5 sfaturi despre antrenament pentru adolescenti

Publicat in

Este imbucurator ca din ce in ce mai multi adolescenti sunt atrasi de sport si de miscare. Multi o fac din dorinta de a arata mai bine, dar si pentru a fii in forma. Indiferent de motive, ei trebuie sa urmeze anumite reguli speciale, pentru a nu isi da peste cap organismul si a interveni in procesele naturale de dezvoltare.

Din ce in ce mai multi adolescenti se aventureaza in lumea fitness-ului si culturismului. Majoritatea o fac in dorinta de a capata un fizic impresionant, precum vad in reviste, pentru a obtine respectul si admiratia celor din jur.

La multi tineri, increderea in sine si bunastarea psihica sunt influentate in mare masura si de aspectul fizic, cei firavi avand complexe fata de colegii lor mai bine proportionati.

Din fericire, cu un program de antrenament inteligent si bine pus la punct, se pot observa modificari simtitoare in aspectul oricui este dispus sa incerce si sa munceasca pentru a-si atinge scopul. Daca esti unul din incepatorii de care vorbeam mai sus, inainte de a te arunca asupra halterelor si ganterelor, invatati cateva notiuni cheie, care va vor feri de anumite complicatii care pot aparea.

Si acum urmeaza cele 5 sfaturi care va vor ajuta sa va atingeti scopul si sa va transformati armonios corpul.

1. Urmati regula de 10%

Dat fiind ca sunteti inca in perioada de crestere, un program de antrenament prea dur, poate compromite reactiile care se intampla in corp. Multi au auzit ca daca te apuci de tras de fiare de la o varsta mica, cresterea este oprita. Ceea ce este in mare parte adevarat. Trebuie inteles ca nu antrenamentul cu greutati in sine opreste cresterea; dar un antrenament prea intens, lasa corpul fara energie, si astfel cresterea naturala nu mai se poate sustine, si de aceea inaltimea va fii sacrificata in detrimentul muschilor.

Principalul mesaj care incer sa il tarnsmit, este sa aveti grija la intensitatea antrenamentelor, sa fie undeva intre mica si medie, si de asemenea, mancati destule calorii incat corpul sa aibe destula energie pentru a creste si a functiona normal.

Este o idee buna sa cresteti intensitatea antrenamentului treptat, cu cate 10% de fiecare data, pentru ca organismul sa se adapteze.

2. Faceti exercitii fara greutati sau cu greutati foarte usoare pentru cel putin o luna

Daca sunteti un tanar care calca pentru prima data in sala, este o idee buna ca in prima luna sau mai mult sa faceti exercitii cu minimul posibil de greutati. Asta va ajuta organismul sa se adapteze la stimulul primit de la antrenamentul cu greutati, insa fara a pune mult stres asupra sa de la inceput.

Puteti face si exercitii precum genuflexiuni, presa pentru umeri sau impins pentru piept, care necesita greutati, dar folositi unele foarte mici (5-10 kg), pentru a le executa intr-o forma cat mai corecta; astfel se evita accidnetarile ulterioare care va pot afecta pe termen foarte lung. Daca va aruncati la greutati mari si exercitii complexe, nu o sa le puteti efectua corect si o sa deprindeti obiceiuri proaste, greu de indepartat mai tarziu.

3. Intelegerea corecta a modificarilor care au loc in organism

Ca adolescent, daca incepeti un program de antrenament cu greutati, corpul nu va reactiona la fel ca cineva trecut de 20 de ani sau ca cineva de 30 de ani. La varsta voastra, nu aveti aceleasi niveluri de testosteron in organism ca cineva mai in varsta, si organismul vostru nu are capacitatea de a cosntrui masa musculara in acelasi ritm.

Un studiu efectuat la Scoala de Medicina Harvard din Boston, a demonstrat ca atunci cand adolescentii urmeaza un program de rezistenta cu greutati, se inregistreaza cresteri semnificative in forta, dar aceasta forta provine mai degraba de la activarea neurotransmitatorilor musculari si coordonarea lor mai buna, decat de la cresterea muschilor. De aceea, daca antrenamentul este intrerupt brusc, pierderile de masa musculara vor fii mai mari decat la cineva in floarea varstei.

