Minerale pentru potenta si testosteron

Publicat in

Evita nivelurile scazute de testosteron si o potenta slaba prin suplimentarea cu aceste doua minerale.

Anumite minerale iti mentin nivelurile de potenta si testosteron ridicate la standarde sanatoase. Printre cele mai importante sunt magneziul si zincul. Din pacate, cu cat te antrenezi mai intens cu atat tind ca nivelurile acestor minerale din corp sa scada si sa risti aparitia unei deficiente

Foarte multa lume are deficiente de magneziu. Si asta este o problema mare! Magnziul este implicat in peste 300 de reactii biochimice in corpul uman. Deficientele de zinc nu sunt chiar atat de comune ca cele de magneziu, dar daca apar sunt la fel de nocive pentru sanatate. Zincul este foarte important in statutul hormonal al corpului, nivelurile de energie si gestionarea corespunzatoare a carbohidratilor mancati.

Sa ai deficiente de magneziu si/sau zinc, iti omoara nivelurile de testosteron si potenta! 

Mineralele pentru potenta si testosteron

Fara niveluri adecvate ale acestor doua minerale, testosteronul scade si functiile testiculare se ofilesc (suna urat, stiu!). Iar situatia este si mai rea la sportivi si cei care fac mult efort fizic. Magenziul si zincul se pierd din corp prin transpiratie. Asta duce la o scadere si mai mare a testosteronului

Din fericire remediul este simplu. Ia suplimente cu magneziu si zinc chelate. Mineralele chelate sunt legate de molecule organice precum aminoacizi. Sub aceasta forma, mineralele sunt usor absorbite de catre corp. 

Semne ca ai deficiente de zinc

Pe langa semnele evidente al problemelor la nivelul muschilor, fortei si performantezi cauzate de nivelurile prea mici de zinc in corp, exista si alte semne care pot indica o deficienta:

  • Dificultate in acumularea de masa musculara.
  • Libidou redus. 
  • Somn prost.
  • Subtierea parului.
  • Simptome specifice alergiilor.
  • Dermatita.
  • Imunitate slabita. 

Zincul are un rol important si in reproducere. Este necesar pentru producerea si reglarea anumitor hormoni, inclusiv testosteron. Este vital si in dezvoltarea organelor sexuale masculine. Cei cu deficiente de zinc au testicule subdezvoltate si cantitate mica de sperma. 

Zincul este inclus in productia de fluide prostatice. Unele studii au gasit legaturi intre deficienta de zinc su capacitatea de a obtine si mentine o erectie. Asadar zincul este direct legat de potenta
Sunt destul de multe studii, atat umane cat si pe animale, care demonsteraza aceasta legatura intre zinc si potenta. 

Adaugarea de zinc unei diete deficitare in zinc ajuta la refacerea nivelurilor normale in corp si la refacerea hormonului luteinizant, un hormon pituitar care stimuleaza productia de testosteron. Zincul actioneaza si ca un inhibitor de aromatizare, adica blocheaza conversia testosteronului in estrogen. 

 pastile anti-ejaculare precoce

Semne ca ai deficiente de magneziu

  • Dificultati in construirea de masa musculara.
  • Libidou scazut.
  • Dificultati in a slabi.
  • Somn prost.
  • Recuperare proasta.
  • Crampe musculare. 
  • Anxietate.
  • Slabiciune si oboseala.
  • Zbateri ale ochilor. 

Studiile asupra magneziului arata ca suplimentarea duce deseori la cresterea performantelor fizice, probabil pentru ca mineralul creste biodisponibilitatea testosteronului. 

Un studiu a arata ca testosteronul prefera sa se lege de magneziu decat de SHBG, ceea ce duce la cresterea nivelurilor de testosteron liber (adica testosteronul care isi exercita efectele in corp; cel legat de SHBG este inert). Acest fenomen este si mai pronuntat la cei care fac sport in mod regulat.

De ce avem deficiente de zinc si magneziu?

Transpiratia abundeta exacerbeaza pierderea de minerale, dar dieta are cel mai important rol. Bauturile carbogazoase sunt o mare problema. Fosfatul din ele se leaga de magneziu. La fel si fitatii din diferite grane si leguminoase. Zaharul si cafeina au relatii antagoniste cu magneziul, cu cat ingerezi mai multe cu atat iti scad nivelurile de magneziu. 

