Testosteronul (principalul hormon masculin) este important pentru marimea muschilor si forta, dorinta sexuala, energie si mentinerea unor niveluri mici de grasime corporala. Poate ca stii deja toate astea. Dar nivelurile mari de testosteron sunt importante si pentru a trai mai mult. Nu nivelurile mari de testosteron omoara oameni, ci cele mici ridica semnale de alarma.
Nivelurile mici de testosteron sunt asociate puternic cu:
- Risc mare de boli cardiovasculare.
- Ingustarea arterelor carotide.
- EKG anormal.
- Insuficienta cardiaca mai frecventa.
- Incidenta mai mare de angina pectorala.
- Indice de masa corporala mai mare.
- Diabet de tip II.
- Sindrom metabolic.
- Rezistenta la insulina.
- Rata de deces mai mare in orice cauza, inclusiv mortalitate cardiaca.
Mai citeste o data ultimul rand din lista! Un studiu care a implicat 858 veterani militari a descoperit ca indivizii cu niveluri mici de testosteron aveau un risc cu 88% mai mare de a muri, din orice cauza, chiar si dupa ce variabile ca varsta, boli si indice de masa corporala au fost luate in calcul.
Cei care fac sport, mai ales cu greutati, nu au niveluri mai mari de testosteron?
Esti imun la deficiente de testosteron pentru ca mergi la sala de mult si te antrenezi serios?
DELOC! Sportivii au de regula niveluri mai mici de testosteron decat barbatii neantrenati. Un studiu a descoperit ca halterofili (alaturi de caiacisti, ciclisti si inotatori) aveau nivelurile de testosteron de 65-85% din ceea ce aveau barbatii care nu faceau sport.
O parte din aceste deficiente au fost atribuite de cercetatori alterarii metabolismului hepatic (ficat) si extrahepatic (piele si muschi) al testosteronului, metabolism care nu poate fi compensat de gonadele sportivului. Se speculeaza si ca exista o legatura inca nedescoperita intre exercitiile fizice intense si o crestere a SHBG (o proteine care se leaga de testosteron si in dezactiveaza), ceea ce inseamna ca tesuturile au la dispozitie mai putin testosteron activ. Da, nivelurile de testosteron cresc dupa un antrenament cu greutati, dar aceasta crestere este de scurta durata si apoi nivelurile scad sub normal.
Morala este ca trebuie sa ai mare grija de nivelurile de testosteron. Incepi prin a iti face analize de sange, testosteron total si liber, ca sa vezi cum stai. Ideal este sa fii cat mai aproape de marja superioara. Apoi, foloseste suplimente care cresc nivelurile de testosteron, iar daca ai niveluri mult prea mici de testosteron mergi la un medic specialist si ia in calcul si terapia de inlocuire a testosteronului, mai ales daca ai peste 40 de ani.
Referinte
- Molly M. Shores, MD; Alvin M. Matsumoto, MD; Kevin L. Sloan, MD; Low Serum Testosterone and Mortality in Male Veterans. Arch Intern Med. 2006;166(15):1660-1665. doi:10.1001/archinte.166.15.1660
- Grandys M1, Majerczak J, Zapart-Bukowska J, Kulpa J, Zoladz JA. Gonadal hormone status in highly trained sprinters and in untrained men. J Strength Cond Res. 2011 Apr;25(4):1079-84. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181d4d3f4.