Indiferent cat de strica este dieta sau cat de consecvente si bune iti sunt antrenamentele, anumiti stresori ingreuneaza procesul de slabire. Unul din acestia este glicemia proasta.
Folosirea unui glucometru dimineata, pe stomacul gol, pentru a iti masura glicemia iti va spune daca produci energie prin gluconeogeneza.
Cortizolul (hormonul de stres al corpului) este secretat intr-un ritm diurn (24 de ore). Este ridicat cand te trezesti si descreste de-a lungul zilei pana la un anume minim. Cresterea cortizolului dimineata se numeste reactia de trezire la cortizol. Scopul este de a stimula productia de glucoza pentru a avea suficienta energie sa iti incepi ziua. Dar exista multe motive pentru care apar variatii ale acestui ritm, care pot fi identificate prin testare.
Identificarea problemei
Daca te chinui sa slabesti, monitorizarea glucozei pe stomacul gol si postprandial (la doua ore dupa ce mananci) poate ajuta la identificarea problemei. Valorile ideale pentru glicemia pe stomacul gol sau postprandial sunt intre 74 si 88 mg/dl (4,1 - 4,9 mmol/L).
Nu o sa discutam aici mecanismele glicemiei postprandiale, dar important este sa stii ca nivelele in afara acestor valori o sa afecteze abilitatea de a slabi. Daca aceste valori sunt mai mari, mai ales cu mult, este nevoie sa faci investigatii suplimentare. Incepi prin a iti analiza mai atent dieta, antrenamentele si alti stresori precum somnul (mai exact lipsa sa).
Cand glicemia pe stomacul gol nu este in valorile ideale, este putin probabil sa fie din cauza carbohidratilor in exces sau prostului control insulinic (celule suprasaturate, rezistenta la insulina sau raspuns prost insulinic) Motivul, care poate fi identificat prin teste de sange (testul acizilor organici si analiza hormonala DUTCH - care foloseste urina uscata) poate indica cel mai probabil vinovat: dereglari ale cortizolului.
Reactia de trezire la cortizol este normala dimineata si ne trezeste din somn, partial prin cresterea glucozei din sange. Dar cand aceste valori cresc prea mult, trebuie aflat de ce.
Dereglarile de cortizol/hipoglicemia sunt probleme des intalnite la dereglarile de somn. Stresorii pot fi multiplii, dar pentru cei care merg la sala si fac sport, inflamatiile si supraantrenamentele sunt cauzele de luat in seama. Caloriile insuficiente un altul.
Daca valorile glicemiei sunt dereglate la doua ore dupa ce ai mancat, dieta este de vina. Ceea ce se numeste "prima faza a raspunsului insulinic" are loc la cateva minute dupa ce mananci. Poate fi disfunctional din cauza unor probleme gastrointestinale sau semne precoce ale defecatrii celulelor beta din pancreas. Se poate observa prin monitorizarea glicemiei in prima ora si jumatate dupa ce ai mancat.
Alt factor de luat in seama este rezistenta la insulina, dar la cei care fac sport exista un al doilea receptor insulinic care ajuta la transportul glucozei si este activat de exercitiile fizice. Este un motiv bun sa faci sport toata viata!
Celalalt motiv poate fi consumul excesiv de carbohidrati. Asa ca este cazul sa ajustezi dieta.
Referinte