Nu pune prea mare greutate pe cantar

Publicat in

Sa te cantaresti regulat si sa iti monitorizezi progresele este ceva normal si sanatos. Dar cand faci din cantar o obsesie, apar problemele!

Ce este masurat este gestionat! Asa zice un citat celebru. Si este adevarat, mai ales in fitness. Dar exista un pericol ascuns aici. Cand masuratul devine un stres si incepe sa denatureze ce este masurat, sau mai rau, indeparteaza placerea din intregul proces, este timpul sa iti revizuiesti atitudinea. Cel mai evident exemplu este sa te urci pe un cantar pentru a iti masura greutatea. In sine, cantarul nu este o unealta proasta, cand masuratorile sale sunt luate in context si intelese ca atare. Problemele apar cand incepi sa il folosesti precum singurul mijloc de a iti evalua progresul si te atasezi emotional de cifrele indicate. 

Ce iti spune cu adevarat cantarul

Multe alte lucruri iti influenteaza greutatea dincolo de arderea grasimilor si construirea de tesut muscular. Asocierea eronata este ceea ce trasnforma cantarul intr-un rollercoaster emotional sau o sursa de stres. Alti factori care pot influenta greutatea corporala includ cat de hidratat esti, continutul gastric, glicogenul muscular si inflamatiile.Toate acestea pot crea fluctuatii zilnice chiar si de 1-2 sau chiar 3 kg! Si nu sunt o masura care sa arate cat ai slabit sau daca ai construit masa musculara. Foarte des se intampla ca un client sa scada cateva kilograme in greutate in doar cateva zile, cand isi reduce inflamatiile sau cand face o serie de antrenamente care ii epuizeaza glicogenul muscular. Si invers, sa iei cateva kilograme intr-o saptamana prin simpla reumplere a rezervelor de glicogen este ceva comun. 

Cum sa folosesti cantarul

Masuratorile indicate de cantar trebuie vazute ca trenduri, si nu trebuie sa dai atentie la fluctuatiile zilnice, acestea neindicand progresul. O metoda este de a calcula media saptamanala. Alta este sa o monitorizezi in tandem cu nutritia. De exemplu, te cantaresti doar in zile in care inflamatiile ar trebui sa fie reduse, sau doar in zilele dupa o zi plina de carbohidrati/calorii, cand glicogenul muscular ar trebui sa fie la maxim. 

Cum am zis deja, aceste masuratori ar trebui interpretate in context, asa ca trebuie monitorizati si factorii care influenteaza greutatea, precum ce program de antrenament urmezi, ce mananci zilnic, nivelurile de stres (mental cat si fizic) si chiar digestia. Toate pot avea un impact asupra fluctuatiilor greutatii corporale. 

Cel mai important de retinut este ca monitorizarea kilogramelor pe cantar nu trebuie sa fie ceva ce te streseaza. Daca este cazul tau, ia o pauza si nu te mai cantari o perioada, sau fa-o doar o data pe saptamana (recomandat dupa o zi de odihna). Un lucru des uitat de lume este ca stresul mental creste nivelurile de cortizol si poate influenta inflamatiile din corp, afectand greutatea corporala.  Devine un cerc vicios (si inutil). 

Concluzii

Fii obiectiv cand monitorizezi orice, in special greutatea corporala. Nu fa o obsesie din asta. Sunt doar unelte pe care le poti folosi pentru a evalua progresul si a iti ajusta planurile. Trebuie sa intelegi contextul in care faci masuratoarea inainte de a o lasa sa iti influenteze deciziile. Nu sari direct de la masuratoare la o decizie pripita. Invata sa masori corect, sa interpretezi corect si sa iei deciziile cele mai bune.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.