Deficientele zincului sunt cauzate de transpiratie, absortie proasta sau aport redus prin dieta, fie prin evitarea surselor bogate de zinc sau alimentele crescute in soluri saracite de minerale. Ai putea incerca sa mananci mai multe alimente bogate in magneziu si zinc, dar deseori absortia este proasta si nu ai un control exact asupra cantitatilor ingerate. 

Asa ca suplimentarea cu aceste minerale ajuta foarte mult. Cum spuneam, cauta o forma care sa contina magneziu si zinc chelate. Calitatea conteaza si la suplimente la fel cum conteaza si la mancare.

Referinte

  1. C D Hunt, P E Johnson, J Herbel, L K Mullen, "Effects of dietary zinc depletion on seminal volume and zinc loss, serum testosterone concentrations, and sperm morphology in young men." The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 56, Issue 1, July 1992, Pages 148–157.
  2. Chakraborti S, et al. "Protective role of magnesium in cardiovascular diseases: a review." Mol Cell Biochem. 2002 Sep;238(1-2):163-79.
  3. Cinar V, Polat Y, Baltaci AK, Mogulkoc R, "Effects of magnesium supplementation on testosterone levels of athletes and sedentary subjects at rest and after exhaustion," Biol Trace Elem Res. 2011 Apr;140(1):18-23.
  4. Ford E, Mokdad A. "Dietary Magnesium Intake in a National Sample of U.S. Adults." J. Nutr. 133:2879-2882, September 2003.
  5. Hamdi SA, Nassif OI, Ardawi MS. "Effect of marginal or severe dietary zinc deficiency on testicular development and functions of the rat." Arch Androl. 1997 May-Jun;38(3):243-53.
  6. Nadler JL, et al. "Magnesium deficiency produces insulin resistance and increased thromboxane synthesis." Hypertension. 1993 Jun;21(6 Pt 2):1024-9.
  7. Tipton K, Green NR, Haymes EM, Waller M. "Zinc loss in sweat of athletes exercising in hot and neutral temperatures." 1993 Sep;3(3):261-71.

Articole din aceiasi categorie

Cum folosesc sportivii de performanta steroidul winstrol Ciclu Winstrol - Ghidul Un scurt ghid despre folosirea steroidului anabolizant Winstrol in cadrul unui ciclu. 14 Feb, 2016
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca supliment pentru intarzaierea oboselii. Anduranta Bicarbonat de sodiu ca supliment sportiv? Exista o substanta ascunsa in bucataria ta care te poate ajuta sa treci mai usor de antrenamentele de intensitate. Este vorba de bicarbonatul de sodiu. Iata ce trebuie sa stii despre acesta substanta care devine un adevarat supliment sportiv. 14 Feb, 2016
suplimente utile intr-o dieta ketogenica 5 suplimente utile cand tii o dieta ketogenica Sa te adaptezi la o dieta ketogenica poate fi dificil, chiar si cand alimentele pe care le consumi sunt delicioase. Iata 5 suplimente care te vor ajuta sa te adaptezi si vor produce rezultate mai bune. 01 Nov, 2016
este culturismul natural, natural? Cat de natural este culturismul natural? Concursurile de culturism naturale sunt in voga. Dar cat de naturali sunt culturistii care concureaza in cadrul acestor competitii? Pot oamenii de rand spera sa arate ca ei fara uzul substantelor dopante? 14 Feb, 2016
uleiul de cannabis poate creste performantele sportive Ulei de canabis pentru sportivi Uleiul de canabis (CBD) nu te va droga, dar poate fi exact ce ai nevoie, mai ales daca esti cineva care se antreneaza serios cu greutati. 03 Dec, 2018
nutrienti de origine animala gasiti in suplimente sportive Nutrienti care se gasesc doar in alimentele de origine animala Proteinele de origine animala reprezinta o sursa superioara de proteine fata de cele vegetale, acestea continand anumiti nutrienti unici, nutrienti extrem de importanti pentru oricine face sport si vrea sa arate mai bine. Iata despre ce este vorba si cum sa te suplimentezi pentru a compensa eventualele deficite. 16 Oct, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.