Cand vine vorba de scluptarea unui corp musculos si bine definit, totalul caloriilor, proteinele, carbohidratii si grasimile capata toata atentia. Si pe buna dreptate, pentru ca fara o atentie sporita in ceea ce le priveste, nu poti avea cu ce te da mare vara la plaja. Dar, uneori, lucrurile marunte, precum somnul, chimicalele care intrerup fluxul de endorfine si micronutrientii pot fii mici obstacole care odata depasite pot deschide noi oportunitati.
Cel mai ignorat grup este cel al micronutrientilor: vitaminele si mineralele. In acest articol vom analiza mai atent doua minerale, zinc si magneziu, si rolul pe care il joaca in dezvoltarea fizicului.
Mineralele si functia lor
Mineralele au roluri foarte importante (dar deseori trecute cu vederea) in organism fiind cofactori sau bucati din diferite enzime sau componente care indepliensc functii importante.
De exemplu fierul, unul din cele mai cunoscute minerale. Fierul este prezent in interiorul hemoglobinei, el fiind cel care se ataseaza de moleculele de oxigen si in principiu, cel care tine intreaga molecula de hemoglobina. Fara fier, tot sistemul ar colapsa. Si asa este cazul tuturor mineralelor prezente in corp - fac munca "murdara" a functiilor esentiale. Asa este si cazul zincului si magneziului.
Magneziul este necesar in peste 300 de reactii din corp si este pe locul patru ca cel mai abundent mineral din organism. Magneziul este o vedeta fiziologica, avand roluri importante in reglarea tensiunii arteriale, glicemiei si energiei metabolismului. Nuciferele, semintele, spanacul si cateva cereale integrale sunt toate surse bune de magneziu.
Exista si suplimente cu magneziu, sub diferite forme. De evitat sunt cele care contin oxid de magneziu. Chiar daca au cel mai mare procent de magneziu, se absorb intr-o proportie foarte mica.
Zincul este un mineral esential, care se gaseste cu precadere in sursele de proteine animale; stridiile sunt cea mai buna sursa. Zincul este necesar pentru buna functionare a peste 100 de enzime. Aceste enzime au roluri in mai multe sisteme din organism, de la sinteza proteinelor sau ADN-ului pana la sistemul imunitar si diviziunile celulare. Organismul inmagazineaza cu greu zincul, asa ca este important un aport constant din alimentatie si suplimentatie.
Epuizarea si refacerea mineralelor
In ciuda importantei mineralelor, mentinerea unor nivele ridicate de minerale in alimente a fost ignorata mereu. Unele studii au constata ca alimentele gasite astazi in magazine contin cu 40% mai putine minerale decat acum 50 de ani. Iar asta duce la carente prin care organismul nu functioneaza la capacitate de 100%.
Readaugarea zincului si magneziului la dieta, poate preveni efectele epuizarii lor din cauza alimentelor de proasta calitate si a exercitiilor fizice (o alta cauza a epuizarii mineralelor). Nivelele de magneziu pot scadea cu 5% doar de la mersul pe bada, timp de 90 de minute cu o viteza de 5.5 km la ora.
Suplimentarea cu zinc si magneziu are urmatoarele beneficii:
- Suplimentarea cu magneziu imbunatateste toleranta la exercitii fizice atunci cand nu ai dormit suficient.
- Suplimentarea cu magneziu imbunatateste functiile cardiovasculare in timpul exercitiilor fizice.
- Suplimentarea cu zinc previne descresterea hormonilor tiroidei din cauza exercitiilor fizice, dar si scaderea nivelelor de testosteron.
Indicatii
Asa cum am aratat, efectele antrenamentelor intense creste si mai mult problema epuizarii mineralelor, din cauza alimentelor din ce in ce mai arace in ele (consecinata a demineralizarii solului din cauza industrializarii agriculturii).
ZMA sau zinc monometionin aspartat si magneziu aspartat - acest supliment a fot creat de Victor Conte pe la jumatatea anilor '90, prin firma sa SNAC, firma care se ocupa si de testarea si optimizarea micronutrientilor pentru atleti de elita, printre altele (adica dopaj).
Chiar daca rolul lui Victor Conte ca guru al steroizilor pentru starurile sportive ale vremii a scazut din popularitatea ZMA, ramane un supliment de calitate, care furnizeaza doua minerale cheie pentru oricine se antreneaza din greu - si nu este nici costisitor. Luati-l inainte de culcare si veti beneficia si de efectele de relaxare ale magneziului.
Magneziu topic - Magneziul este un relaxant muscular, astfel magneziul topic este un remediu bun pentru cei care au probleme in a adormii din cauza tensiunii musculare. Importanta somnului, si efectul sau asupra hormonilor precum leptina, ghrelina si hormonul de crestere nu poate fii trecuta cu vederea. Magneziul topic este o cale simpla de a imbunatatii somnul multor persoane.
Cum somnul este important mai ales pentru cei care fac antrenamente grele, daca nu adormi in 30 de minute dupa ce te-ai bagat la somn, inseamna ca ai o problema. Si daca suplimentarea cu ZMA nu ajuta, magneziul topic, frecat in spatele genunchilor cu 20 de minute inainte de culcare, ar trebui sa te ajute sa adormi mai repede.
Testarea mineralelor
Pentru dozarea individuala a vitaminelor si mineralelor, e bine sa ai si un alt motiv in afara de "a lua X vitamine face bine, asa ca o sa iau si eu". Cea mai buna metoda este sa iti controlezi nivelele de minerale si vitamine, desi nu este cea mai usoara si convenabila abordare. Asa ca fugi la cabinet si fa niste analize.
Zincul, este o exceptie. Poti determina ce nivele de zinc ai in corp printr-un test oral cu sulfat de zinc. Testul este simplu - implica tinerea in gura a unei cantitati de zinc sulfat (cam cat un pahar pentru shoturi) pentru 5 secunde, si apoi inghitirea ei. Descrii apoi ce gust simti, prin urmatoarele:
1. Fara gust, ca apa = nivele scazute de zinc
2. Usor uscat, dar cu gust mineral. Un gust dulceag apare dupa cateva secunde = nivele de zinc aproape de limita inferioara normala.
3. Are un gust distinctc are se intensifica pe masura ce trece timpul = nivelele de zinc sunt aproape de normal.
4. Un gust puternic si neplacut = nivelele de zinc sunt normale.
Ati fi uimiti cati oameni pica acest test. Exista si testere farmaceutice de zinc. In caz ca aveti carente luati ZMA sau un supliment doar cu zinc.
Pentru magneziu nu exista astfel de teste, dar acesta este laxativ. Asadar, daca veti lua mai mult decat aveti nevoie, va veti da seama rapid.
Nu este sexy dar merita
Mineralele nu sunt sexy si atragatoare pentru cei care vor muschi mari si rapizi, si care se gandesc numai la proteine, creatina, si uneori si la steroizi. Sa iei ZMA sau alte suplimente cu minerale in fiecare seara, nu este atat de incitant precum a consuma ultima generatie de bauturi pre-antrenament. Dar, suplimentarea cu minerale mareste eficienta la orice altceva faci. Asa ca nu le neglijati!
Referinte