#1) Lipsa progresului
Daca te antrenezi tare si ai o dieta sanatoasa plina de fructe si legume dar tot nu ai progrese, ceva este in neregula. Lipsa progreselor este probabil cauzata de lipsa unor cantitati suficiente de proteine din dieta.
Corpul foloseste proteinele pentru o multitudine de lucruri, iar construirea de nou tesut muscular nu este pe lista de prioritati. Asadar, daca nu mananci suficiente proteine, corpul le va folosi pe cele disponibile pentru a mentine organismul sanatos si activ, nu pentru a iti face tie bicepsii mari! Masa musculara se contruieste cu ajutorul proteinelor ramase dupa ce nevoile de baza ale corpului au fost acoperite.
#2) Ranile ti se vindeca greu
Ranile care se vindeca greu sunt un semn al lipsei proteinelor din dieta. Chiar daca si deficientele de vitamine pot fi o cauza, cel mai adesea lipsa proteinelor este la radacina problemei. Mananca proteine slabe la fiecare masa!
#3) Accidentari frecvente
Recuperarea dupa antrenamente este unul din factorii determinanti pentru a progresa si a avea un antrenament reusit la viitoare sedinta. Daca te recuperezi greu si te accidentezi frecvent in sala de forta, ia in calcul sa mai adaugi ceva proteine dietei.
Cei care fac sport si nu mananca destule proteine sunt mai predispusi la accidentari din cauza ca acestea sunt un nutrient esential in repararea si vindecarea tesuturilor. Fara proteine corpul nu ve va recupera si reface suficient de repde, ceea ce poate duce la accidentari.
#4) Te imbolnavesti des
Sistemul imunitar se bazeaza pe proteine pentru a functiona. Fara suficiente proteine corpul nu poate produce destule globule albe, ele fiind cele care lupta cu invadatori precum bacterii sau virusi.
#5) Pierzi masa musculara
Chiar daca pierderea de masa musculara poate avea loc si din cauza a prea mult cardio sau prea mult stres, si cantitatile prea mici de proteine pot fi de vina. Muschii au nevoie de proteine pentru a se repara si a creste, mai ales dupa antrenamente intense. Daca masa musculara iti scade desi te antrenezi dur, e un semn clar de lipsa de proteine din dieta.
De regula acest fenomen este acompaniat si de o schimbare negativa a compozitiei corpului (raportul dintre masa musculara si grasime), in sensul ca vei acumula mai multa grasime si mai putini muschi. Asta se intampla din cauza scaderii metabolismului, scadere cauzata de diminuarea masei musculare, un tesut activ care arde calorii in repaus. Daca masa musculara scade concomitent cu o scadere generala in greutate, si nu faci excesiv de mult cardio, mergi la un medic, pot exista si anumite afectiuni care produc aceasta scadere.
#6) Iti cade parul
Multi factori pot duce la caderea parului, si lipsa proteinelor poate fi unul din ei. Asta pentru ca parul, pielea si unghiile nu sunt o prioritate pentru organism cand exista o deficienta. Corpul este preocupat de supravietuire, iar parul nu este necesar pentru asta. Asa ca poti observa o cadere mai abundenta a parului cand faci dus, si poti observa si o deterioarer a unghiilor.
Mananca o sursa de proteine la fiecare masa si urmareste atent cantitatea exacta de proteine pe care o mananci zi de zi, ca sa stii daca mananci suficiente. Nu te baza doar pe o singura sursa de proteine, variaza cat mai mult pentru a avea un aport al intregului spectru de aminoacizi dar si al vitaminelor si mineralelor care sunt la pachet cu o dieta echilibrata!
Sfaturi privind deficienta de proteine
- Este bine sa iti faci niste analize de sange in privinta mineralelor si vitaminelor, daca prezinti una din simptomele de mai sus. Pe langa deficitul de proteine pot exista si alte cauze.
- Am mai spus asta deja, dar e important asa ca o repet. Include in dieta o varietate cat mai mare de alimente bogate in proteine. Nu manca zi de zi si masa de masa doar piept de pui!
- Suplimentarea cu pudre proteice este o optiune inteleapta pentru a iti completa aportul de proteine, dar nu trebuie sa te bazezi doar pe suplimentare! Dieta primeaza!
- Bea un shake proteic cu izolat sau concentrat din zer, imediat dupa antrenamente. 25-30 de grame de proteina din zer ridica foarte mult sinteza proteica, declanseaza eliberarea de insulina care duce nutrientii la muschi si are efect antiinflamator asupra acestora, si ajuta la o recuperare mai buna. In plus iti completeaza aportul zilnic de proteine de calitate.
Referinte