Antreneaza-te cu bari groase pentru a iti imbunatati forta prizei si antebratelor. In cel mai rau caz, vei fii mai puternic in viata de zi cu zi si vei putea face indreptari cu greutati mai mari. Desigur, barile groase trebuie folosite concomitent cu gantere cu priza normala, pentru ca in sala de forta varietatea este foarte importanta. Daca vrei rezultate nu este o idee buna sa te rezumi zi de zi la aceleasi exercitii si antrenamente. Barile groase sunt o varietate esentiala a antrenamentelor pentru ca te ajuta sa devi mai puternic si sa te feresti de accidentari. De asemenea, aduc si un aer proaspat antrenamentelor, impiedicand plictiseala.
Cateva motive simple de a folosi bari groase:
- Iti vei imbunatati priza prin cresterea fortei si a conexiunii dintre sistemul nervos si muschi, in special la nivelul antebratelor; cel mai direct rezultat il vei avea la indreptari, unde vei putea folosi greutati mai mari.
- Iti vei creste forta antebratelor si articulatiile se vor simti mai bine. Poate vei scapa de tendinita si durerile de coate.
- Vei avea mai multa forta in antebrate si maini care se va transfera direct in sporturile combative care presupun agatarea sau prinderea. Probabil ca iti vei imbunatati si abilitatile de a prinde mingea la baschet sau handball.
Barile groase exista de ceva vreme, si exista si cercetari care sa le sustina beneficiile, dar nu multe. Se pare ca nu au avut un succes prea mare la public, in ciuda capacitatilor lor de a reduce accidentarile si de a creste forta. Un posibil factor poate fi si costul, pentru ca marea parte a salilor de forta, fie pentru publicul larg fie pentru sportivii de performanta, aleg sa cumpere echipament mai ieftin si bine cunoscut.
Daca sala la care mergi nu are bari groase (si sansele sunt sa nu aibe) cauta adaptoare portabile, numite "Fat Gripz" precum acestea:
Cu putina staruinta se gasesc si la noi, sau se pot comanda online pe site-uri din afara.
Sa vedem de ce barile groase sau Fat Gripz sunt o invetitie buna, si cum te pot ajuta sa treci la urmatorul nivel. Antrenamentul cu bari groase imbunatateste conexiunea dintre sistemul nervos si muschi.
Antrenamentele cu bari care sunt mai groase decat ganterele sau barile olimpice standard, vor imbunatati forta neuromusculara in brate si antebrate. Cheia este de a face miscari de tragere si flexie cu aceste bari pentru ca in timpul lor bratele si antebratele sunt solicitate la maxim in a misca greutatile impotriva gravitatiei. Este cea mai buna metoda de a imbunatati conexiunea dintre sistemul nervos si muschi.
Experienta reala cu barile groase
Miscarile de impingere precum impinsul din culcat sau deasupra capului, in care priza nu este un factor atat de important, nu vor beneficia la fel de mult de pe urma activitatii neuromusculare, dar tot pot fii antrenate folosind prize groase pentru rezultate maxime. Principalul baneficiu aici va fii presiunea mai mica asupra articulatiilor.
Crecetarile sustin exercitiile cu priza groasa
Un studiu din 1992, care a cercetat cum 3 diametre diferite ale barilor au afectat forta neuromusculara, sustine folosirea antrenamentelor cu bari groase. Au pus subiectii sa faca exercitii de rezistenta folosind trei manere cu grosimi diferite, si au monitorizat activitatea electromiografica (EMG).
Au constatat ca manerul cel mai subtire a dus la contractia voluntara cea mai mare si la cea mai mica activare neuromusculara. Manerul cel mai gros a declansat cea mai mare activare neuromusculara, si cea mai mica contractie voluntara. Subiectii au fost persoane care nu aveau experienta in antrenamentele cu greutati, dar lucrau in domenii care implicau forta fizica si folosirea mainilor.
Studiul sustine folosirea barilor groase pentru activarea neuromusculara si mai arata ceva. Ca folosirea acestor bari groase nu duce direct la cresterea fortei. Initial forta nu va creste prin folosirea barilor groase. Dar prin antrenamente, se face o conexiune mai puternica intre muschi si sistemul nervos, iar cand se va reveni la antrenamentele cu bari normale atunci se vor observa si cresterile in forta.
Alte experimente au obtinut rezultate contradictorii fata de cel citat mai sus. Dar aici problema a fost ca s-a folosit ca exercitiu de test impinsul din culcat, unde sportivul este intr-un avantaj biomecanic si forta prizei nu este un factor limitator. Se pare ca utilitatea adevarata a acestor bari groase este in timpul flexiilor pentru biceps, in special daca se pune accent pe partea negativa (se coboara usor greutatile) si se folosesc greutati mari.
La barile cu diametru normal, daca tehnica de executie nu este impecabila, atunci cand se coboara greutatile antebratul se odihneste. Daca se foloseste o bara groasa, antebratele sunt intr-o stare constanta de contractie. Munca in plus facuta de flexorii si extensorii antebratelor in timpul partii negative duce la cresterea fortei acestor muschi.
Concluzii
Antrenamentele cu bari groase duc la o priza mai puternica, si asta duce la randul ei la cresterea fortei la exercitii de tragere precum indreptarile, ramatul cu bara din aplecat sau tractiuni, exercitii la care un factor limitator este puterea prizei pe bara. Folosirea barilor groase pentru exercitiile de impins nu este descurajata, si pot aparea cresteri ale fortei si aici. Nu trebuie sa te antrenezi cu bari cu priza groasa tot timpul, pentru ca acest fel de antrenament presupune folosirea unor greutati simtitor mai mici, in special la exercitiile de tragere.
Referinte