Rhodiola Rosea (zisa si ruja) face parte dintr-o grupa de ierburi numite adaptogene, pentru ca ridica rezistenta organismului la o serie de agenti chimici, biologici si fizici care pot induce stres. Rhodiola Rosea te ajuta sa te adaptezi atat la stres cat si la oboseala fizica. Majoritatea cercetarilor stiintifice asupra Rhodiola Rosea s-au facut in Rusia, unde a fost folosita intens pentru combaterea oboselii, incepand cu 1969.
In 2001 Danemarca a calsificat oficial extractul SHR-5 din Rhodiola Rosea ca un produs medicinal derivat din plante.
Cum te poate ajuta?
Rhodiola Rosea te poate ajuta sa functionezi mai bine cand te afli in situatii stresante. Este o strategie diferita fata de cele conventionale. Nu te ajuta sa combati stresul ci sa functionezi mai bine cand esti stresat.
Este un lucru foarte important (si deseori trecut cu vederea) pentru ca stresul duce la descresterile performantelor, fizice si intelectuale. Si pentru ca esti stresat ai o capacitate limitata de a rezolva aceste performante proaste. Asta duce si la mai mult stres, creand un cerc vicios. Rhodiola Rosea va rupe acest cerc si te ajuta sa nu te supraantrenezi.
Sa ne uitam la un studiu clinic facuta in Rusia cu Rhodiola Rosea. In studiu, s-au dat doua doze diferite la 121 de cadeti rusi. S-a folosit extracul din Rhodiola Rosea, SHR-5. Subiectii trebuiau sa rezolve teste intelectuale foarte stresante. Extractul de Rhodiola Rosea a fost luat inainte de inceperea testelor. Dozele au fost de 375 mg SHR-5 si de 555 mg SHR-5. Indiferent de doza luata, Rhodiola Rosea a crescut semnificativ scorul pe indexul anti-oboseala, fata de cei care au luat un placebo.
Un avantaj al Rhodiola Rosea este ca uneori efectele benefice se pot simti si in 30 de minute de la administrare. Este foarte practic putand sa fie de folos aproape instant, cand apar unele momente neplacute.
Suplimente cu Rhodiola Rosea
Ai grija cand cumperi un supliment cu Rhodiola Rosea. Puritatea si potenta pot varia mult, unele extracte continand doar 1-3% rozavine. Cele bune contin 9-10% rozavine. Cautati o concentratie cat mai mare de rozavine, pentru a fi siguri ca aveti un produs cat mai eficient si calitativ.
REFERINTE:
- Kelly GS. Rhodiola rosea: a possible plant adaptogen. Alternative medicine review 2001;6:293-302.
- Shevtsov VA, Zholus BI, Shervarly VI, et al. A randomized trial of two different doses of a SHR-5 Rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work. Phytomedicine 2003;10:95-105.
- Panossian A, Wagner H. Stimulating effect of adaptogens: an overview with particular reference to their efficacy following single dose administration. Phytotherapy Research 2005;19:819-838.
Referinte