Ce se intampla in corpul uman cand treci prin infometare? In anul 1950, un profesor universitar, Ancel keys, a hotarat sa descopere. In timpul celui de-al doilea razboi mondial foametea era ceva foarte real. Keys a recrutat 36 de voluntari, supravietuitori ai razboiului care trecusera prin infometare extrema, supravietuisera si apoi isi revenisera.
Am invatat multe din acest experiment, dar mai raman multe altele de invatat. In ziua de astazi nu ar fi etic sa infometezi un grup de oameni pana aproape de moarte pentru a vedea ce procese au loc in corp. Dar exista o portita: studiezi dietele extreme de definire ale culturistilor si in special ale modelelor feminine de fitness.
Un nou studiu
Acest studiu s-a axat pe femei cu greutate normala, active fizic - 27 de modele fitness amatoare din IFBB. 17 erau in categoria bikini, 9 in "body fitness" si una in divizia fitness (o proba unde se fac diferite miscari de gimnastica). "Body fitness" probabil e una din categoriile emergente care nu au ajuns inca sa fie culturism in toata regula.
Cercetatorii au vrut sa vada ce se intampla in privinta sanatatii in timpul celor 4 luni de dieta inainte de o competitie, cat si cum afecteaza recuperarea fizica lipsa caloriilor si antrenamentele grele.
Este o aborare unica pentru ca mare parte din studiile de acest fel implica persoane supraponderale care incearca sa slabeasca si apoi sa isi mentina o greutate sanatoasa. Culturistii si persoanele care participa la concursuri de frumusete sunt o categorie aparte. Sunt deja in forma buna; scopul lor este sa capete o forma de scena - niveluri de grasime extrem de mici cu o cantitate cat mai mare de masa musculara. Dupa concurs, mare parte din ei incearca sa revina la nivelurile corporale de baza, care de regula sunt si ele foarte bune (in privinta compozitiei corpului).
A fost stabilit un grup de control si au fost facute teste de laborator inainte, in timpul si dupa competitii. S-au utilizat inclsuiv scanri DEXA pentru determinarea cat mai exacta a masei corporale grase si a masei musculare. a fost un studiu destul de minutios (cu exceptia unei posibile erori pe care o vom discuta putin mai tarziu).
Participantele au facut ce fac de regula: si-au redus caloriile, si-au redus carbohidratii, si-au mentinut un aport ridicat de proteine, si-au crescut volumul de cardio si HIIT si au urcat pe scena.
Rezultatele
Majoritatea a inregistrat o scadere de 35-50% in masa grasa. Da, s-au definit la os! Masa musculara a fost fie mentinuta, fie a scazut putin. "Antrenamentele cu greutati plus dieta proteica le-a ajutat sa isi mentina mare parte din masa musculara", au concluzionat cercetatorii.
Pana aici toate bune, doar ca le-a dat peste cap sistemul hormonal. "Concentratiile serice de leptina, T3, testosteron si estradiol au scazut toate", s-a notat in studiu. Perturbari ale ciclului menstrual si scaderi ale energiei au fost la ordinea zilei.
Dupa show-urile competitiilor, modelele de fitness au continuat antrenamentele cu greutati, au redus sesiunile de cardio clasic si HIIT si si-au crescut caloriile si carbohidratii la normal. In 3-4 luni balanta hormonala a revenit la normal. Ma rog, majoritatea hormonilor: T-3 si testosteronul au ramas ceva mai scazute comparativ cu perioada dinainte de incepera dietei.
Posibila eroare a studiului
Cercetatorii au privit rezultatele ca un succes, din moment ce masa musculara a fost pastrata si hormonii si-au revenit la normal in cea mai mare parte.
Dar revenirea a durat 3-4 luni, iar 4 luni de hormoni dati peste cap este destul de mult, mai ales ca vorbim de hormoni importanti precum T3 si testosteron. Iar multi astfel de sportivi fac mai multe showuri pe an. Ce se intampla cand termini pregatirea pentru o competitie si sari la urmatoarea la scurt timp dupa?
In studiu nu prea s-a vorbit nici de utilizarea diferitelor substante, precum steroizi sau preparate metabolice.
Au fost implicate amatoare IFBB, asa ca putem presupune ca utilizarea de substante dopante a fost minima. Dar si asa, rezultatele studiului ar putea fi afectate. Oricine este implicat in fenomen stie ca utilizarea de steroizi, Clenbuterol, hormoni tiroidieni, etc. este des intalnita, inca de la inceputul dietei. Si cantitatile modeste de steroizi si alte substante asociate culturismului pot avea efecte mari in perioada de pregatire fizica.
Ce avem de invatat
- Cu un aport mare de proteine si antrenamente serioase cu greutati, pierderea de tesut muscular poate fi evitata sau redusa mult, cand se urmeaza o dieta extrema de definire.
- Daunele provocate de o dieta extrema pot fi reparate, dar dureaza 3-4 luni sau mai mult. Femeile care participa la astfel de competitii trebuie sa fie constiente de schimbarile hormonale care au loc din cauza dietei de definire, in special la nivel de glanda tiroida si testosteron. Sa ai astfel de perioade una dupa alta este o idee proasta! Acelasi lucru este valabil si la barbati!
- Urca pe scena cu grija si nu o fa prea des!
Referinte
- Hulmi JJ et al. The Effects of Intensive Weight Reduction on Body Composition and Serum Hormones in Female Fitness Competitors. Front Physiol. 2017 Jan 10;7:689. PMC.