L-carnitina previne descompunerea muschilor la sportivi

Publicat in

Inamicul oricarui sportiv, si in special al celor care vor masa musculara cat mai multa, este catabolismul (pierderea tesutului muscular). Suplimentele cu l-carnitina pot impiedica aparitia acesteia.

O doza zilnica de 2 g de l-carnitina protejeaza muschii sportivilor de descompunere, sustine un nou studiu uman facut de cercetatori de la Universitatea Islamica Azad din Iran si publicant in Jurnalul Asiatic de Medicina Sportiva. Efectul anti-catabolic al l-carnitinei grabeste si construirea de nou tesut muscular??? Acest aspect nu a fost investigat, dar cine stie...

L-carnitina

Celulele corpului convertesc nutrientii in energie in interiorul mitocondriilor. Poti spune despre mitocondrii ca sunt centrale energetice moleculare. Si daca mitocondriile sunt centrale energetice, l-carnitina reprezinta camioanele care transporta materia prima care va fi arsa pentru energie. De aceea cercetatorii sportivi sunt asa de interesati de suplimentarea cu l-carnitina.

Studiul

Cercetatorii au impartit 22 de tineri activi din punct de vedere fizic in doua grupuri. Un grup a luat un placebo timp de doua saptamani. Celelalt grup a luat un supliment care continea 2 grame de L-carnitina. La finalul celor doua saptamani, cercetatorii au pus toti subiectii sa alerge 15 minute.

A fost analizat si sangele subiectilor, inainte de suplimentare (Base), chiar inainte de a incepe alergarea (Pre), imediat dupa terminarea alergarii (Post) si din nou la doua (2h) si 24 (24 h) de ore dupa.

Rezultatele

Sesiunea de alergare a crescut concentratia enzimelor LDH si CK din sange, dar concentratiile au fost mai mici la cei care s-au suplimentat cu l-carnitina. LDH si CK sunt markeri care arata gradul de degradare musculara. Se pare ca suplimentarea cu L-carnitina a redus avariile musculare din timpul alergarii.

undefined


undefined

undefined

TBARS este un marker pentru activitatea radicalilor liberi. Acestia sunt molecule agresive care pot avaria structura celulelor si sunt produsi in timpul exercitiilor fizice intense. Alergarea a crescut nivelele TBARS in sangele subiectilor, dar cresterea a fost mai mica la cei care au luat l-carnitina.

Mai mult, suplimentarea cu l-carnitina a mentinut functiile antioxidante ale sangelui. Antioxidantii pot neutraliza radicalii liberi.

undefined

Concluzii

"Studiul demonstreaza ca o sesiune scurta dar intensa de efort fizic poate induce stres oxidativ la barbati tineri si sanatosi", au scris cercetatorii in ultimul paragraf al lucrarii lor. "O suplimentare orala de doua saptamani cu l-carnitina reduce efectele peroxidarii lipidelor si indicii descompunerilor musculare in favoarea cresterii capacitii antioxidante".
"Dar modul exact de actiune al l-carnitinei nu este pe deplin cunoscut, si este nevoie de alte cercetari asupra subiectului" .

Speculatii

Uneori, producatorii de suplimente sportive si nutritive pun l-carnitina in categoria de suplimente care ajuta la cresterea masei musculare. Studiul sugereaza ca aceste suplimente pot intr-adevar sa aibe astfel de aplicatii, din moment ce l-carnitina reduce catabolismul in timpul antrenamentelor.

Efectele l-carnitinei nu sunt concludente in literatura de specialitate. Probabil pentru ca organismul absoarbe l-carnitina doar daca este insotita de cantitati mari de carbohidrati, iar efectele incep sa apara dupa o perioada lunga de suplimentatie, de obicei cateva luni de zile. 

Referinte

  1. Asian J Sports Med. 2014 Jun;5(2):123-8.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.