Carnitina este de interes pentru culturisti si alti sportivi datorita creditarii sale cu efecte de imbunatatire a performantelor sportive. L-carnitina este cea mai intanlita forma de carnitina din suplimente. Dar, dozele de carnitina necesare unui culturist pot varia; de exemplu o doza de 5 grame pe zi este mai putin probabil sa cauzeze efecte neplacute.
Carnitina este un aminoacid neesential (corpul il poate produce singur); printre altele, carnitina ajuta organismul sa transforme grasimea intr-o forma de combustibil pe care acesta sa o poata utiliza. Numele de carnitina vine de la "carnus", cuvantul latin pentru carne. Cum ii sugereaza si numele, carnitina se gaseste in principal in produse de provenienta animala, precum carne si lactate. Carnitina este absorbita la nivelul tractului intestinal; intre 54% si 87% din carnitina provine din alimentatie. Iar un procent cuprins intre 14 % si 18 % este absorbit din suplimentatie. Dar, in principiu, corpul poate produce singur doza minima necesara de carnitina, fara a fi nevoit sa iei suplimente sau sa ai o dieta bogata in carne.
Doza de l-carnitina folosita in studiile cu acest supliment, pentru a i se determina proprietatile sale asupra sportivilor, este de 2-4 grame pe zi. Participantii la aceste studii iau de obicei toata doza deodata, fie inainte de antrenamente fizice, fie zilnic, timp de 2-3 saptamani.
Marea parte a oamenilor, folosesc doze cuprinse intre 1 si 3 grame (1000 mg-3000 mg) pe zi. Portiile suplimentelor cele mai folosite cu l-carnitina, contin de regula 250, 500 sau 1000 mg.
Dupa aceste date, un culturist cu suficient de multa masa musculara, ar avea nevoie de aproximativ 4-5 grame/zi de l-carnitina , pentru a ii simti efectele. Doze mai mari de 5 g pot declansa anumite efecte secundare precum diaree si greata, sau unele efecte mai putin intanlite, precum un miros nepalcut al transpiratiei (ca de peste), iritatii si apetit crescut. Dar, cand carnitina este folosita la dozele recomandate, este sigura.
Si acum sa intram intr-o zona pe care multi nu vor sa o auda; doza sigura nu inseamna ca este si doza eficienta. Desi nu se vorbeste mult despre acest aspect, marea parte a studiilor efectuate cu l-carnitina arata ca suplimentarea cu aceasta nu duce la cresterea performantelor sportive nici la culturisti, nici la alti sportivi. In plus, suplimentele cu carnitina nu te ajuta sa arzi mai multe grasimi. Este un subiect controversat, despre care sa mai vorbit, dar rar, pentru ca marea parte a publicatiilor de specialitate sunt si vaznatori de suplimente cu l-carnitina.
Totusi, utilizatorii de astfel de suplimente au raportat o recuperare mai buna dupa efort fizic. Asa ca, suplimentele cu l-carnitina isi pot avea locul in dieta unui culturist sau sportiv.
L-carnitina este folosita medical pentru tratarea deficientei de carnitina, caz in care este prescrisa de catre medic. Majoritatea indivizilor, chiar si cei care au o dieta vegetariana stricta, produc suficienta carnitina pentru a isi mentine sanatatea, fara a fi nevoiti sa se suplimenteze. Cele mai bune surse naturale de carnitina sunt carnea de vita, carnea de porc, carnea de pasare, pestele si produsele lactate.
Referinte