Vrei si tu sa inceci. Treaba asta cu muschii mari. A da, si definiti. Sa alerge fetele dupa tine. Pentru asta trebuie sa mergi la sala de forta. Baietii de la bloc tot spun ca antrenamentele cu greutati te fac barbat si ar trebui sa fie baza oricarui program de antrenament.
Esti gata sa iti incepi calatoria ta personala in lumea fitness-ului. Esti un incepator! Nou-nout, abia scos din cutie. Tipla! Muschii tai abia asteapta sa creasca. Dar nu prea stii cum sa te comporti in sala de forta si ce reguli sa respecti, in afara de cele impuse de sala la care mergi.
Mai jos iti voi spune cum sa te comporti in sala de forta pentru a avea antrenamente reusite si civilizate. Sunt sfaturi practice aplicabile oriunde in lume, mai ales in salile de fitness comerciale.
1. Cadrul de genuflexiuni: foloseste-l doar daca ai nevoie de el
Cadrul pentru genuflexiuni este foarte cautat pentru ca exista unele exercitii care pur si simplu nu pot fi facute fara el. De exemplu genuflexiunile cu bara in fata sau cu ea in spate, presele militare grele sau indreptarile la cadru! Poate ai auzit expresia " don't curl in the squat rack" - adica nu fa flexii pentru biceps la cadrul de genuflexiuni. Acum stii de ce asta frustreaza lumea.
Nu se aplica doar la flexii pentru biceps. Nu trebuie sa faci niciun alt exercitiu la cadrul de genuflexiuni decat daca nu poate fi facut in alta parte.
Exercitii pe care NU trebuie sa le faci la cadrul de genfulexiuni: flexii pentru biceps, indreptari, ramat cu bara din aplecat, smuls, aruncat, ramat din picioare, etc.
2. Nu sta in fata suportului de gantere
Cand faci un exercitiu cu gantere, ia-ti perechea de pe suport si pleaca de acolo; gaseste-ti un spatiu deschis si liber. Poate fi la cativa metrii de suportul de gantere sau in capatul celalalt al salii. Ideea este sa nu aglomerezi spatiul din preajma suportului, astfel incat sa aibe acces la el si alte persoane.
Poate fi tentant sa iei ganterele, sa faci un pas in spate si sa te apuci de exercitiu (flexiile si ridicarile laterale imi vin in minte imediat). Daca faci asta, ii impiedici pe altii sa ia ganterele de care au nevoie. Indeparteaza-te de suport pentru a nu bloca pe nimeni.
3. Sterge-ti transpiratia
La toate salile trebuie sa ai prosop dupa tine; si la multe sali gasesti si prosoape de hartie Oricum ar fi, cand ai terminat un exercitiu ar trebui sa stergi transpiratia dupa echipamentul pe care l-ai folosit.
Fie ca este o banca sau un aparat, sterge-l rapid pentru ca cine il foloseste dupa tine sa nu se tavaleasca in sudoarea ta. Pare ceva de bun simt, dar ai fi uimit cati neglijeaza asta.
4. Pune-ti jucariile la loc
Discurile se pune pe suporturile speciale. Discurile grele mai jos si cele usoare mai sus. Ai grija sa le pui si tu la loc dupa ce termini de lucrat cu ele. Si fa curat dupa tine in general.
5. Fa corect exercitiile
Cea mai mare greseala pe care o poate face un incepator este sa execute incorect exercitiile. Poti evita asta in doua feluri:
- Angajeaza un antrenor bun. Un antrenor personal bun iti va imbunatati performantele in doar cateva sedinte pentru ca te va invata cum sa faci corect exercitiile pentru a fi cat mai eficiente si a nu te rani.
- Youtube. Internetul este plin de cunostinte. Poti urmari diferite canale de youtube unde se arata executia exercitiilor. Nu inlocuieste pe cineva in persoana care sa te invete dar este o optiune mai buna decat sa le faci cum crezi tu ca este bine.
6. Foloseste cineva aparatul ala?
Traim intr-o era in care greutatile sunt lasate pe aparate dupa ce lumea termina sa le foloseasca. Sau poate ca lenesii au existat mereu!
Uneori poate fi greu sa iti dai seama daca un aparat este folosit sau nu. Cel care il folosea poate s-a dus sa bea apa, s-a dus pana la baie, sau doar o vrajeste pe fata de la receptie. Sau poate ca aparatul este plin de greutati pentru ca cel dinainte nu le-a pus la locul lor.
Daca vezi un aparat pe care vrei sa il folosesti iata cum sa faci:
- stai langa el 10-20 de secunde
- scaneaza rapid sala in jurul tau
- intreaba pe cineva din preajma daca e folosit sau nu aparatul respectiv
7. Ocupa aparatul
Cum previi pe ciineva sa iti fure aparatul la care lucrezi?
Fie ca faci un superset intre doua aparate diferite, fie ca pleci de langa aparat din alte motive, exista unele precautii pe care le poti lua pentru a preveni pe cineva sa iti ocupe aparatul.
Regula generala este de a lasa un prosop pe el. Dar uneori nu este suficient. Pentru a fi sigur adauga si un obiect personal precum sticla de apa sau carnetelul in care iti notezi antrenamentele (faci asta, nu?).
Dar ai grija sa nu ocupi aparatul inutil si prea mult timp.
8. Interactioneaza cu oamenii
Nu zic sa intrerupi setul cuiva vorbind cu el, dar in general lumea este prietenoasa la sala. Daca ai intrebari, pune-le! Cei cu experienta sunt dornici sa ii invete pe incepatori.
Daca ciineva foloseste un aparat pe care il vrei si tu, nu trebuie doar sa stai si sa te holbezi la el. Saluta si intreaba cate seturi mai are.
Sper ca a fost de ajutor. Du-te la sala si distreaza-te, lumea de acolo este de regula foarte prietenoasa. Ai grija sa urmezi cat de bine poti aceste reguli si o sa fii ok.
Referinte