Uneori exista cate un chimical atat de important intr-un anumit proces al fiziologiei umane incat ar fi sfidator logicii sa spui ca a te suplimenta cu el nu te-ar ajuta! Exista exemplul creatinei monohidrat si suplimentarii cu ea, care are beneficii nu numai asupra masei musculare si fortei dar si asupra densitatii osoase, functiilor neurologice si alte procese vitale.
In ceea ce priveste slabirea, au fost investigate mai multe molecule cheie, precum cetone, agonisti beta-2 si beta-3, anumiti acizi grasi, monoacilgliceride si diacilgliceride si diversi hormoni.
Totusi, in procesul de transport al acizilor grasi liberi de la citozol (interiorul celulei) la mitocondrii, unde sunt arsi pentru a produce energie si caldura, exista o molecula cheie - L-carnitina!
L-carnitina este precum hostessa de la restaurant, care te conduce la masa ta!
Acizii grasi sunt fie luati din sange, fie eliberati din depozitele de grasime in celulele active metabolic (muschi scheletici, inima, etc,). In absenta l-carnitinei, acizii grasi ar pluti in deriva si ar fi convertiti in grasime inmagazinata!
Nevoia de carnitina
L-carnitina poate fi sintetizata in multe tesuturi, asa ca cei sanatosi tind sa aibe suficienta l-carnitina. Dupa cum sugereaza "L"-ul, carnitina este un aminoacid, asa ca poate fi sintetizata de corp din alti aminaocizi precursori (l-lizina si l-metionina) in rinichi, ficat si creier.
Dar, exista si cazuri recunoscute de deficienta de carnitina. Iar productia endogena (in corp) de carnitina are limite, neputand produce cantitati infinite, asa ca dieta este principala sursa de l-carnitina a omnivorelor, principalele surse fiind carnea; carena rosie are cele mai mari cantitati, cea de pasare si pestele avand cantitati mult mai mici.
Veganii sunt dependenti de productia endogena de l-carnitina, 90% din totalul de carnitina avand aceasta sursa. Cand nivelurile de carnitina sunt mici, rinichii lucreaza mai intens sa retina cat mai multa, pentru a nu fi eliminata prin urina.
De ce sa iei suplimente cu l-carnitina?
Exista motive sa te suplimentezi cu l-carnitina? Desigur, exista oameni cu deficiente de l-carnitina, deseori din cauza dificultatii introducerii l-carnitinei in celule sau absortiei ei din alimente.
Dar sportivii sau cei care sunt sanatosi si vor sa slabeasca? Initial, raspunsul pare a fi "nu". Desi cunoscut ca supliment, nu este unul vedata si nu a facut mari furori. Numeroase studii au aratat rezultate contradictorii, unele din ele nedescoperind avantaje ale suplimentarii cu l-carnitina cand vrei sa slabesti.
Inainte de a arunca pe geam carnitina, trebuie sa analizam lucrurile in perspectiva.
L-carnitina a avut efecte pozitive in combinatie cu alte substante. De exemplu, un stidiu cu sibutramina (un medicament de slabire care nu mai este disponibil) a aratat ca atunci cand se lua si carnitina in acelasi timp, arderea grasimilor era mai mare. 2 grame pe zi de carnitina timp de un an, alaturi de sibutramina a ars cu 2 kg de grasime mai mult decat un grup care a luat doar sibutramina.
Un alt studiu de un an, care a combinat l-carnitina cu orlistat, a aratat nu numai o slabire mai mare dar si o sensibilitate mai buna la insulina si inflamatii reduse.
Asadar, este utila l-carnitina cand vrei sa slabesti? Poate fi, dar nu are o actiune rapida si poate fi dependenta de alte conditii pentru a avea un efect relevant. In cercurile sportive se stie ca rezultatele cu l-carnitina incep sa se observe abia dupa 3-4 luni de utilizare continua la doze de 2-4 grame pe zi.
Beneficii pentru sanatate
L-carnitina nu este doar un supliment de slabire - are beneficii si pentru reducerea glicemiei si scaderea colesterolului. Exista o multime de afectiuni unde l-carnitina ajuta. Boala vasculara periferica, disfunctii erectile, boli cardiovasculare, dementa, boli ale rinichilor, etc. Poate ajuta chiar si la imbunatatirea performantei exercitiilor fizice!
Pentru sanatate, cele mai bune forme de carnitina sunt acetil-l-carnitina si propionil-l-carnitina.
