Sfatul dietetic "mananca mai putin si fa mai mult sport" poate functiona, dar doar pentru cineva care sta pe canapea toata ziua si nu face nimic. Si este o idee buna doar o perioada scurta de timp, pentru ca organismul va compensa. Sa mananci mai putin si sa te misti mai mult poate da peste cap echilibrul metabolic si te poate baga intr-o spirala constanta de ingrasare si slabire.
Metabolismul este complex si nuantat. Functioneaza si raspunde la dieta, exercitii fizice si stil de viata.
Legea compensatiei metabolice
Aceasta lege ilustreaza natura adaptativa si reactiva a metabolismului. Metabolismul cauta constant un echilibru, homeostaza! Daca fortezi metabolismul in orice directie, va riposta!
Este ca si cum tu ai trage de o franghie si un adversar mult mai puternic ar trage de celalalt capat. Singurul mod de a il invinge este sa dai drumul franghiei si sa il dai cu picioarele in sus.
Poti face asta cu metabolismul jucand alt joc decat cel cu mananca mai putin si fa mai mult sport. Multi folosesc aceasta mantra simplista si ca urmare vad metabolismul ca un calculator. Introduci numerele corecte si apare slabirea. Dar in practica nu este asa.
- Ce se intampla cand mananci mai putin? Ti se face foame, energia iti scade si apar poftele alimentare.
- Ce se intampla cand faci mai multe exercitii fizice (mai mult timp, mai intens sau mai frecvent)? Ti se face foame, iti scade energia si apar poftele alimentare.
- Indivizi diferiti o sa raspunda diferit la aceste schimbari (este o alta lege). Dar daca fortezi sistemul metabolic astfel pentru o anume perioada de timp, va compensa!
Termogeneza adaptativa
Metabolismul nu va compensa doar cu cresteri ale foamei, poftelor si alte senzatii, dar va arde si mai putine calorii. Scaderea arderilor metabolice se numeste termogeneza adaptativa. Prin diferite mecanisme, metabolismul va reduce smenificativ numarul caloriilor arse. Unele studii sugereaza pana la 25% scadere a caloriilor arse intr-o zi.
Aceste schimbari nu apar din senin, vin dintr-o combinatie de scadere a masei musculare, o schimbare a secretiei de leptina/hormoni ai glandei tiroide si o scadere spontana a efortului fizic non-sportiv (practic, te misti mai putin pe parcursul zilei, fara sa iti dai seama).
Daca compari metabolismul unui barbat de 90 de kg cu al altuia care are tot 90 de kg dar a tinut o dieta pentru a ajunge la greutatea asta, metabolismul celui din urma va fi mai mic cu aproximativ 300 de calorii.
Aceasta scadere metabolica alaturi de pofta de mancare crescuta si alte fenomene metabolice poarta denumirea de compensatie metabolica.
Ca sa castigi lupta cu metabolismul ai nevoie sa fii viclean. Nu trebuie sa ajungi la extreme cu dieta sau exercitiile fizice, ciclizand slabirea in perioade de restrictii calorice, perioade de mentinere si chiar perioade scurte de surplus caloric. La fel trebuie ciclizate si exercitiile fizice. De asemenea, urmareste atent ce progrese ai si ce smenale iti da corpul. Asa vei invata cand este timpul sa fortezi si cand sa lasi lucrurile mai destinse.
Referinte