7 secrete despre gatit care trebuie stiute de oricine merge la sala

Publicat in

Te-ai saturat de mese plictisitoare si fade, specifice multor culturisti? Aceste 7 secrete culinare te vor ajuta sa isi revigorezi dieta cu gusturi noi, savoare usurinta in pregatirea meselor si rezultate!

Nu conteaza pentru ce te antrenezi! Ai nevoie de un plan nutritional solid pentru a avea rezultate. Este extrem de important sa ai o dieta in concordanta cu ce vrei sa obtii, dar asta nu inseamna ca mancarea trebuie sa fie fara gust, sau mai rau, cu gust oribil! 

Iata sapte secrete despre cum sa iti prepari mesele pentru a evita cliseele pieptului de pui fiert sau a altor mese tipice culturistilor.

1. Vase cu gatire lenta

Aceste vase sunt cunoscute mai ales sub denumirea de Crock Pot. Reprezinta o metoda excelenta de a prepara cantitati foarte mari de mancare; iti poti gati din timp mesele pentru o saptamana intreaga. Si cel mai bine: sunt usor de folosit. Doar arunci carnea, legumele, condimentele in oala, o setezi si uiti de ea pana ce isi termina treaba. 

Pune 3-4 piepti de pui in oala Crock Pot, pune ceva lichid si asezoneaza (supa sau apa, si putin vin daca vrei), arunca si cateva pungi de legume congelate, curata si taie niste cartofi si morcovi, putin orez, seteaza cratita si las-o sa lucreze. Atat de simplu este, si gustul este unul delicios.

2. Aparate de gatit orez

Orezul este un aliment reprezentativ in orice dieta sanatoasa si mai ales in cea a culturistilor, asta daca nu esti adeptul dietelor Paleo. Daca iti iei muschii in serios, sa gatesti orez in cantitati mari ti-a intrat deja in reflex. Nu te lega de aragaz, tinand ochii pe oala in care fierbe orezul pentru a nu da pe afara sau pentru a nu fierbe prea mult. Ia-ti un aparat de gatit orez.

Aceste electrocasnice de bucatarie sunt ideale pentru a gati orez in cantitati mari. La fel ca oala Crock Pot, setezi aparatul si uiti de el; si va gati orezul perfect de fiecare data. Ca un bonus, iti poti gati si legumele la aproape orice astfel de aparat.

Daca ti s-a cam luat de orezul simplu si vrei sa ii adaugi ceva gust fara multe calorii, foloseste supa de baza de pui, vita sau legume in loc de apa. Cand folosesti 400-500 ml de supa de pui adaugi doar 10 calorii in plus orezului. Foarte convenabil pentru cata savoare aduce!

3. Ierburi proaspete

Iti poti transforma mesele de la gust oribil la gust fantastic prin folosirea ierburilor proaspete. Si ierburile uscate merg, dar nu se compara ca gust si aroma cu cele proaspete.

Nu exista prea multe mancaruri pe care sa nu le poti revigora folosind ierburi proaspete. Ai grija doar sa le adaugi la momentul potrivit din timpul gatirii. Si daca folosesti ierburi proaspete trebuie sa stii diferenta dintre cele dure si cele moi.

Ierburile dure sunt cele cu tulpini groase si lemnoase precum rozmarinul, cimbrul sau oregano, si trebuie adaugate la inceputul gatirii. Ierburile moi sunt cele precum patrunjelul, mararul, tarhonul, busuiocul si trebuie adaugate mai tarziu in procesul de gatire pentru a nu le distruge aroma de la caldura excesiva. 

4. Grabeste-ti marinatele

Daca nu ai descoperit inca ca marinarea este o metoda excelenta de a da gust carnurilor si de a le mentine suculente, acum stii! Cei care stiu de marinare sunt sigur ca au devenit uneori frustrati din cauza faptului ca uneori ati uitat sa puneti carnea la marinat si de regula dureaza intre jumatate de zi si 48 de ore pentru a marina ceva.

Poti reduce timpul de marinare cu mult daca videzi carnea cu tot cu marinata. Cand indepartezi aerul din punga in care se afla carnea si marinata, fortezi mai multa marinata sa intre in carne, decat sa astepti sa fie absorbita in mod natural. Este util mai ales daca nu ai timp si vrei sa gatesti cantitati mari de carne.

Aparate care videaza pungi se gasesc pe mai toate site-urile si la magazinele specializate pe electrocasnice. 

Iti poti crea propriile marinate prin combinarea de otet, vin, suc de ananas, suc de citrice sau suc de papaya cu putin ulei de masline, ierburi si condimente.

5. Gateste legumele pe gratar sau frige-le

Friptul in tigaie sau pe gratar nu este doar pentru carne! Daca te-ai plictisit de legume fierte sau crude, arunca-le pe gratar! Foloseste legume precum ardei, broccoli, conopida, dovleac, sparanghel si ceapa; unge-le cu ulei de masline si condimente inainte de a le frige.

Secretul este de a te asigura ca temperatura este suficient de mare pentru a sigila aroma in legume. Taie legumele in bucati destul de mari pentru a nu cadea printre grilul gratarului, da nu atat de mari incat sa nu poti baga toata bucata deodata in gura. Poti coace legumele si in cuptorul incins puternic. 

