Inca exista mult folclor in privinta varstei ideala de a incepe sa faci antrenamente in sala de forta. Multi parinti nu isi lasa copiii sa mearga la sala pana nu au 16 ai de frica ca raman scunzi, ca se imbolnavesc, accidenteaza, si o serie intreaga de lucruri groaznice. Ca si cum imediat ce implinesti 16 ani ceva se declanseaza prin magie si poti face antrenamente cu greutati.
Da in acelasi timp aceeasi parinti isi dau copii la sporturi de contact sau la fotbal unde se antreneaza intens ora intregi zi de zi.
Adevarul este ca antrenamentele de forta incep inca de cand un copil poate sta in picioare. Si miscarile precum flotarile, tractiunile, flotarile la paralele, etc. (toate miscarile cu greutatea corpului pe care copiii le fac cand cresc si se catara in copaci, pe scaune, pe scari, pe pietre, etc.) sunt tot un fel de exercitii cu greutatea proprie. Dar conform cercetatorilor de la Long Term Athlete Development (LTAD), exista un timp specific in care accentul trebuie pus pe antrenamentele de forta mai mult decat pe alte elemente ale dezvoltarii atletice.
Exista 5 elemente principale pe care copiii care fac sport trebuie sa se concentreze pe masura ce cresc. Fiecare sport are un anumit procentaj ideal al celor 5 elemente, aceste procente putand sa se schimbe si in decursul unui an de peridiocizare a antrenamentelor. Cele 5 elemente sunt: aptitudine, forta, viteza, anduranta si suplete (flexibilitate). Fiecare element are o fereastra optima pentru antrenament, care daca este optimizata se creeaza o abilitate pe viata care nu va fi niciodata uitata - ca atunci cand inveti sa inoti, sa mergi pe role, sa mergi pe bicicleta, etc.
Conform specialistilor de la LTAD, Istvan Balyi si Richard Way, fereastra optima pentru a antrena forta este la baieti de 12-18 luni dupa ce se inregistreaza perioada de crestere maxima in inaltime (perioada in care cresterea in inaltime are loc brusc si accentuat), iar pentru fete imediat dupa primul ciclu menstrual sau cand ating cresterea maxima in greutate (cresterea in greutate in timpul pubertatii).
Asta nu inseamna ca in celelalte perioade nu trebuie facute antrenamente de forta. Din contra, diferite tipuri de antrenamenmte de forta trebuie facute in concordanta, alaturi de celelalte elemente de care am vorbit. La o varsta foarte mica accentul trebuie pus pe controlul corpului, miscare si orientarea in spatiu. Desigur, dupa ce se ajunge la incheierea pubertatii si a cresterii se pune accent pe antrenamentele de forta prin diferite progresii si peridiocizari anuale. Dar cu cat este optimizat mai repede antrenamentul de forta cu atat vor exista rezultate mai bune pe termen lung.
Referinte
- Istvan Balyi, Richard Way, Colin Higgs. Long-Term Athlete Development. 2013. ISBN-13: 9780736092180.
- . Ford, P. Croix, M. Lloyd, R. Meyers, R. Moosavi, M. Oliver, J. Till, K & Williams, C., "The Long-Term Athlete Development model: Physiological evidence and application." Journal of Sports Sciences, (2011) 29, 389-402.
- Lloyd, R. & Oiver, J., "The Youth Physical Development Model: A New Approach to Long-Term Athletic Development." Strength & Conditioning Journal, (2012) 34, 61-72.