Puterea ceaiului
Ceai? Da, fratele mai slab al cafelei. Cel putin asa crede lumea. Dar in realitatea ceaiul are beneficii cognitive si pentru sanatate care rivalizeaza sau chiar intrec pe cele ale cafelei, mai ales cand stii cum sa il folosesti.
Puterea ceaiului consta mai ales in continutul mare de l-teanina, un aminoacid neesential. Nici macar nu este unul din aminoacizii nesentiali mai comuni. Este un aminoacid din aceeasti categorie ca si l-ornitina sau l-citrulina.
Teanina, care apare in radacina plantelor de ceai si apoi se acumuleaza in frunze, este un puternic nootropic, adica o substanta care imbunatateste functiile cognitive. Are o lista lunga de beneficii:
- Reduce anxietatea si depresia.
- Scade tensiunea arteriala.
- Protejeaza ficatul de alcool sau alte substante hepatotoxice (bea niste ceai cu danabolul ala de il bagi).
- Imbunatateste functiile vasculare.
- Este anti-diabetic.
- Ajuta la mentinerea unui ritm circadian normal.
- Reduce disconfortul menstrual.
- Reduce colesterolul seric.
Dar este apreciat mai ales pentru efectele asupra anxietatii, concentrarii mentale si starii generale. Lucrurile devin magice cand teanina este combinata cu cafeina, asa cum se intampla la multe varietati de ceaiuri din plante.
Cafeina si teanina, frati de arme
Cand teanina este combinata cu cafeina, sau orice nootropic, apare o sinergie care duce la timpi de reactie mai buni si memorie mai buna, alaturi de cresterea vitezei de luare a deciziilor si acuratete. Asta inseamna ca poti rezolva mai rapid problemele aparute. Iar cu o concentrare mai buna vin si antrenamente mai calitative si o viata mai buna in general.
Nu te teme de efectele negative ale cafeinei, precum nervozitate sau tremur, teanina ameliorand aceste posibile efecte secundare. Cu alte cuvinte teanina accentueaza si sporeste efectele pozitive ale cafeinei si le reduce pe cele rele.
Dar, ca la orice bun, este si o problema. Doza medie optima de teanina pentru a obtine aceste efecte este de 200 mg.
Problema este ca o cana medie de ceai are cam 24 mg. Este benefica si ea, dar cam slaba.
Care este solutia?
Poti face cateva lucruri pentru a iti incarca creierul cu teanina:
- Iti poti prepara ceaiul in apa incalzita la 80 de grade Celsius,timp de 30 de minute, fiind optimul pentru extragerea de cat mai multa teanina.
- Poti bea ceaiuri crescute la umbra, precum Gyojuro sau matcha, care pot avea si 46 mg de teanina pe ceasca.
- Poti baa 8 cani de ceai verde sau negru pe zi, pentru a obtine aproximativ 200 mg de teanina si a merge foarte, foarte, foarte, foarte des la toaleta.
- Poti cumpara suplimente cu teania si sa le iei alaturi de ceai sau cafea.
- Poti bea cate o cana de ceai din cand in cand, dar cu efecte sub optim. Tot o sa ai ceva efecte pozitive, dar sub nivelul optim.
- Poti folosi suplimente cu nootroptice care contin un amestec al mai multor astfel de substante.
Referinte
- Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.
- Klára Boros, Nikoletta Jedlinszki, and Dezső Csupor. Theanine and Caffeine Content of Infusions Prepared from Commercial Tea Samples. Pharmacogn Mag. 2016 Jan-Mar; 12(45): 75–79. doi: 10.4103/0973-1296.176061.
- F. L. Dodd, D. O. Kennedy, L. M. Riby, and C. F. Haskell-Ramsay. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood. Psychopharmacology (Berl). 2015; 232(14): 2563–2576. Published online 2015 Mar 13. doi: 10.1007/s00213-015-3895-0.