Daca te antrenezi serios, vrei sa arati bine si sa fi puternic si cu o conditie fizica buna, trebuie sa te antrenezi cu greutati. Si unul din cele mai eficiente exercitii cu greutati sunt indreptarile.
Multi incepatori nu fac indreptari, si chiar si unele persoane care fac sala de ani buni. Motivul este fie frica de accidentari, fie nestiinta: nu cunosc toate beneficiile pe care acest exercitiu le aduce. Iata opt motive importante pentru a face indreptari.
1) Arzi depozitele de grasime
Indreptarile sunt ideale pentru a fi incluse intr-un program de antrenament orientat catre reducerea depozitelor de grasime, pentru ca folosesc cei mai mari muschi din corp, crescand mult arderile calorice in timpul si dupa antrenament.
In special o variatie de indreptari este ideala cand se urmareste reducerea stratului adipos - indreptarile cu bara pentru trapez. Aceste indreptari distribuie mai egal greutatea, decat indreptarile clasice cu haltera. Astfel iti poti atinge limitele in siguranta, pentru a putea crea o perturbare metabolica cat mai mare.
2) Elimina durerile de spate
Un studiu recent a aratat ca participantii, care aveau nivele de baza ale fortei lombarilor si soldurilor, dupa 12 saptamani de facut indreptari si-au redus semnificativ durerile de spate, in timp ce si-au crescut forta si mobilitatea.
Trebuie sa se tina cont de doua lucruri:
- O executie corecta a indreptarilor este obligatorie.
- Indreptarile nu sunt potrivite pentru cei care au accidentari la spate.
3) Cel mai bun exercitiu pentru forta musculara
Toti ar trebui sa facem un anumit tip de indreptari pentru ca intaresc tot corpul, protejeaza impotriva durerilor si accidentarilor si ne invata sa ne miscam corect.
Cresterile fortei survin rapid cand se fac indreptari - daca sunt incluse in antrenamentul unui incepator, in 3 luni acesta isi poate creste forta la ele cu 25-100 kg.
4) Abdomen mai performant si picioare mai puternice si definite
Indreptarile te vor face mai puternic, mai definit si mai mobil. Indreptarile construiesc fesieri grozavi, dar sunt foarte bune si pentru stimularea intensa a muschilor care alcatuiesc patratelele de pe abdomen. De fapt, indreptarile sunt mai eficiente in lucrarea muschilor abdominali decat exercitiile de izolare a acestora, precum abdomenele.
5) Alearga mai repede si sari mai sus
Indreptarile imbunatatesc tiparele de miscare ale partii inferioare si in acelasi timp tintesc cele mai puternice si rapide fibre musculare, cele de tip II (fibrele albe). Astfel indreptarile devin un exercitiu valoros pentru cresterea puterii si imbunatatirea transferului de forta de la partea inferioara la partea superioara.
Este foarte util pentru incepatorii care nu au timp sa invete exercitii olimpice; se stie ca daca vrei sa fii rapid sau sa sari cat mai sus trebuie sa iti antrenezi corpul pentru a isi folosi in mod exploziv forta.
6) Sunt distractive
Intreaba pe oricine se antreneaza in sala de forta de ceva vreme in mod serios, si iti va spune ca indreptarile sunt printre exercitiile preferate. Nu numai ca au functionalitate, ajutand sa fii mai puternic in situatiile fizice care apar in viata de zi cu zi, dar lumea tinde sa le prefere mai mult decat genuflexiunile sau fandarile.
Si faptul ca este un exercitiu la care forta se acumuleaza rapid, te mentine motivat. In ciuda acestor aspecte pozitive, multi incepatori se feresc de indreptari din teama de a nu se accidenta sau pentru ca nu stiu sa le faca corect. Secretul unor indreptari de succes este de a studia atent miscarile si de a invata teoria despre cum se executa corect o indreptare, si apoi sa repeti cu greutati foarte mici, pana ce inveti tiparul coret. Apoi creste treptat greutatile. Nu te aventura niciodata la greutati prea mari, daca tehnica de executie are de suferit. Foloseste greutatile maxime care iti permit sa faci exercitiul 100% corect.
7) Mobilitate mai buna si mai putine dureri
Cei care beneficiaza cel mai mult de pe urma indreptarilor sunt cei care cred ca este un exercitiu periculos! Daca este si cazul tau, si gandesti ca indreptarile sunt de evitat, iata ce pot face ele pentru tine.
Intai, indreptarile alaturi de alte exercitii compuse imbunatatesc tiparele de miscare ale partii inferioare. De exemplu, se imbunatateste coordonarea dintre sold si articulatia genunchiului. Rezultatul este un risc mai mic de accidentari la solduri si genunchi.
In al doilea rand, indreptarile intaresc oasele si reduc riscul de fracturi, pentru ca incarca soldul, genunchiul si glezna. Alaturi de genuflexiuni, care cand sunt facute corect si cu greutati responsabile intaresc coloana, sunt exercitiul; perfect pentru a iti intari spatele si coloana pe termen lung. Repet, asta daca exercitiile sunt facute foarte corect.
In al treilea rand, indreptarea este o miscare de baza, care te invata sa faci corect miscari de zi cu zi. Nu mai iti trosnesti spatele cand pui bagajul in protbagajul masinii!
In al patrulea rand, indreptarile imbunatatesc echilibrul, viteza de mers si calitatea vietii.
8. Masa musculara
Pentru ca poti folosi greutati mari la indreptari, si stimuleaza o gama larga de muschi, sunt unul din cele mai bune exercitii pentru masa musculara.
Cele mai bune forme de indreptari pentru masa musculara sunt cele facute cu bara pentru trapez si cele clasice, cu haltera. Cei avansati pot incerca si indrepatrile cu haltera, avand o priza foarte larga. Datorita prizei largi, se creste raza de miscare si implica mai mult muschii spatelui. Sa le faci din deficit, adica stand pe o platforma inalta de 8-10 cm, te duce la alt nivel, crescand la maxim raza de miscare. Este probabil cea mai eficienta forma de indreptari pentru masa musculara, dar este destinata doar avansatilor care stapanesc foarte bine exercitiul si isi cunosc limitele! Te poti accidenta extrem de usor la astfel de variante de indreptari.
Referinte