antrenamente intermitente care combina explozii de energie cu perioade de odihna activa au un impact mare asupra compozitiei corpului (raportul dintre masa musculara si tesutul gras), pentru ca ard grasimi si construiesc masa musculara in acelasi timp. 

hormon de crestere natural

8) Sportul imbunatateste sensibilitatea la insulina si previne diabetul

Exercitiile fizice cresc cerintele pentru energie ale muschilor asa ca glucoza din sange este utilizata mai eficient. Exercitiile cu greutati cresc masa musculara ceea de mareste numarul de receptori insulinici, ceea ce creste automat sensibilitatea celulelor la insulina (hormonul care transporta glucoza la muschi sau celulele grase).

9) Sportul te fereste de stres

Multe studii arata ca sportul te fereste de stres. De exemplu, un indicator al nivelelor de stres este lungimea telomerilor aflati la capetele cromozomilor. Lungimea telomerilor este legata de durata ta de viata - cu cat mai lungi cu atat mai bine. Cei care fac sport in mod regulat si sunt supusi unui sters cronic au telomeri mai lungi decat cei care sunt sub acelasi nivel de stres dar nu fac sport. 

10) Sportul iti creste veniturile

Un beneficiu la care nu te-ai fi asteptat! Cercetatorii cred ca sportul creste eficienta unei persoane la locul de munca prin imbunatatirea perseverentei in fata obstacolelor. Le creste dorinta de a lua parte de situatii competitive. Comportamentele legate de stabilirea de obiective si stima de sine mai mare sunt legate de sport, dar si sporirea functiilor cognitive poate juca un rol aici.

Cum sa incepi

Daca esti nou in lumea sportului, cel mai bine mergi la sala si incepi un program de antrenamente cu greutati. Astfel de antrenamente sunt distractive si imbunatatesc orice sistem fiziologic din corp. Exista multe programe de antrenament pentru incepatori, dar in final vrei sa ajungi sa te antrenezi 4 ore pe saptamana, facand cate 6 exercitii multiarticulare pe antrenament cu greutati care sa iti permita sa faci 8-15 repetari pe set. Invata sa faci corect impinsul cu haltera, tractiunile la helcometru, presele militare, fandarile, genuflexiunile, urcarile pe scarita, indreptarile si ramaturile.

Poti include si antrenamente pe intervale de intensitate, preucm sprinturi. De asemenea, incearca sa faci plimbari zilnice de 30-60 de minute. Intervalele ard multe grasimi iar mersul ajuta la slabire si declanseaza procesele de recuperare dupa efortul fizic. Citeste mai multe despre antrenamentele cu greutati aici

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

motive pentru a incepe sa mergi la sala 10 motive sa incepi sa faci sport Multi incep sa faca sport (si sala in special) din dorinta de a construi masa musculara si a slabi. Sa arati mai bine este ceva urmarit de oricine. Dar pe langa construirea de masa musculara si arderea grasimilor exista si alte beneficii pentru care sa incepi sa faci sport. 06 Jun, 2017
exercitii de izolare sau exercitii compuse pentru masa musculara si forta Exercitii de izolare sau exercitii compuse? Exercitiile de izolare si cele compuse sunt incluse in antrenamentele oricui merge la sala dar si in ale sportivilor de performanta. Dar pe care din ele ar trebui sa le faci mai des, si de ce? 14 Feb, 2016
Ce trebuie sa stie incepatorii in sala de forta legat de antrenamente Sfaturi despre antrenamente pentru incepatori Cand te apuci de antrenamentele cu greutati esti plin de entuziasm, dar este si provocator, pentru ca nu stii exact care este cea mai buna metoda de a aborda antrenamentele la sala. Aici vei gasi 10 sfaturi despre cum sa lucrezi eficient pentru a avea progrese foarte rapide. 14 Feb, 2016
Descopera secretele dezvoltarii musculare: Un ghid complet pentru transformarea corpului tau Descopera secretele dezvoltarii musculare: Un ghid complet pentru transformarea corpului tau Un ghid complet dar rapid despre cum sa iti transofrmi corpul prin antremamentele cu greutati! ideal pentru incepatori! 22 Aug, 2023
Tempo - o variabila cruciala a marimii si fortei Tempo - o variabila cruciala a marimii si fortei O repetare nu este doar o repatare. Poti cobori, ridica si face pauze in mod strategic in timpul fiecarei repetari de la orice exercitiu cu greutati. Iata cum sa te joci cu tempoul si sa castigi! 13 Feb, 2024
Nu o sa te faci niciodata mare cat un culturist Nu o sa te faci niciodata mare cat un culturist Daca iti este teama ca o sa te faci prea mare daca te antrenezi cu greutati ai face bine sa citesti acest articol! 11 May, 2021
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.