Exista adeptii teoriei de a numara caloriile, si cei care merg dupa "ureche", mancand cum simt si ce simt, bazandu-se ca organismul le spune ce au nevoie. La unii functioneaza, la altii nu. Exista persoane care nu au numarat o calorie in viata lor, si reusesc sa slabeasca sau sa se umple de muschi; iar altele care se chinuie din greu sa se mentina cat de cat.
Atat studiile cat si viata reala au confirmat ca alcatuirea de meniuri, numararea caloriilor, tinerea unui jurnal cu mesele, toate sunt unelte folositoare in constientizarea alimentatiei, educatie, motivatie si scaderea in greutate, iar uneori cresterea in greutate (fara grasime, desigur). Daca folosesti metode de monitorizare a propriei alimentatii, si rezultatele obtinute se vor mentine pe termen mai lung.
Asa ca de ce este o anumita aversiune in planificarea meselor si in numaratul caloriilor? Unul din motive ar putea fii ca nu este la fel de simplu ca a manca dupa intuitie, si mai toata lumea are o afinitate mai mare pentru lucrurile mai putin grele. Un alt motiv este ca deseori se dau ca exemplu cei care manaca ce vor, fara sa numere nimic, si cu toate astea au rezultate. Desigur, si alimentatia dupa cum dicteaza corpul poate fii in regula, dar totul se bazeaza pe ghicite. Daca ghicesti corect si mananci cat trebuie, in proportiile care trebuie, ai succes. Se numeste noroc! Dar, cred eu, este de preferat sa fii sigur, nu sa arunci cu zarurile cand vine vorba de nutritie.
Un alt avantaj al alcatuirii meniurilor si al planificarii meselor, este ca astfel si inveti cum diferiti nutrienti iti afecetaza organismul, si te ajuta sa obtii mai repede ce vrei. Pentru asta trebuie sa parcurgi toate cele 4 stagii de invatare:
1) Incompetenta inconstienta: mananci ce nu trebuie in cantitati gresite, si nici macar nu esti constient de asta (nu stii ce faci, si nu stii ca nu stii ce faci!).
2) Incompetenta constienta: mananci ce nu trebuie in cantitati gresite, dar, dintr-un oarecare motiv, acum esti constient de asta. De obicei in perioada asta iti spui "ca nu vei mai trai astfel de acum inainte".
3) Competenta constienta: te educi si incepi sa mananci ce trebuie, dar este necesar mult efort si multa atentie pentru a consuma ce trebuie in cantitatile corespunzatoare (stii ce faci, dar este greu si iti trebuie multa vointa, pentru ca esti inca in procesul de invatare).
4) Competenta inconstienta: ai mancat constient ce trebuie, in cantitatile exacte, ai numarat si caloriile, ai tinut si un jurnal alimentar destul de mult timp incat acest comportament a devenit un obicei, si parte din stilul tau de viata (stii ce faci, si o faci usor si in mod automat, fara sa te gandesti).
Asa ca, problema nu este in a manca dupa cum iti spune organismul. Daca am face asta cu adevarat am avea rezultate excelente. Dar in societatea noastra, cu un stil de viata agitat si plin de stres, cu atatea tentatii culinare, si multa mancare apetisanta dar foarte prosta din punct de vedere nutritional, intuitia alimentara se scurtcircuiteaza foarte usor.
Un exemplu: numarul caloriilor din restaurantele tip fast food, nu este deloc intuitiv; salate "sanatoase" cu 1000 de calorii, antreuri cu peste 2000 de calorii, chiar si cafele cu 700 de calorii. Toate astea sunt adevarate! Si cine ar fii ghicit? Asa ca, aici intuitia ne-ar fii inselat amarnic.
Cel mai sigur mod de a obtine o competenta inconstienta in a manca, este de a trece prin intreg procesul descris mai sus (cei 4 pasi).
Puteti incepe astfel:
- Folositi o hartie pe care sa scrie numarul total de mese pe zi si un meniu complet al lor, calculat cu totalul de calorii la fiecare masa, si totalul zilnic. Pentru varietate puteti crea 2 sau cat de multe meniuri vreti. Si in fiecare zi alegeti unul din ele. Trebuie doar sa cantaresti si sa masori cantitatile de mancare, pentru a fii sigur ca respecti meniul. Prin aceasta metoda nu trebuie sa numeri caloriile decat o singura data, cand creezi meniul.
- O alta metoda este de a avea un jurnal alimentar; aceasta metoda este in spiritul mai traditional al numaratului de calorii. Dupa fiecare masa va notati ce ati mancat si cat ati mancat, calculand caloriile. Este recomandat sa incercati sa tineti un astfel de jurnal macar o data in viata, timp de 6-12 saptamani, pentru a va face o idee daca estimati corect cat mancati.
Asa ca tineti minte, adevarata alimentatie intuitiva nu vine de la sine, ci se obtine prin invatare si prin experienta. Este imposibil sa iei pe cineva de la zero, care habar nu are despre nutritie si nutrienti, si cum ii foloseste corpul, si sa il pui sa manance intuitiv, ascultandu-si corpul. In societatea noastra, de acolo apar problemele legate de mancare, in primul rand; oameni fara educatie in domeniu mananca "dupa ureche".
Referinte