6. Citrice

O modalitate grozava de a ridica gustul unui preparat este de a il "revigora" cu niste zeama de citrice. Sucurile de citrice adauga mult gust mancarurilor, fara a iti face griji ca vei retine prea multa apa, ca atunci cand pui multa sare. In plus adaugi si nutrienti precum vitamina C si alti antioxidanti.

Zeama de citrice se foloseste cel mai bine la salate, marinate sau peste pesti sau fructe de mare. 

7. Mai multi muschi cu shake-uri proteice

Dupa cum stii deja, cel mai bine este sa iti iei principalii macro si micro nutrienti din alimente integrale, nu suplimente alimentare. Suplimentele doar astupa eventualele goluri nutritionale pe care nu le poti acoperi cu dieta. Shakeurile proteice au avansat mult fata de ce erau acum 10-15 ani, dar tot nu reprezinta delicatese culinare.

In plus, este de preferat sa ai o masa cu carne, legume si grasimi sanatoase decat un shake proteic. Singura exceptie este imediat dupa antrenament, cand un shake cu proteina din zer este necesar pentru a spori sinteza proteinelor.

Poti imbunatati un shake proteic adaugandu-i mai mult gust si mai multi nutrienti. Alege proteina prefera si apoi ingredientul lichid. Lasa apa si laptele! Alege lapte de cocos, ceai rece, cafea cu gheata, lapte de migdale sau lapte de canepa. Vor schimba in bine gustul fara sa aduca foarte multe calorii in plus.

Daca nu vrei un inlocuitor de masa (MRP) ci doar un shake proteic, te poti opri aici. Daca vrei sa inlocuiesti o masa, mai poti adauga o mana generoasa de fructe de padure, sau o banana, poate niste unt de arahide sau de migdale si o mana de spanac tanar, acesta neavand gust dupa ce este mixat cu restul ingredientelor.

Tot ce ai nevoie este pudra proteica, un blender si imaginatie. 

Mancare mai buna, rezultate mai bune

Exista sute de posibilitati pentru cei care aleg sa manance constiincios si sanatos. Este ceva obisnuit sa cazi in rutina si sa mananci zi de zi acelasi lucru pana cand ajungi sa crezi ca a manca sanatos este plictisitor si fara gust.

Nu mai gandi asa si bucura-te de mancare din nou, adaugand varietate dietei tale. Cand iti place ceea ce mananci este mai usor sa urmezi dieta aleasa. Vei construi masa musculara fara sa te ingrasi si vei fi mai sanatos! 

 

Referinte

  1. Luke Atchley. 7 Cooking Secrets That Every Lifter Should Know. 11.01.2015. 

Articole din aceiasi categorie

Mananca carbohidrati pentru a avea muschi Revenirea carbohidratilor Carbohidratii nu sunt dusmanul, din contra, sunt prietenii celor care vor sa isi mareasca cat mai mult masa musculara. Daca vrei sa cresti, trebuie sa ai un aport important de carbohidrati! 14 Feb, 2016
Recuperarea dupa antrenamente este garantia ca muschii se vor adapta si vor creste. Iata cateva sfaturi nutritionale despre cum sa eficientizezi procesul de recuperare fizica. 40 de metode pentru a grabi recuperarea dupa antrenament Un antrenament bun nu inseamna nimic fara o recuperare adecvata. Iata nu mai putin de 40 de modalitati prin care sa te refaci mai usor dupa efort pentru a continua sa progresezi. 14 Feb, 2016
Poti inlocui alimentele naturale si integrale cu suplimente nutritive? Se pare ca nu! Alimente vs. suplimente Este mai bine sa consumi o bautura proteica sau sa mananci o friptura? Mai bine iei multivitamine sau mananci fructe si legume multe? Exista mereu un singur raspuns corect la toate aceste intrebari? 14 Feb, 2016
cum stii ca mananci prea multic arbohidrati Semne ca mananci prea multi carbohidrati Carbohidratii nu sunt raul absolut al dietelor, si de multe ori sunt chiar utili. Dar sa mananci prea multi si mai ales cand nu trebuie si de care nu trebuie, poate avea consecinte nefaste asupra aspectului fizic si performantelor fizice. Afla cum iti poti da seama daca ai prea multi carbohidrati in dieta. 14 Feb, 2016
cum apar procesele anabolice in corp in urma carora cresc muschii Ghid complet despre anabolism, catabolism si metabolismul proteinelor Cel mai complet ghid pe care il vei gasi despre rolul hormonilor in construirea sau degradarea masei musculare. Invata cum sa contruiesti masa musculara adevarata prin manipularea hormonilor anabolici produsi de propriul corp. 12 Apr, 2016
Mai mult testosteron urmand acesti 10 pasi alimentari Testosteron mai mult in 10 pasi Testosteronul este un hormon foarte important, fiind esential pentru construirea de tesut muscular si conditie fizica. Atat la bartbati cat si la femei, testosteronul scazut duce la ingrasare, pierderea tonusului muscular si slabiciune. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.