Minciuni din fitness corecte politic

Publicat in

Termenul "politicaly corect" a patruns si in fitness asa cum a patruns in aproape orice aspect al vietii cotidiene. Dar exista anumite lucruri care doar suna bine, dar in realitate mai mult te trag inapoi. O discutie cinstita despre antrenamente, scopuri si imaginea de sine.

Minciuna corect politica 1 - Este obligatoriu sa iti iubesti propriul corp

Fa asta in schimb: Iubeste efortul, iubeste  realizarile si nu mai fii atat de concentrata pe propriul corp. 

Iubirea propriului corp este un termen folosit de cei/cele care au o fixatie asupra aspectului propriu fizic, nu se simt bine in corpul lor, dar sustin in public sus si tare exact contrariul. Vor sa creada ca fiecare particica a corpului lor este atragatoare, asa ca au creat o miscare ca sa fie acceptabil social sa isi etaleze suncile in public!

Dar sa vorbesti despre cat de mult iti iubesti corpul inseamna ca probabil incerci sa te convingi singura de ceva ce nu crezi. Problema nu este niciodata lipsa de iubire de sine; problema este lipsa efortului, actiunilor concrete, progresului si realizarilor, dar mai ales o obsesie de sine coplesitoare. Sa iti iubesti corpul este un fel de a spune ca esti obsedata de cum arati. Este un fel de narcisism fortat, care se pare ca in zilele noastre este incurajat si aplaudat. 

Ce s-a intamplat cu smerenia? Si cand a devenit o virtute sa iti iubesti asa mult aspectul fizic, indiferent de cum este?  C.S. Lewis a spus: "Smerenia nu inseamna sa ai o parere proasta despre tine, ci sa te gandesti mai putin la tine". Se pare ca astazi este mai important sa te pui pe un piedestal fara niciun motiv anume decat sa te concentrezi pe alte lucruri. 

Nesiguranta si narcisismul nu sunt neaparat opuse. Ambele sunt rezultatul unei fixatii prea mari asupra sinelui. Uneori aceasta iubire de sine exagerata este un fel de a fi pozitiv intr-o situatie urata!

Alternativa la iubirea exagerata a propriului corp: realizarile

Ai nevoie sa iti cresti stima de sine? Fa ceva dem de stima. Munceste! Fa ceva greu, neconfortabil si care iti depaseste aptitudinile actuale. Pune-te intr-o situatie in care sa iti fie foarte greu pe moment, pentru ca este dificila. 

Ma refer la exercitii fizice, diete, sporturi noi, etc. Desigur, se poate aplica si in alte aspecte ale vietii, dar aici vorbim de fitness. Este un punct important pentru cele care au probleme legate de imaginea propriului corp. Cand incerci ceva nou trebuie sa te concentrezi asupra a ceea ce faci nu asupra ta. Asa vei da un reset propriilor ganduri. Pe masura ce progresezi va aparea si satisfactia REALA, nu nascocirea "ma iubesc pentru ca sunt eu insami". Prostii! Este doar o fatada plus ca nimeni nu te crede cand o spui!

Realizarile intotdeauna intrec cuvintele. Si sa inveti noi aptitudini cand esti inconjurata de persoane mai bune decat tine este o reamintire a ceea ce poti realiza daca ai o etica buna de munca. Si inconjoara-te de persoane la fel de dedicate pe realizari si munca, nu de persoane narcisiste si nesigure, pentru ca te vor trage dupa ele. 

Minciuna corect politica 2 - Nu judeca niciodata pe altii

Fa asta in schimb: Judeca anumite persoane pentru anumite comportamente. 

Oricum judecam mereu pe altii. Ma judeci chiar acum pentru ce scriu aici. Si chiar daca multi nu recunosc, a judeca pe altii este o forma de a te imbunatati pe tine. Cand vezi pe cineva facand ceva, judeci ca fiind pozitiv sau negativ, si apoi fie eviti sau imiti acel comportament.

N-ai vazut vreodata la coada la film pe cineva comandand o galeata mare de pop-corn inecat in unt? Ai vazut vreodata pe cineva comandand o shaorma mare cu de toate, desi clar nu ar trebui sa manance asa ceva dupa felul cum arata? Dar prietena ta care are timp sa se uite la toate emisiunile TV dar nu are timp sa vina cu tine la sala?

Probabil nu vrei sa ai rezultatele lor, asa ca sa le judeci te ajuta sa iti pastrezi motivatia si sa faci alegeri diferite. Si daca te simti prost ca judeci alte persoane, fii constienta ca le judeci prioritatile, atitudinea si comportamentul - lucruri care stau in puterea lor de a le schimba - nu ii judeci pentru lucruri cu care s-au nascut sau asupra carora nu au putere.

arata asa cum vrei sa arati

Minciuna corect politica 3 - Concentreaza-te pe forta, nu aspect fizic

Fa asta in schimb: Antreneaza-te pentru ce vrei!

Un nou trend umbla pe internet sustinand ideea ca cei care merg la sala (femei, barbati, copii, etc.) ar trebui sa se antreneze pentru forta nu pentru aspect fizic. S-a si nascocit zicala "nu esti reprezentat de o anumita parte a corpului tau". Da, asa este, nu asta te defineste, dar este un argument stupid. Desigur ca nu esti definita de picioarele tale, dar asta nu inseamna ca nu ai vrea sa arate spectaculos!

