Inflamatiile iti sunt si prieten si dusman
Inflamatia cronica te va omori. Sta la baza oricarei boli la care te poti gandi. In cel mai lejer caz contribuie sau exacerbeaza sute de afectiuni, de la cancer la depresie, diabet, calvitie si obezitate.
Dar fara o inflamatie acuta (nu cronica), nu ai putea pune pe tine un gram de masa musculara. Ranile nu s-ar vindeca, inclusiv acele "rani" suferite de muschi cand ii antrenzi cu greutati. De aceea se recomanda evitarea antiinflamatoarelor. Pot omori cresterile musculare pentru ca mascheaza semnalul inflamator al vindecarii.
Asadar, ce ar trebui facut? Cand vorbim de antrenamente, ne asteptam la putina febra musculara. Intr-un fel este chiar placuta, si iti reaminteste ca te-ai antrenat bine! Este febra musculara acuta si dispare in mod natural. Dar, daca simti ca te-a lovit un camion si trebuie sa citesti cateva citate motivationale pentru a te convinge sa te ridici din pat, nu este bine! Sa ai febra musculara prea mult timp si prea intens iti face rau sanatatii, recuperarii si progresului.
Este nevoie de echilibru si inflamatia trebuie tinuta sub control. Din fericire, solutia poate fi simpla, precum suplimentarea cu magneziu!
Magia magneziului
Magneziul este implicat in peste 300 de procese din corpul uman. ajuta la descompunerea zaharurilor si grasimilor, furnizeaza energie celulelor, si ajuta la mentinerea echilibrului mineral in corp. Magneziul poate inabusi inflamatiile "rele" cauzate de exercitiile fizice.
Descreste inflamatiile de dupa antrenamente
Un studiu a vrut sa vada ce efecte are magneziul asupra inflamatiilor la jucatori de rugby, inainte si dupa un meci. 23 de jucatori de rugby au fost repartizati aleatoriu fie unui grup de control (fara magneziu), fie unui grup de interventie (care se suplimenta cu magneziu). Au fost prelevate mostre de sange. Timp de 4 saptamani inainte de meci, grupul de interventie a primit 500 mg de magneziu - cate 250 mg de doua ori pe zi. Mostrele de sange au fost prelevate dimineata inaintea meciului, in ziua de dupa meci si la 3 si 6 zile dupa meci.
Cercetatorii au testat pentru markerii de stres ACTH (hormonul andrenocorticotropic) si cortizol, cat si pentru markerii inflamatori IL-6 (interleukina 6) si un diferential WBC. Il-6 este o proteina produsa in locurile cu inflamatii cronice sau acute. Diferentialul WBC, in special raportul dintre neutrofile si limfocite, este un indicator excelent al raspunsului inflamator sistemic.
Rezultatele? Suplimentarea cu magneziu a dus la o scadere semnificativa a IL-6, cat si o lipsa vizibila a unei diferente mari in raportul dintre neutrofile si limfocite. Simplus spus, magenziul a scazut inflamatiile.
Cum sa folosesti magneziul
Partea cea mai buna la magneziu este ca nu are efecte secundare. Singurul efect secundar cunoscut la supradoze este diareea, adica modul in care corpul previne toxicitatea de la magneziu.
Studiul a folosit doze de 500 mg, luate in doua administrari zilnice de cate 250 mg. Ai putea incepe de aici. Dar cum magneziul te ajuta sa te relaxezi si sa dormi, ai putea folosi un supliment de tip ZMA inainte de culcare.
Sunt dovezi ca sportivii si cei aflati sub stres intens au nevoie de doze mai mari de magneziu pentru ca stresul (si exercitiile fizice sunt o forma de stres pentru corp) provoaca excretia magneziului din corp prin urina. Asadar, daca vrei sa vezi cum ti-ar merge cu doze ceva mai mari de 500 mg de magneziu, poti testa!
Referinte
- Gordana Dmitrasinovic, "ACTH, Cortisol and IL-6 Levels in Athletes following Magnesium Supplementation", Journal of Medical Biochemistry 35 (2016)