Acesta informatie nu ar trebui sa va descurajeze, ci este bine sa fiti constieti de aceasta realitate, in eventualitatea in care din anumite motive trebuie sa intrerupeti o perioada antrenamentul, pierderea de masa musculara sa nu va descurajeze, si sa intelegeti ca este ceva absolut normal pentru varsta voastra. De obicei, pierderile se vor recupera repede, mai ales daca intreruperea antrenamentului nu a fost mai lunga de 1-2 luni.

Acelasi studiu a aratat ca daca exercitiile sunt efectuate corect, riscul accidentarilor nu este mai mare decat la cineva mai in varsta, ci este la fel. Asa ca mitul conform caruia tinerii care trag de fiare o sa se accidenteze sigur, este spulberat.

4. Alimentati-va muschii corespunzator

In timp ce va urmati antrenamentul, trebuie sa aveti grija si la nutritie. Cum am spus si mai sus, o alimentatie neadecvata, va pune in pericol cresterea naturala a organismului, mai ales in inaltime. Oricum aveti nevoie de multe calorii in aceasta perioada pentru a sustine cresterea naturala, apoi aveti nevoie de si mai multe pentru a avea energia necesara la antrenamente, si peste toate, aveti nevoie de inca un surplus daca vreti sa se vada si o crestere a masei musculare. O medie la care sa tintiti este la 37-45 de calorii pe kilogram corp (de exemplu cineva de 52 de kg, va avea nevoie de 52*37=1924 de calorii).

Daca stii ca esti genul de persoana care pune usor grasime, atunci foloseste marja de jos (37 de calorii pe kilogram corp) iar daca esti mai slab, folosete marja de sus (45 calorii pe kilogram corp).

Nu este deloc indicat sa tineti o dieta anume (gen diete ketogenice, atkins sau cu putini carbohidrati), ci mai degraba sa aveti grija sa mancati cat mai variat un mix de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase.

Si sa fie inteles, ca atunci cand vorbesc de calorii, ma refer la caloii provenite din mancaruri sanatoase, nu fast food sau chipsuri. Avand un metabolism ridicat la aceatsa varsta va puteti permite scapari mai dese insa astfel de produse, dar totusi trebuie avut grija; in afara de faptul ca sunt nesanatoase si nu va ajuta in scopul urmarit, va pot crea obiceiuri proaste pentru mai tarziu, cand veti avea greutati sa rezistati tentatiilor. E mai bine sa taiati raul din radacini.

5. Pastrati-va perspectiva si echilibrul

Este o parte importanta pentru reusita. In ziele noastre tot mai multi tineri sufera de o perceptie gresita a propriului corp. Multi se uita in oglinda si se vad mai slabi sau mai grasi decat sunt in realitate.

Daca va treziti obsedati de a face muschi sau de a slabi, este timpul sa faceti un pas inapoi, si sa va evaluati viata, concetradu-va pe lucrurile cu adevarat importante pentru varsta voastra. Desi este normal sa vreti si sa lucrati pentru a arata cat mai bine, exista o linie bine definita intre mandria de propriul corp si reusita in viata. Niciuna din cele doua nu o asigura pe cealalta.

Ca si concluzie ar trebui sa intelegeti ca prin munca, mentinerea unor scopuri realiste si o teorie solida a ceea ce inseamna fitness si culturism veti ajunge in final al corpul mult visat.

Desi acest site se numeste steroizi.ro, daca citit acest articol nici sa nu va ganditi sa folositi steroizi de la aceasta varsta. Daca nu aveti cel putin 21 de ani nici macar nu va uitati in acea sectiune a site-ului. Tot ce vor face pentru voi la aceasta varsta este sa va deformeze si sa va dea organismul complet peste cap.

Asa ca mancati corect, fiti consecventi, antrenati-va si studiati. Rezultatele vor veni cu siguranta; si va veti asigura si o baza pentru a va fii mai usor la varste mai mari.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.