1. Bei prea mult vin
Vinul este pentru femei cum este berea pentru barbati. Si noua moda este de a se servi vinul in pahare de marimea unei mingii de fotbal! Un pahar de vin in mod traditional are 150 ml, ceea ce inseamna in jur de 120 de calorii. Orice mai mult de atat iti va afecta eforturile de a slabi. Creste numarul de calorii, opreste arderea grasimilor si stimuleaza foamea!
Fa asta seara de seara si vei ajunge sa arati in consecinta. Da, vinul rosu este benefic, contine resveratrol, dar asta nu este un motiv sa abuzezi de el.
2. Urmezi modele nerealiste
Daca ai o greutate de 80 - 90 kg nu este realist sa iti doresti sa arati ca un model de la Victoria's Secret sau ca Jennifer Anniston. Poate ca in timp, ani de zile de efort, vei ajunge si acolo. Dar nimeni nu isi alegele modelul catre care tinde pe termen asa lung. Cu totii vrem sa aratam intr-un anumit fel cat mai repede.
Schimbarile drastice sunt posibile intr-un timp relativ scurt, dar sunt greu de mentinut daca apar brusc. Corpul tinde mereu sa revina la ce a fost.
O abordare mai sanatoasa este de a incerca sa devii cea mai sanatoasa, functionala si sexy versiune a ta! Un corp sanatos si functional este frumos, indiferent ce spun revistele pline de modele anorexice si bulimice!
Un corp, daca este sanatos si functional, indiferent de genetic, si-a atins obligatiile fata de natura si sine.
Asa ca alege sa urmezi un model realist si seteaza-ti un obiectiv in privinta greutatii care sa poata fi atins fara sacrificii peste masura. Apoi munceste cu sarguinta si dedicatie catre el. Da, o sa fie o calatorie cu suisuri si coborasuri, dar conteaza rezultatele finale.
3. Mananci alimente "de dieta"
Tehnologia ne-a permis sa punem pe piata tot felul de alimente de dieta, fara zaharuri, fara calorii, fara unii nutrienti si, desigur, fara gust. Problema este mereu lipseste ceva din aceste alimente ceea ce te lasa nesatisfacuta si poftind dupa mai multa mancare. Poate ca alimentele de dieta iti pacalesc papilele gustative, dar nu iti pot pacali corpul.
Solutia este de a alege alimente naturale si a te feri de ce este ambalat in plastic sau il storci dintr-un tub! Multe astfel de alimente sunt fortificate cu vitamine, fitonutrienti, etc dar practica ne-a aratat ca nu pot inlocui alimentele adevarate. Empiric, societatile care sunt cele mai sanatoase si au procente mici de grasime sunt cele care mananca mai ales alimente integrale, naturale. Acesti oameni sunt in general feriti de cancer, boli de inima, obezitate si diabet, asa ca invata de la ei!
4. Abuzezi de abdomene
Abdomenul a devenit cea mai importanta si atragatoare componenta a fitness-ului, dar iata un secret: toti avem patratele pe abdomen. Asa suntem construiti de la natura. Doar ca grasimea acopera abdomenul la majoritatea dintre noi.
Cu toate acestea majoritatea femeilor petrec antrenamente intregi lucrandu-l. Da, vei arde un numar foarte modic de calorii facand asta, dar ai toate sansele sa iti ingrosi zona mediana si usor-usor sa ai talia unui trunchi de copac!
Poti face muschii abdominali mai pronunati daca ii lucrezi inteligent, dar sa faci sute si sute de abdomene si rasuciri si scanduri nu ii va scoate la iveala de sub grasime! In loc de abdomene lucreaza cu greutati toti muschii corpului, fa cardio pe intervale de intensitate si ai grija ce mananci. Abdomenul se construieste mai ales in bucatarie!
5. Economisesti calorii
Ce inseamna asta? Sa zicem ca este vineri si seara o sa iesi la o intalnire. Stii ca vei manca in oras si probabil nu vei tine cont de dieta. Ce faci? Nu mananci nimic toata ziua, ca sa economisesti caloriile pentru seara, sa le consumi atunci. Suna bine in teorie.
Problema este ca esti o fiinta umana! Pana ajungi sa mananci seara vei avea o glicemie foarte mica si o foame de lup. Vei manca mult mai mult decat ai face-o in mod normal - daca iti este foarte foame poate vei manca la o singura masa caloriile pe care in mod normal le mancai intr-o zi - si la finalul mesei esti asa balonata incat iti vei ruga partenerul sa nu stea in fata ta pentru a nu ii scoate ochii cu nasturii care vor sari de la pantaloni.
Fiziologic, acest tsunami de mancare va duce la un val urias de insulina ceea ce va depozita toate acele calorii in tesuturile grase. O abordare mai inteleapta este de a manca mese mici si sanatoase de-a lungul zilei si seara sa iei o masa normala, indiferent din ce este alcatuita.
6. Te rasplatesti dupa exercitiile fizice
Nu stiu ce spune despre societatea noastra faptul ca simtim nevoia sa ne recompensam dupa orice efort facem, si chiar daca acel efort este tot in beneficiul nostru. Este cazul si cu multe femei care se ingramadesc la patiserii sau cafenele dupa antrenamente pentru a "gusta" cate ceva pentru ca merita, dupa ce au transpirat atat la sala!