Sustinatorii ideii se si lauda: "ma antrenez doar pentru a perfroma mai bine si a fi mai sanatos". Ce sa performezi? Selfiuri in oglinda? Oricui ii place sa arate bine. Asa ca ar fi timpul ca toti sa recunoasca asta. 

Vrei fesieri fermi si bombati? Sani proeminenti? Coapse tonifiate? O talie ingusta? Nu este nimic rau sa admiti asta. Neconvingator este sa sustii contrariul si sa incerci sa convingi si pe altii sa faca la fel.

Poti si trebuie sa ai obiective legate de aspectul fizic, dar cu cateva conditii:

  • Ai consistenta. Daca faci sport cu regularitate ti-ai castigat dreptul de a te antrena pentru ce vrei tu. Dar sa nu ai fantezii sa arati mai bine cand nici nu te motivezi sa iti misti fundul la sala. Principalul tau obiectiv ar trebui sa fie sa te duci la sala si/sau pe terenul de sport in mod regulat.
  • Nu dezvolti un complex. Exista lucruri care conteaza cu adevarat si lucruri care nu conteaza. Sa ai aptitudini fizice conteaza. Sa ai forta conteaza. Sa eviti accidentarile conteaza. Dar sa ai tot timpul anului abdomenul definit? Nu conteaza cu adevarat. Daca te macina lipsa patratelelor pe abdomen, fa un pas inapoi si stabileste-ti alte scopuri care sa nu te inebuneasca!
  • NU incerci sa arati ca altcineva. Sa lupti pentru a arata cat de bine poti este diferit de a lupta sa arati ca o celebritate, sportiva sau instructoare de fitness. Daca incerci sa arati precum altcineva si ai o varsta peste 20 de ani este ciudat si inspaimantator!

Nu urmari cu orice pret un anume obiectiv, ci apropiete de el treptat imbunatatind si alte aspecte pe parcurs. Daca vrei sa ai picioarele intr-un anumit fel nu trage cu orice pret pentru a atinge cat mai repede acel obiectiv.  Nu conteaza daca pe moment nu esti extrem de satisfacuta in privina unei anumite parti a corpului, pentru ca lucrand catre acel scop iti vei imbunatati aptitudinile, forta, viteza si diferite combinatii intre acestea. 

Daca nu esti sportiva de performanta care castiga bani din asta nu mai urmari scopuri extreme ci concentreaza-te pe mai multe aspecte. Urmareste sa imbunatatesti o anumita parte a corpului dar in acelasi timp concentreaza-te si pe alte fatete ale fitnessului.

Minciuna corect politica 4 - Nu te compara niciodata cu altii

Fa asta in schimb: Din cand in cand compara-te cu anumite persoane.

Sa stii unde te afli in raport cu altii este normal. Se numeste competitie, si fara ea sportul ca intreg nu ar exista. Si nici locuri de munca bune. Si nici relatii amoroase! Sa te intreci cu altii pentru a vedea care e mai bun este o metoda de a stii unde te afli ca progrese. 

Nu are rost sa te prefaci ca nu te compari cu alte persoane tot timpul. Faci asta si este normal! Este in natura umana! Oamenii sunt competitivi asa ca mereu o sa facem astfel de comparatii. Si exista metode productive de a te compara cu altii.

Cum sa te compari cu altii intr-un mod sanatos

  1. Nu fii copil! Poti respecta munca altora fara sa iti demolezi propria imagine de sine. Daca vezi pe cineva care este mai buna ca tine la exercitii fizice si ca aspect, ambitioneaza-te si vezi un model in persoana respectiva. Sa te compari cu cineva nu inseamna sa fii geloasa sau sa te simti superioara. Daca nu poti evita aceste aspecte, atunci nu te compara cu altii!
  2. Compara-te cu cei cu care ai o sansa se te compari. La box nu pui in acelasi ring pe cineva de 60 kg cu cineva de 90 kg. NU iti compara forta cu cineva de doua ori cat tine. Nu compara cat de bine faci exercitiile cu cineva care are mai multa experienta. La fel si legat de aspectul fizic; nu te compara cu persoane care fac sport de mult mai mult timp, care poate au facut si sport de performanta sau care poate nu fac mai nimic dar au o gena foarte buna in aceasta privinta. Daca esti inalta si subtire nu te compara cu cineva care este mai scunda si mai bine proportionata. Acestea sunt aspecte genetice, cu care te nasti, nu depind de tine.
  3. Nu lua comparatiile prea mult in serios. Vezi lucrurile in perspectiva. Ce daca esti cea mai aratoasa fata din sala la care mergi? Ce daca nu? In cele din urma va aparea cineva care arata si mai bine. Si indiferent unde te afli trebuie sa existe respect intre cei care depun efort si au aceleasi scopuri.
  4. Nu te compara niciodata cu pozele pe care le vezi in reviste. Unele persoane sunt mai fotogenice, altele au fotografi mai buni si altele au aptitudini mai bune in Photoshop. Si sub nicio forma sa nu te compari cu modelele de fitness, decat daca esti si tu. Ele fac bani din a fi frumoase, este meseria lor. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.