La fel de bun ca postul intermitent

Publicat in

Ce functioneaza mai bine, dietele restrictive caloric clasice sau postul intermitent? O meta-analiza arata raspunsuri surprinzatoare.

Un grup de cercetatori din Colorado, S.U.A., probabil ca s-au saturat sa mearga la mese in familie si sa il auda pe varul John cum se lauda cu dieta lui de slabire bazata pe postul intermitent si sa iti spuna ca aproape i se vede abdomenul, din unghiul potrivit, cu lumina potrivita si daca strangi din ochi si lacrimezi putin! 

Raspunsul lor a fost sa examineze daca tot entuziasmul in preajma dietelor cu hranire restrictionata de timp, precum postul intermitent, merita luat in seama. Sa vada daca aceste diete la moda functioneaza mai bine decat dietele traditionale de slabire, in care doar spui nu alimentelor foarte dense caloric si ai grija la marimea portiilor in general, indiferent de momentul din zi. 

Pentru asta au facut o recenzie a tuturor studiilor care au durat peste 8 saptamani si care au implicat adulti supraponderali, si au comparat efectele postului intermitent cu cele ale dietelor cu restricii calorice continue. 

Se pare ca a iti restrictiona mancatul doar la anumite perioade din zi, sau ore ciudate si arbitrare, nu functioneaza mai bine fata de dietele traditionale de slabire, in care esti atent la cat mananci toata ziua. 

Ce s-a descoperit

Exista un numar extrem de mare de feluri de a tine o dieta de slabire, dar toate se rezuma la a reduce consumul zilnic de calorii mancate. La mare parte din oameni asta duce la o scadere in greutate de 5-10% (cand este sustinuta pentru un an). Din pacate lumea nu prea se tine de astfel de diete mai mult de 1-4 luni.

Aceasta ineficienta relativa a dus la aparitia altor strategii. Una din aceste abordari este de a distanta mai mult mesele (restrictionare intermitenta de energie). Alte tipuri de astfel de restrictii intermitente sunt crearea de ferestre de hranire zilnice de doar 8-10 ore, sau restrictionarea aportului de hrana la doar 2-3 zile pe saptamana (sau in zile alternative), mancand normal in restul timpului. 

Rationamentul este ca cei care tin post intermitent nu compenseaza complet caloriile arse in timpul perioadelor lipsei de hrana.

Nutritionistii au sperat si ca aceste diete sa aibe beneficii mai mari in privinta slabirii decat sa mananci mai putin tot timpul.

Din pacate, 9 din 11 studii examinate de cercetatorii din Colorado nu au putut gasi nicio diferenta semnificativa intre postul intermitent si dietele de restrictii calorice continue

Din cele 3 studii care au aratat ca postul intermitent este mai eficient, primul a implicat post intermitent de doua ori pe saptamana, ceea ce nu a dus la o scadere in greutate diferita intre cele doua grupuri, dar cei care au urmat postul intermitent au ars mai multa grasime. 

Al doilea studiu a implicat micul dejun inainte de ora 8 dimineata, apoi 24 de ore de lipsa de hrana inainte de a manca din nou. Modelul a fost urmat 3 zile nonconsecutive pe saptamana. Cei din postul intermitent au slabit mai mult, dar din nou subliniez, este un studiu care nu este in trend cu marea majoritate care nu arata diferente majore. 

Ce sa faci cu aceste informatii

In ciuda a ceea ce spun aceste studii, exista ceva dovezi ca temporizarea meselor are efecte asupra slabirii. De exemplu, cei care mananca mai multe calorii dimineata fata de seara, tind sa slabeasca mai mult. 

Aceastea fiind spuse, nu pare sa conteze prea mult in ce fel iti reduci aportul de calorii, toate te duc in acelasi loc. Este adevarat ca niciunul din studiile analizate nu a inclus culturisti si este posibil ca nivelurile diferite de activitate fizica si probabil diferitele caracteristici metabolice, sa ofere rezultate diferite. 

Nu numai asta, dar culturistii de regula evita dietele cu care risca sa piarda masa musculara, nemancand proteine perioade lungi de timp. 

Dar exista un aspect care intrece orice alte argumente: postul intermitent este mai usor de urmat decat monotonia restrictiilor calorice continue

Sa stai departe de borcanul de prajituri cateva ore din zi sau cateva zile pe saptamana este mai usor decat sa il eviti complet. 

Referinte

  1. Corey A. Rynders, Elizabeth A. Thomas, Adnin Zaman, Zhaoxing Pan, Victoria A. Catenacci, Edward L. Melanson, "Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss," Nutrients 2019, 11(10), 2442.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.