Poate pare ca arzi foarte multe calorii cand faci sport, dar nu este chiar asa. O ora de mers sprinten arde in jur de 300 de calorii, o ora de aerobic in jur de 500, si daca esti o alergatoare buna, intr-o ora poti arde cam 700-800 de calorii. Daca mananci o briosa si bei un cappuccino ai acoperit caloriile arse prin sport si poate ai ingerat si cateva in plus!
Daca dupa antrenamente manaci ciocolata sau alimente deloc prielnice cu talia ta, acesta poate fi motivul pentru care nu progresezi.
Daca totusi vrei sa faci asta din cand in cand, fa o prioritate din antrenamentele intense cu greutati si din HIIT (high intensity interval training). Nu se ard mai multe calorii in timpul efortului, dar muschii devin mai sensibili la insulina si astfel caloriile nu sunt depozitate ca grasime ci in muschi, ca glicogen. Dar si asa astfel de scapari trebuie sa fie rare si controlate (sa zicem o astfel de masa la 5-7 zile)
7. Mananci prea mult fara sa iti dai seama
Nu manca cand te uiti la TV, navighezi pe internet sau citesti o revista! Poti manca o punga de chipsuri mare cat stai sa pierzi vremea pe Facebook, si nici macar sa nu iti dai seama! Acest obicei duce rapid la ingrasare. Mancatul trebuie sa fie un ritual, in care te asezi la masa si esti constienta de fiecare imbucatura.
Uita-te la mancarea din fata ta, simte-i mirosul, mesteca incet si asa te vei satura mai repede si vei manca mai putin.
8. Nu mananci galbenusuri
Da, galbenusurile sunt pline de grasimi si colesterol, dar astea nu sunt motive sa te feresti de ele. Colesterolul din alimente este in mare parte nerelevant, asa cum incep sa recunoasca din ce in ce mai multi doctori. Daca nu mananci colesterol ficatul va munci mai mult pentru a fabrica colesterolul de care ai nevoie. Iar colesterolul rau de care tot auzi este in mare parte sintetizat in corp, nu vine din afara.
Galbenusul contine 60% grasime. O parte este mononesaturata, o parte este polinesaturata, o parte este omega-3 si o parte mica este saturata (in jur de 1,6 g). Restul galbenusului si oului reprezinta proteine si o multime de vitamine, minerale si alti nutrienti. Si un ou intreg are doar 75 de calorii.
Sa ai mereu oua in frigider pentru cand ti se face foame pe neasteptate. Mananca oua fierte, posate sau ca omleta.
9. Esti rezistenta la insulina din cauza genelor
Este adevarat ca asta nu este o greseala, unii oameni pur si simplu se nasc cu un dezavantaj fata de altii. In cazul de fata inseamna ca nu tolerezi asa bine carbohidratii. Nu doar genele joaca un rol in rezistenta la insulina ci si dieta si stilul de viata sedentar.
Iar rezistenta la insulina este mereu legata de supraponderabilitate si dificultati in a slabi! De asemenea poti face diabet mult mai usor! Asa ca ar trebui sa incerci cat mai mult sa devii sensibila la insulina.
Iata ce poti face pentru a combate rezistenta la insulina:
- La orice masa intai mananca proteinele, legumele si grasimile inainte sa iei o gura de carbohidrati.
- Foloseste otet in salate sau bea doua linguri de otet din mere inainte de cea mai consistenta masa a zilei.
- Consuma cateva lingurite de psyllium zi de zi.
- Suplimenteaza-te cu ulei de peste. Uleiul de peste este sinergetic cu exercitiile fizice si reduce glucoza din sange imbunatatind sensibilitatea la insulina.
- Bea ceai verde sau ia suplimente cu extract din ceai verde.
10. Iei supradoze de ulei de masline
Uleiul de masline este sanatos, contine vitamina E, flavonoide si alte lucruri bune, dar nu trebuie abuzat de el.
Indiferent de cat de sanatos este, o lingura de ulei de masline contine 120 de calorii. Foloseste-l, dar cand il pui in salate sau gatesti cu el masoara cantitatile pentru a fi sigura ca nu exagerezi si sa adaugi 300-400 de calorii fara sa iti deai seama!
11. Te abati de la dieta in timpul ciclului menstrual
Pentru majoritatea femeilor ciclul menstrual este asociat cu pofte de carbohidrati, grasimi si sare, sfanta treime a alimentelor procesate si rafinate! Si daca cedezi si iti indeplinesti aceste pofte vine retentia de apa si balonarea, aducand uneori cateva kilograme bune.
De vina este progesteronul. Apa retinuta se elimina in cele din urma dar mereu ramane si ceva grasime din cauza alimentelor de proasta calitate pe care le-ai mancat.
O solutie este de a manca mult mai multe proteine in timpul ciclului menstrual. Sunt satioase, corpul le metabolizeaza mai greu si normalizeaza glicemia. In timpul ciclului menstrual mananca proteine (carnuri, peste, lactate fermentate, oua, leguminoase) cu legume la fiecare masa (multe legume sunt diuretice, asa ca se reduce retentia de apa).
Referinte