Intra in orice sala de forta si o sa vezi ca 99% din cei care se antreneaza pun accent doar pe partea concentrica a exercitiilor (ridicarea greutatilor).
Dau foarte putina atentie partii excentrice (coborarea greutatilor), iar daca vorbim de izometrie in timpul unui set, este mai rar decat sa vezi un OZN. Multi se concentreaza asa mult pe partea concentrica pentru ca este partea in care simti muschiul cand lucreaza, ceea ce inseamna ca este si partea din repetare responsabila cu cresterea, nu?
NU! Partea excentrica este cea care producele cresterile musculare notabile. Coborarea greutatile provoaca cele mai mari avarii musculare, unul din principalii factori din spatele cresterilor muschilor. Recruteaza si mai multe fibre musculare cu raspuns rapid la inceputul setului.
Asa a aparut metoda 10-6-10. Nu numai ca pune accent pe partea excentrica, dar are incorporata si izometrie, alaturi de alte principii de antrenament ignorate de multi.
Definitia 10-6-10
Cu aceasta metoda vei face o repetare izometrica de 10 secunde - incordezi si mentii greutatea pe loc. Apoi imediat vei face 6 repetari cu accent pe partea excentrica, adica cobori greutatile in 3-5 secunde. Vei termina cu 10 repetari partiale.
Mentinerea izometriei poate fi facuta la orice unghi al razei de miscare, dar cel mai eficient este sa pui muschiul in pozitia sa cea mai scurta.
Mentinerea izometrica "porneste" setul ca sa obtii o conexiune solida minte-muschi, si te ajuta si la alegerea corecta a greutatilor pentru set. Daca greutatea este prea mare nu o sa poti duce la capat cele 10 secunde de izometrie.
De ce 10-6-10
Daca esti frustrat ca nu mai ai progrese si ai tot facut repetari clasice, in care nu ai tinut cont deloc de partea excentrica, esti propriul inamic. Astfel de repetari nu sunt la fel de eficiente pentru forta si marime.
Multi ignora conexiunea minte-muschi. Cu cat este mai solida cu atat sunt activate mai multe fibre musculare. Daca greutatea este prea mare, pentru multi, conexiunea minte-muschi se pierde, si te concentrezi doar pe a pompa repetarile fara a simti de fapt greutatea.
Exercitii care merg cu metoda 10-6-10
Nu orice exercitiu merge cu aceasta metoda. exerciitile uni-articulare, evident, functioneaza. Acestea includ, flexia picioartelor din sezut, extensii pentru picioare, fluturari la spate cu gantere sau ridicari laterale cu gantere, etc.
Cele mai bune exercitii pentru 10-6-10
Piept
Umeri
- Fluturari la spate si ridicari laterale: cu gantere sau la cabluri.
- Prese pentru umeri la aparat: va trebui sa folosesti benzi elastice pentru a incorpora si partea izometrica.
Spate
Cavdricepsi
Femurali
Triceps
Bicepsi
Nu este o lista completa. Sunt si alte exercitii care pot fi folosite cu metoda 10-6-10. Aceasta lista este doar un punct de plecare. gaseste exercitii la care sa simti muschiul in timpul mentinerii izometrice. Doua astfel de seturi sunt suficiente.
Fa in continuare si exericitiile mari, precum genuflexiuni, indreptari, presa militara, impins cu haltera din culcat, etc., care nu se preteaza atat de bine acestei metode. Dar si la ele ai grija sa controlezi coborarea, adica partea excentrica.
Referinte
- Roig M, O'Brien K, Kirk G, Murray R, McKinnon P, Shadgan B, and Reid WD. "The effects of eccentric versus concentric resistance training on muscle strength and mass in healthy adults: a systematic review with meta-analysis," Br J Sports Med 43: 556-568, 2009 2.Hortobagyi T, Hill JP, Houmard JA, Fraser DD, Lambert NJ, and Israel RG. "Adaptive responses to muscle lengthening and shortening in humans." J Appl Physiol (1985) 80: 765-772, 1996.
- Ureczky Dóra1, Vácz, Gabriella, Costa, Andreas1, Kopper, Bence1, Lacza, Zsombor3, Hortobágyi, Tibor4, Tihanyi, József1. "The Effects of Short-term Exercise Training on Peak-Torque Are Time- and Fiber-Type Dependent," Journal of Strength and Conditioning Research, 2014.
- Calatayud J1, Vinstrup J, Jakobsen MD, Sundstrup E1, Brandt M1, Jay K12, Colado JC, Andersen LL. "Importance of mind-muscle connection during progressive resistance training," European Journal of Applied Physiology, 2015.