O genuflexiune Anderson este practic o genuflexiune la care incepi de jos in sus. Folosind pinurile de siguranta dintr-un cadru de genuflexiuni, fiecare repetare incepe dintr-un punct mort (de aceea se mai numesc si dead squats).
Daca forta la genuflexiunile Anderson iti este cu mult mai mica fata de genuflexiunile clasice cu bara in spate, este posibil sa ai o problema cu soldurile, mai exact nu produc suficienta forta la genuflexiuni. Prin extensie, sa faci genuflexiuni Anderson va fi o componenta importanta pentru remedierea situatiei.
Avantajele genuflexiunilor Anderson
Te fac mult mai puternic cand te ridici cu bara in spate. Si genuflexiunile cu pauza sunt bune pentru asta, dar genuflexiunile Anderson sunt la alt nivel. Sunt efeciente mai ales la sportivii care sunt mai mult explozivi decat puternici si tind sa se bazeze mult pe reflexul de intindere in loc de forta contractila, pentru a se ridica cu greutatea pe spate.
Iti dezvolta si capacitatea de a produce tensiune in pozitia de jos a genuflexiunii. Cei cu musculatura sub-dezvoltata la solduri vor avea probleme in crearea de tensiune musculara in partea de jos. Asta scade forta si stabilitatea, si te predispune la pierderea pozitiei optime cand ai coborat pana jos la o genuflexiune grea. Evident este un risc mare de accidentare.
Imbunatatesc mobilitatea soldurilor. Simplul fapt de a te pozitiona in partea de jos a genuflexiunii fara ca greutatea halterei sa te impinga acolo in timpul coborarii va face minuni pentru detensionarea soldurilor.
Au un bun transfer la indreptari, mai ales daca esti mai exploziv mai mult decat puternic. Este un tip de genuflexiune mai specifica indreptarilor pentru ca creeaza mai multa tensiune inca de jos si nu utilizeaza reflexul de intindere, ceea ce iti creste forta cand pornesti cu greutatile de pe podea, la indreptari.
Neajunsurile genuflexiunilor Anderson
Necesita mobilitate buna a soldurilor si umerilor pentru a incepe direct din pozitia cea mai de jos a unei genuflexiuni. Te va forta sa scazi semnificativ greutatea folosita, ceea ce va pune mai putina tensiune pe partea de sus a razei de miscare.
Pentru cine sunt utile
Rareori se foloseste ca principala forma de genuflexiuni, dar este de ajutor celor care intampina dificultati in a se ridica la genuflexiunile clasice cu bara in spate sau au probleme la indreptari cu prima jumatate a miscarii (desprinderea greutatilor de pe podea).
Referinte