Exista multe diete care au trecut testul timpului. Au devenit cunoscute acum mult timp, dar oamenii inca le urmeaza si inca obtin rezultate. Acestea includ, dar nu se limiteaza la:
De obicei lumea se concentreaza pe ce este diferit intre aceste diete, dar pana in prezent aceste dezbateri nu au fost productive. Poate ca in schimb ar trebui sa ne concentram pe ce au in comun aceste diete. Sunt sanse mari ca aceste puncte comune sa fie un fel de "legi" universale pe care le poti aplica indiferent ce mananci si ce fel de dieta iti alcatuiesti.
Adevarul este ca toate dietele (sau mai bine zis, feluri de a manca) mentionate mai sus au unii numitori comuni importanti. Iata sase dintre cei mai de seama, pe care dietele de succes ii au in comun.
1. Toate au un continut redus de zahar
Zaharul este cel mai nociv ingredient din alimentatia oricui. Chiar daca destule persoane pot tolera cantitati moderate de zahar fara probleme mari, pentru multi zaharul cereaza probleme serioase.
Cand se consuma prea mult zahar, ficatul este suprasolicitat, fiind nevoit sa il transforme in grasime. O parte din grasime este expediata din ficat sub forma de colesterol VLDL, crescand numarul trigliceridelor din sange; o alta parte ramane in ficat. Aici cauzeaza boala ficatului gras; se crede ca zaharul este principala cauza a aparitei acestei boli, alaturi de alcool.
Zaharul este asociat si cu alte boli, printre care obezitate, diabet de tip 2 si boli cardiovasculare. Zaharul contine calorii "goale", pentru ca furnizeaza energie fara niciun fel de nutrient.
Practic, toata lumea este de acord ca zaharul este rau. De aceea, toate dietele importante reduc cantitatea de zahar mancata. Pentru o sanatate cat mai buna si un aspect fizic cat mai placut (atat ca masa musculara cat si ca procente de grasime), incearca sa reduci cat mai mult zaharul, chiar de tot daca este posibil.
2. Toate elimina carbohidratii rafinati
Un alt aspect asupra carora oamenii sunt de acord este ca, carbohidratii procesati sunt nesanatosi. De obicei, acesti carbohidrati sunt grane carora li s-a indepartat toate elementele nutritive. Un exemplu la indemana este faina rafinata de grau (cea alba), care este consumata in cantitati uriase. Cerealele rafinate sunt obtinute prin pulverizarea cerealelor integrale si indepartarea taratelor si endospermului, adica partile pline de fibre alimentare si nutrienti. Din acest motiv, granele rafinate contin ceva mai mult de amidon, lanturi de molecule de glucoza.
Si acesti carbohidrati rafinati confera energie fara niciun nutrient esential (alte calorii goale). Fara fibrele alimentare din cerealele integrale, amidonul cauzeaza cresteri rapide ale glicemiei, ceea ce duce la pofte alimentare, mancat excesiv si de obicei o dieta precara.
Consumul de carbohidrati rafinati a fost legat de tot felul de dezechilibre metabolice, printre care obezitate, diabet de tip 2 si boli cardiovasculare.
Desi unele diete (precum paleo sau low-carb) elimina complet granele, majoritate dietelor de succes pun accent pe limitarea/eliminarea consumului de cereale rafinate si le inlocuiesc cu cele integrale.
3. Toate elimina uleiurile rafinate
Uleiurile rafinate industrial au intrat in dieta omului foarte recent. Pana acum 100 de ani nu exista tehnologia de a le fabrica (la cum sunt facute, sunt mai degraba fabricate decat produse). Aici includ orice tip de ulei rafinat: de floarea soarelui, de soia, de rapita, de porumb, de canola etc.
Exista multe probleme legate de aceste uleiuri. Una din ele este ca au un continut mare de grasimi polinesaturate, adica acizi grasi omega-6. In societatea moderna consumul de omega-6 este mult prea mare.
Acidul linoleic, principalul acid gras omega-6, se gaseste din abundenta in uleiurile vegetale, si este incorporat in invelisul celulelor din corp. De asemenea, isi face loc si in colesterolul LDL (cel rau), crescand riscul de oxidare. Este un pas important in dezvoltarea bolilor de inima.
Exista o dezbatere apriga daca aceste grasimi omega-6 protejeaza impotriva bolilor de inima sau le cauzeaza. Unele studii observationale sugereaza ca protejeaza, iar alte studii facute pe grupuri de control sugereaza ca sunt nocive. Exista si numeroase studii observationale care leaga uleiurile rafinate de cancer.
Cel mai elocvent este felul in care sunt produse aceste uleiuri rafinate. Ele sunt practic spalate de orice nutrient. In procesarea lor sunt folosite temperaturi forte inalte si solventi chimici, care le fac precum zaharul si cerealele rafinate: calorii goale!
Niciuna din dietele de succes care si-au dovedit eficienta nu includ uleiuri rafinate. Asta nu se aplica s i elor presate la rece, in special cele de masline si nuca de cocos.
4. Toate elimina grasimile artificiale trans
Grasimile trans sunt obtinute de obicei prin hidrogenarea uleiurilor vegetale, ceea ce le face solide la temperatura camerei si le creste termenul de valabilitate.
Numeroase studii leaga grasimile trans de inflamatie, si exista o stransa legatura intre aceste grasimi si bolile de inima.
Grasimile trans sunt toxice, nenaturale si nu au absolut niciun beneficiu!
5. Toate au continut mare de legume si fibre alimentare
Toate dietele elimina anumite alimente. De exemplu, dietele bazate pe plante elimina sau reduc mult consumul de produse animale, pe cand dietele paleo si low-carb elimina cerealele. Dar toate dietele includ legume!
Exista un consens universal ca legumele sunt sanatoase si exista si dovezi stiintifice in acest sens! Consumul de legume este legat de un risc mai mic de imbolnavire.
Legumele sunt pline de antioxidanti, numerosi nutrienti si contin fibre alimentare, care te ajuta sa slabesti si sa hranesti bacteriile benefice din intestine.
Multe diete includ si fructe. Chiar si cele low-carb includ fructe de padure si cantitati mici din alte fructe (o dieta low-carb nu este una fara niciun carbohidrat!).
6. Toate pun accent pe alimente, nu pe calorii
Un aspect important al tuturor acestor diete este ca niciuna nu pune accent pe numarul de calorii. Accentul este pus pe consumul de alimente integrale, eventual care contin un singur ingredient si sunt sanatoase.
Numarul de calorii conteaza si el, in functie de scop: daca vrei masa musculara il cresti putin, daca vrei sa slabesti il scazi putin. Dar sa le numeri obsesiv nu este productiv in nicio situatie, cel putin nu pe termen lung.
Nu manca ca sa slabesti sau sa te faci mare cu orice pret. Mananca sa te hranesti si sa ai energia de a face activitatea fizica necesara! O dieta buna este un stil de viata, iar rezultatele in privinta aspectului fizic vin de la sine!
Referinte