Uleiul din nuca de cocos
Uleiul din nuca de cocos abunda in acizi grasi cu lanturi medii care protejeaza creierul, gestioneaza glicemia si imbunatatesc utilizarea energiei in corp pentru o compozitie a corpului cat mai buna (masa musculara mai mare si nivele mai mici de grasime). Uleiul din nuca de cocos extravirgin (caci despre aceasta forma este vorba) nu intra in ciclul colesterolului, asa ca grasimile din compozitia sa nu sunt depuse in celulele grase.
Un studiu recent pe populatia din Malaezia, unde creste nuca de cocos, a descoperit ca a consuma 30 ml de cate 3 ori pe zi timp de o luna a dus la slabire si subtierea taliei, fara a afecat negativ sanatatea in niciun fel.
Avocado
Numit de cercetatori aliment antiobezitate, avocado este plin de nutrienti si antioxidanti; desi bogat in grasimi mononesaturate, studiile arata ca un consum regulat de avocado mentine nivelel reduse de grasime corporala. Desigur, acest efect este zero daca restul dietei este la pamant, dar daca ai o dieta tipica unui culturist (bogata in proteine, saraca in carbohidrati) avocado poate imbunatati sanatatea si aspectul fizic.
Cercetarile asupra subiectului abunda: o analiza a dietelor a 17567 de americani a aratat ca cei care mancau mai mult avocado aveau o greutate mai mica si o circumferinta a taliei mai mica, iar riscul de sindrom metabolic era cu 50% mai redus. Si nu este vorba de persoane care sa se fii interesat in mod activ de o dieta sanatoasa!
Oua
Ouale sunt sursa perfecta de proteine, avand si doze mari de colina, un nutrient care detoxifica ficatul. De aceea ouale sunt aliment de baza in culturism de decenii bune. Faptul ca mentin ficatul sanatos inseamna ca toxinele sunt eliminate mai usor si asta se vede si printr-un aspect fizic mai bun. Nu te feri sa le consumi zilnic. Cercetarile recente arata ca 3 oua pe zi IMBUNATATESC profilul colesterolului, descresc inflamatiile din corp si gestioneaza mai bine glicemia, cand se urmeaza o dieta saraca in carbohidrati.
Cacao
Ai auzit deja vestile bune, ca ciocolata neagra este un super-aliment plin de antioxidanti si care protejeaza inima. Asta se datoreaza continutului mare de cacao.
Cacaoa nu numai ca sustine functiile cardiovasculare, imbunatateste si semnalarea insulinei si studiile arata o asociere intre consumul mai mare de ciocolata neagra si un fizic mai suplu. Minimul de cacao dintr-o ciocolata neagra de calitate trebuie sa fie 72%, fara zahar adaugat! Ciocolatele care contin lactate trebuie evitate, lactatele blocand activitatea anumitor antioxidanti. O alta optiune este de a amesteca cacao neagra pura in iaurt sau kefir.
Kimchi
Nu la fel de delicios precum ciocolata, kimchi este varza fermentata, fiind un fel de mancare coreana, care imbunatateste sanatatea intestinelor si sensibilitatea la insulina. Un studiu a aratat ca subiecti supraponderali care au mancat 100 g pe zi de kimchi la fiecare masa timp de 4 saptamani si-au descrescut masa grasa cu 1,5%. Si tensiune arteriala a fost mai buna iar controlul glicemic s-a imbunatatit pana la finalul studiului.
Referinte
- Liau, K., et al. An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity. ISRN Pharmacology. 2011. 949686.
- Ratliff, J., et al. Eggs Modulate the Inflammatory Response To Carbohydrate Restricted Diets in Overweight Men. Nutrition and Metabolism. 2008. 5(6).
- Devalaraja, S., Jain, S., Yaday, H. Exotic Fruits as Therapeutic Complements for Diabetes, Obesity, and Metabolic Syndrome. Food Research International. August 2011. 44(7), 1856-1865.