Pastele au o reputatie proasta, ca alimente care te ingrasa. Poate pentru ca pastele sunt albe, si alte alimente albe precum zaharul si painea alba sunt sus pe lista de alimente care ingrasa.
Sau poate din cauza ca pastele au un anturaj prost. De regula sunt combinate cu multe branzeturi si o groaza de ulei si grasimi. Dar pastele in sine au un indice glicemic relativ mic (un index care arata cat de rapid creste glicemia un aliment anume), asa ca nu ar trebui sa ingrase prea tare, cel putin nu mai mult decat orice alt carbohidrat "bun", precum ovazul. Asta se stie de mult, dar pana acum nimeni nu se uitase si la cum acest indice glicemic mic afecteaza talia!
Se pare ca a manca paste de pana la 3 ori pe saptamana, nu numai ca nu te ingrasa, te poate ajuta sa scapi de ceva grasime corporala. Iar daca faci cateva modificari in felul cum le mananci, pastele pot deveni un aliment frecvent pe lista ta de dieta.
Ce au facut cercetatorii
Au compilat peste 30 de studii randomizate si controlate care colectiv au cuprins 2500 de persoane, care au fost puse sa inlocuiasca toti carbohidratii din dieta lor cu paste, de trei ori pe saptamana, pentru 12 saptamani.
Meta-analiza a aratat ca participantii nu s-au ingrasat deloc. De fapt, au slabit putin (in jur de 630 de grame, media).
Ce inseamna asta pentru tine
Stiu ca primul tau impuls este sa fugi in bucatarie, sa fierbi 200 de kilograme de spaghete, fettucine si macaroane, sa le arunci in cada si sa te imbaiezi in ele, luand cate o gura mare din cand in cand!
Dar cercetatorii au definit o portie de paste ca 100 g paste fierte. Adica mult mai putin decat ti-ar da o bunica italiana la pranzul de duminica! Si pastele din studiu nu au fost combinate cu sosuri de branza sau chiftele grase, asa cum ti-ar da sa mananci aceeasi bunica italiana mentionata mai sus!
Totusi, pare ca pastele in cantitati rezonabile pot fi parte dintr-o dieta echilibrata si propice slabirii. Si daca faci cateva modificari in felul cum le gatesti, poti mari portiile de la 100 de grame la chiar 200 de grame, fara efecte nocive asupra talieli.
Cum sa transformi pastele intr-un aliment de dieta
Poate te intrebi cum de pastele, desi sunt fainoase, din faina alba, nu au acelasi efect asupra corpului. Pastele sunt unice intre carbohidrati, pentru ca moleculele de amidon le sunt protejate de o retea de gluten, ceea ce ingreuneaza procesul prin care corpul le transforma in glucoza.
Si poti inaspri si mai mult procesul prin care corpul digera pastele prin modificarea felului de gatire. In primulr and, cu cat le gatesti mai mult, cu atat coprul le poate absorbi mai usor. De aceea, mereu sa gatesti pastele al dente, sau pana cand sunt usor tari si inca putin masticabile.
Mai poti transforma amidonul din paste in amidon rezistent - o forma de amidon nedigerabila de corpul uman. Daca gatesti pastele si apoi le racesti, poti transforma o parte din amidon in ceva similar fibrelor alimentare. Le poti manca fie reci, fie sa le reincalzesti la loc, ceea ce va creste si mai mult procentul de amidon rezistent din ele.
Mai este posibil sa fai cceva care sa reduca si mai mult caloriile din paste, dar este o metoda teoretica, bazata pe un alt studiu indirect. In India, cercetatorii au constatat ca daca amesteci ulei extravirgin de cocos cu orezul, cand il fierbi, faci polizaharidele din el si mai rezistente la digestie. Asta duce la scaderea caloriilor.
Teoretic, aceasta metoda ar putea functiona si la paste, acestea avand cam aceleasi polizaharide. Adauga putin ulei de masline cand gatesti pastele, in apa in care le fierbi.
Cu aceste trei metode - gatite al dente, racite si reincalzite, adaugarea de ulei la fierbere - ar trebui sa te poti bucura de paste de trei ori pe saptamana fara sa te ingrasi!
Referinte
- Chiavaroli L et al. Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults. BMJ Open. 2018 Apr 2;8(3):e019438. PubMed.