Din pacate, cele mai bune efecte ale carnitinei se obtin cand este combinata cu o cantitate mare de carbohidrati (80 g), pentru a "impinge" carnitina in muschii scheletici si pentru a creste rezervele de carnitina din muschi.
Efecte adverse
Nu totul este roz cu l-carnitina. In ultimii ani au aparut rapoarte privind un metabolit produs de bacteriile din intestine care digera l-carnitina (si colina) numit TMA. Acesta este metabolizat la randul sau intr-un chimical numit TMAO care ajunge in fluxul sanguin.
Cei care cautau legaturi intre carnea rosie si bolil cardiovasculare au descoperit ca nivelurile mari de TMAO sunt asociate cu riscuri cardiovasculare mai mari. Alte studii au gasit legaturi intre TMAO si boli de rinichi, diabet si chiar cancer.
Chiar daca suna rau, trebuie spus ca si fructele de mare sunt bogate in TMAO, si acestea au rol de protectie a sistemului cardiovascular. Si chiar daca TMAO este implicat in procese distructive, are si functii de protectie. In mod evident este nevoie de mai multe cercetatori pentru a se da un verdict final.
Ce este de facut? Dovezile sunt contradictorii. Si este greu sa dai o recomandare ferma privind suplimentarea cu l-carnitina. Beneficiile privind slabirea sunt lente si nu asa spectaculoase iar in privinta performantelor sportive beneficiile nu au fost demonstrate in totalitate.
Dar este cert ca l-carnitina ajuta multe aspecte ale sanatatii. Dar nu este bine sa se depaseasca dozele utilizate in studii, adica de maxim 4 grame pe zi. Iar daca doza este impartita in mai multe doze mai mici pe zi, se diminueaza cantitatea de carnitina care ajunge la bacteriile intestinale si astfel este produs mai putin TMAO.
Referinte
- Reuter SE, Evans AM. Carnitine and acylcarnitines: pharmacokinetic, pharmacological and clinical aspects. Clin Pharmacokinet 2012;51:553-72.
- Magoulas PL, El-Hattab AW. Systemic primary carnitine deficiency: an overview of clinical manifestations, diagnosis, and management. Orphanet J Rare Dis 2012 Sep 18;7:68(6 pp). doi: 10.1186/1750-1172-7-68.
- Brass EP. Carnitine and sports medicine: use or abuse? Ann NY Acad Sci 2004;1033:67-78.
- Derosa G, Maffioli P, et al. Effects of combination of sibutramine and L-carnitine compared with sibutramine monotherapy on inflammatory parameters in diabetic patients. Metabolism 2011;60:421-9.
- Derosa G, Maffioli P, et al. Orlistat and L-carnitine compared to orlistat alone on insulin resistance in obese diabetic patients. Endocr J 2010;57:777-86.
- Vidal-Casariego A, Burgos-Peláez R, et al. Metabolic effects of L-carnitine on type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2013;121:234-8.
- University of Maryland Medical Center. Carnitine (L-carnitine). https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/carnitine-lcarnitine, accessed August 31, 2015.
- Neal EG, Zupec-Kania B, et al. Carnitine, nutritional supplementation and discontinuation of ketogenic diet therapies. Epilepsy Res. 2012 Jul;100(3):267-71.
- Leonhardt M, Langhans W. Fatty acid oxidation and control of food intake. Physiol Behav 2004;83:645-51.
- Zhang JJ, Wu ZB, et al. L-carnitine ameliorated fasting-induced fatigue, hunger, and metabolic abnormalities in patients with metabolic syndrome: a randomized controlled study. Nutr J 2014 Nov 26;13:110(11 pp). doi: 10.1186/1475-2891-13-110.
- Guo L, Milburn MV, et al. Plasma metabolomic profiles enhance precision medicine for volunteers of normal health. Proc Natl Acad Sci USA 2015 Aug 17. [Epub, ahead of print]
- Huang A, Owen K. Role of supplementary L-carnitine in exercise and exercise recovery. Med Sport Sci 2012;59:135-42.
- Stephens FB, Wall BT, et al. Skeletal muscle carnitine loading increases energy expenditure, modulates fuel metabolism gene networks and prevents body fat accumulation in humans. J Physiol 2013;591:4655-66.
- Ufnal M, Zadlo A, et al. TMAO: A small molecule of great expectations. Nutrition 2015 Jun 1. [Epub, ahead of print]