Proteinele sunt mai satioase decat carbohidratii sau grasimile. Studiile arata ca proteinele reprezinta cel mai satios macronutrient pe cand grasimile cel mai putin satios. Carbohidratii cad la mijloc.
Proteinele au influenta asupra CCK (colecistokinine) si ghrelina - hormonul care controleaza foamea. Mai exact, proteinele pot stimula CCK si descreste ghrelina. CCK actioneaza precum un semnal de satietate. Ghrelina este produsa mai ales de stomac si are porprietatea de a stimula foamea. Nivelele de ghrelina sunt ridicate inainte de masa si scad dupa ce mananci.
Stiinta
- O recenzie publicata in revista "Nutrition & Metabolism" a raportat ca termogeneza indusa de proteine are un impact mai mare asupra satietatii.
- Un studiu publicat in revista "Physiology & Behavior" a cercetat efectul macronutrtientilor asurpa satietatii la femei fara nivele mari de grasime. S-a aratat ca proportiile macronutrientilor au avut un impact major asupra satietatii pe termen scurt - femeile s-au simtit mai satule dupa ce au mancat mai multe proteine, comparativ cu ceilalti macronutrienti.
- Un studiu publicat in "American Journal of Clinical Nutrition" a testat teoria conform careia cresterea aportului de proteine si mentinerea celui de carbohidrati intr-o dieta duce la arderea grasimilor prin descresterea apetitului si implicit descreterea consumului caloric. S-a aratat ca daca se creste consumul de proteine de la 15% la 30%, in timp ce se mentine cel de carbohidrati, rezulta o scadere a poftei de mancare si implicit a caloriilor consumate.
- Jurnalul "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" a publicat un studiu care a comparat efectele proteinelor si carbohidratilor asupra indicatorilor apetitului si hormonilor ce tin de apetit. Nivelele de CCK au fost principalul indicator masurat. S-a concluzionat ca pofta de mancare si consumul caloric sunt reduse in mod egal dupa ce se consuma cazeina sau zer, comparativ cu glucoza, caz in care pofta de mancare este mai mare.
Referinte
- Westerterp, K.R. (2004). Diet induced thermogenesis. Nutrition & Metabolism, 1, 1-5
- Poppitt, S.D., McCormack, D., & Buffenstein, R. (1998).Short-term effects of macronutrient preloads on appetite and energy intake in lean women. Physiology & Behavior, 64(3), 279-285.
- Blom, A.M., Lluch, A., Stafleu, A., Vinoy, S., Holst, J., Schaafsma, G., & Hendriks, H. (2006). Effect of high-protein breakfast ont he postprandial ghrelin response. The American Journal of Clinical Nutrition, 83(2), 211-220.
- Bowen, J., Noakes, M., Trenerry, C., & Clifton, P.M. (2006).Energy intake, Ghrelin, and Cholecystokinin after Different Carbohydrate and Protein Preloads in Overweight Men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 91(4).