In mod traditional, exista o groaza de imagini cu barbati musculosi si virili care ridica haltere, asa ca barbatii nu au fost conditionati social sa fie intimidati de haltere.
Cand vine vorba de femei, altfel stau lucrurile. Istoric, femeile sunt asociate mai ales cu ganterele si mereu s-au ferit de haltere. Inca exista reticenta asta la femeile care merg la sala. Sunt multe care inca cred ca nu ar putea face fata unui exercitiu care implica o haltera.
Dar ca antrenor, nu ma intereseaza ce crezi ca poti sau nu face. Ma intereseaza de ce crezi ca nu poti face ceva. De-a lungul vietii ne dezvoltam o serie de povesti si credinte privind ceea ce suntem si ce suntem capabili sa facem. Unele sunt probabil adevarate si sustinute de dovezi - dar sunt la fel de multe care nu sunt adevarate! Ma gandesc la viata mea si la ce fac acum in mod regulat, acum 5 ani era de neconceput. Uneori povestile pe care ti le spui sunt doar baliverne, si frica invinge.
Adevarul este ca poti mult mai multe decat crezi. Cand incetezi sa te mai provoci singura si sa incerci sa faci lucruri noi, atunci esuezi cu adevarat. Ce legatura au toate acestea cu ridcatul unei haltere?
In viata, singura modalitate de a avea incredere mai mare este de a face lucruri despre care crezi ca sunt greu de facut. Si daca te feresti sa lucrezi cu haltera crezand ca este greu, sigur faci asta si in alte aspecte ale vietii, pierzand multe oportunitati. Tine de tine sa pui la indoiala povestile pe care ti le spui si sa descoperi daca ai capacitatea de a face lucruri grele.
Nu este vorba despre haltera in sine (orice femeie poate face perfect toate exerctiiile cu haltere, absolut toate, nu exista niciun dubiu aici), ci despre mentalitatea ta. Drumul catre o viata implinita este plin de lucruri pe care crezi ca nu le poti face. Trebuie mereu sa pui la indoiala ce crezi ca poti si nu poti face. Si ce loc mai bun sa incepi decat in sala de forta, cu o haltera in maini?
Poate nu toate cititoarele se regasesc in ce am spus, dar sunt destule care o fac. Imagineaza-ti cum ar fi sa ai increderea in tine de a te duce direct la o haltera, in spatele salii, locul "baietilor", sa o ridici si sa te apuci sa iti faci antrenamentul cu ea! Daca poti face asta cu usurinta, ce alte lucruri in viata poti face? Cum ar deveni si alte lucruri grele mai putin intimidante?
Vrei sa mai reduci din parerile negative gresite pe care le ai depsre tine? Incepe cu o haltera! Ziua in care vei intra increzatoare in sala de forta si te vei duce direct la haltera sa iti faci antrenamentul, multe usi ti se vor deschide. Este o schimbare de mentalitate care te va tine toata viata!
Referinte