Cand incepi sa mergi la sala si sa inveti sa te antrenezi corect, realizezi ca exista o anumita forma a executiei fiecarei repetari pentru a lucra muschii eficient. Cand faci cardio, inveti ca exista anumite reguli de urmat pentru a nu arde inutil tesutul muscular.
La fel exista reguli si greseli si in cazul nutritiei si construirii dietei. Da, exista baza pe care probabil o stii deja, dar exista si unele lucruri pe care le poti face fara sa iti dai seama, si care te trag inapoi. Cei cu mai multa experienta poate le stiu deja, dar incepatorii si mai ales care nu au mai citit multe pe steroizi.ro ar trebui sa fie atenti la acest articol.
Nu manca excesiv de mult in "ziua trisata"
Imediat cum incepi o dieta, indiferent ca este de slabire sau acumulare, primul gand este sa ajungi la ziua trisata. Este ziua in care apuci sa mananci pizza, burgerul sau inghetata la care visai!
Daca vei sa iti cresti sansele de reusita nu manca pizza, burgerul si inghetata. Mananca doar pizza, sau doar burgerul sau doar inghetata. Ce poftesti mai tare, sa fie singurul lucru mancat si apoi sa revii la plan. Sa consumi calorii care nu te ajuta cu nimic nu iti va da peste cap doar ziua respectiva ci si intreaga digestie care te va afecta zile la rand, ceea ce iti poate compromite antrenamentele.
La celalalt capat al spectrului extrem, nu trebuie sa simti ca si cum nu o sa mai mananci nimic din ce iti place cu adevarat, niciodata! Mesele trisate, pauzele scurte de la planul nutritional, te pot ajuta sa progersezi, atat psihic cat si fizic. Pe langa placerea in sine, corpul are uneori nevoie sa isi refaca resursele de energie. Asa ca mananca ce iti place in zilele trisate, dar nu sari calul in privinta cantitatilor.
Nu te lasa prin intr-o singura dieta
Cum exista multe exercitii prin care antrenezi aceeasi grupa musculara, la fel exista si multe abordari nutritionale. Paleo, atkins, carnivora, ketogenica, vevgetariana, etc. Documenteaza-te despre fiecare si alege-o pe cea de care crezi ca te vei tine cel mai usor si cel mai mult.
Daca urmezi o anumita dieta foarte precis, dar nu ai rezultate, poate ca nu este pentru tine; incearca alta abordare. Daca urmezi o dieta foarte saraca in carbohidrati si te chinui cu energia in sala, poate ca nu este cel mai bun mod de a manca, pentru tine. Daca mananci multa carne, dar performantele nu cresc, niste legume in plus te pot ajuta.
Incearca mai multe abordari nutritionale pentru cateva saptamani fiecare, si vezi ce iti merge cel mai bine si de ce te poti tine cel mai usor. Important este sa gasesti (in timp) ce functioneaza pentru tine.
Nu toate caloriile sunt la fel
Poate ca ai ovaz pe lista de cumparaturi. Te duci in sectiunea de cereale sa iei ovaz si vezi o marca de cereale din ovaz cu arome. Le iei pe acelea, crezand ca ovazul este ovaz. Daca ai facut asa, ai gresit!
Nu tot ovazul este la fel si asta se poate aplica la multe alimente "sanatoase". Daca ramane la exemplul cu ovazul, cele cu arome sau indulcitori si E-uri in plus fata de varianta simpla de ovaz. Uita-te la lista de ingrediente dintre cele doua variante si o sa vezi despre ce vorbesc.
Nu trebuie nici sa ramai la ovazul simplu si insipid. Ii poti adauga stevia dulce sau fructe pentru un gust mai bun. Aceste lucruri sunt valabile si la alte surse de proteine precum pieptul de pui sau curcan; nu cumpara produse deja preparate si congelate pe care le bagi in cuptorul cu microunde. Fa-i putin timp sa iti pregatesti tu pieptul de pui!
Bea apa!
Apa nu este la fel de gustoasa ca ceaiul, cafeaua sau sucurile, asa ca multi aleg sa consume fluide sub alte forme in loc de apa. Nu este bine sa inlocuiesti mare parte din apa cu alte lichide. Bea apa simpla, cat de mult poti!
Nu sari peste mese
Poate ca ai un program incarcat cu scoala, munca, familie, prieteni, etc. Apoi, exista lucruri neasteptate care pot aparea. Din aceste motive poate ca nu ajungi sa mai mananci pranzul pe care ti l-ai luat la pachet!
Uneori nu ai de ales si sari peste o masa, dar ideal ar fi sa nu o faci sau sa iei masa respectiva cu prima ocazie. Sa sari peste calorii intarzaie recuperarea si iti afecteaza progresele.
Incearca sa ai mereu la tine (in masina de exemplu) niste pudra proteica gata de preparat; in caz ca apare ceva si nu poti lua o masa solida; un shake proteic se bea imediat, din mers! De asemenea, acasa sa ai mereu ceva mancare pregatita in frigider, care poate fi mancata asa sau doar reincalzita!
Nu incerca sa faci totul singur daca te simti coplesit
Sa te informezi si sa citesti cat mai multe articole (si eventual carti) despre nutritie este foarte bine, dar retine ca pana si profesionistii apeleaza la specialisti. Nimeni nu le stie pe toate. Daca esti blocat de ceva vreme si nu mai progresezi, sa adaugi sau sa reduci calorii (in functie de scop), nu este mereu raspunsul potrivit.
Exista nutritionisti si antrenori calificati, care te pot ajuta, mai ales cand esti la inceput de drum. Nu iti fie teama sa apelezi la unul! Chiar si cateva saptamani lucrand cu un antrenor bun iti poate schimba perspectiva!
Nu te opri din invatat
Toate sfaturile de mai sus duc catre acesta. Exista multe abordari in privinta nutritiei si apar descoperiri noi zi de zi. Asa ca daca vrei sa ramai la curent cu cele mai bune metode de progres trebuie sa te informezi constant.
Mai mult, corpul ti se va schimba pe masura ce inaintezi in varsta sau cresti/scazi in greutate, asa ca si dieta trebuie sa se modifice in concordanta. Acordati cateva zeci de minute saptamanal sa citesti cate ceva despre nutritie si sa aplici pe tine diferite tehnici pe care le inveti, pentru a vedea ce merge si ce nu!
Referinte