Leucina si BCAA - peptide structurale

Publicat in

Peptidele structurale sunt absorbite mai rapid, utilizate mai eficient, si produc o crestere musculra cu 250% mai mare decat formele aminoacizilor liberi.

Peptidele structurale sunt absorbite mai rapid, utilizate mai eficient, si produc o crestere musculra cu 250% mai mare decat formele aminoacizilor liberi. De aceea, cand cautati un supliment de aminaocizi, incercati sa gasiti unul care contine contine peptide structurale. Cele mai des intanlite sunt cele de Leucina si BCAA (BCAA cu continut foarte mare de leucina).

De regula, suplimentele cu leucina si BCAA sub forma de peptide structurale sunt produse din peptide din izolat proteic din zer, imbunatatite, printr-un proces in 3 etape:

1. Izolatul proteic din zer este hidrolizat in peptide foarte mici prin folosirea unei combinatii de enzime selective (aminopeptide si proteaze) pentru a rupe unele legaturi din moleculele de leucina si BCAA (sau altor aminoacizi care sunt preparati astfel).

2. Pasul urmator este extragerea de mici formatiuni peptidice din zerul hidrolizat prin trecerea amestecului printr-o serie de filtre, terminand cu nanofiltrarea.

3. In final, nano-amestecul sufera o ultima reactie pentru a imbunatati si mai mult continutul.

Rezultatul final este un amestec rafinat de leucina sau BCAA di si tripeptidic, care aduce organismului beneficiile cele mai mari ale suplimentarii cu acesti aminoacizi.

Stiinta di si tripeptidica

Spre deosebire de aminoacizii obisnuiti (in forma libera), absortia di si tripeptidelor se face prin inetrmediul unui transportor intenstinal specific (PEPT-1), care poate duce la  o crestere mai mare si mai rapida a nivelellor aminoacizilor in sange.

Stiinta leucinei

  • Marea parte a efectelor anabolice ale proteinelor se dotareaza de fapt unui singur aminoacid - leucina. Doar  o ridicare mica in nivelele celorlati aminoacizi esentiali, si leucina va declansa si mentine sinteza proteica in muschi.
  • Leucina este aminoacidul declansator, prin care muschii absorb proteinele. Mai exact, efectele constructoare de masa musculara ale leucinei se datoreaza unor reactii celulare in cascada inclusiv activarea mTOR (mammalian target of rapamycin), cresterea activitatii proteinei ribosomale S6 kinasa (S6K1) si multe alte procese anabolice cu denumiri complicate.
  • Dozele zilnice recomandate de leucina variaza intre un gram si 12 grame. Cantitatea exacta de leucina pentru a optimiza cresterea fortei si masei musculare nu este cunoscuta, studiile recente situand aceasta doza undeva la 5.3 g pe zi.
  • Pe masura ce imbatranim muschii devin mai putin sensibili la sitimulul anabolic al insulinei, proteinelor si aminoacizilor (inclsuiv leucina). Astfel, nutritia de dinainte, din timpul si imediat dupa antrenament, devine si ea din ce in ce mai importanta.
  • Oxidarea leucinei de catre muschi poate fii redusa prin consumul unui carbohidrat de buna calitate, efectul teoretic fiind un semnal anabolic mai pronuntat dat muschilor.

Stiinta BCAA

  • Aminoacizii cu lanturi ramificate (BCAA) sunt formati din aminoacizii leucina, izoleucina si valina.
  • BCAA reprezinta 35% din aminoacizii esentiali din muschi.
  • Spre deosebire de marea parte a aminoacizilor esenstiali care sunt metabolizati in ficat, BCAA sunt unici, ei fiind metabolizati in mare parte in muschii scheletici. Astfel se explica si de ce BCAA sunt folositi pentru a ajuta pacientii cu deficiente hepatice sa isi mentina masa musculara.
  • Numeroase studii au confirmat efectul anticatabolic al BCAA, adica o reducere a descompunerii proteinelor musculare.
  • Sa speculat ca BCAA actioneaza ca un combustibil metabolic in timpul exercitiilor fizice, in special la activitatea fizica intensa sau de durata. Acest efect "curata" glicogenul din muschi, atunci cand BCAA sunt luati inainte de antrenament.
  • BCAA doneaza nitrogen aminoacizilor neesentiali. Acest fenomen explica de ce nu toti aminoacizii sunt necesari pentru stimularea sintezei proteice.
  • Sustinatorii suplimentarii cu BCAA spun ca acestia pot opri cresterea serotoninei, reducand perceperea efortului si oboselii in timpul exercitiilor fizice, in special pe perioade mari de timp. Daca sunt combinati si cu un stimulator hormonal puternic, precum Metadrol, efectele anabolice pot fii uimitoare, comparative cu unii steroizi usori.
  • Cateva studii recente au concluzionat ca barbatii si femeile care ingereaza zilnic 10-15 grame de BCAA (compusi din 5-7 g leucina, 3-4 g izoleucina si 3-4 grame valina) pentru cel putin patru saptamani, isi cresc masa musculara lina mai mult decat subiectii care nu au luat BCAA. Acest efect se datoreaza cresterii sintezei proteinelor, indusa de BCAA, in perioada de recuperare dupa antrenamentul cu greutati.

Un alt efect interesant al BCAA, care a inceput sa fie recent studiat, este potentialul lor de a sustine slabirea. In perioadele de consum proteic moderat (1.5 g pe kilogram corp) si consum scazut de crabohidrati (sub 100-200 g pe zi), un consum crescut de BCAA va avea efecte benefice asupra sintezei proteinelor, semnalarii insulinice si conservarea glucozei folosita prin stimularea ciclului glucoza-alanina. Asta duce la o slabire mai accentuata si la o mai buna conservare a tesutului muscular.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.