Daca bei mai multe fluide decat ai nevoie in acel moment, inainte de a incepe o sesiune lunga de cardio sau un maraton, vei avea un randament mai bun, au decoperit cercetatorii de la Universitatea Sherbrooke din Canada. Hiperhidratarea, un cuvant lung care se refera la a consuma lichide cand NU iti este sete, imbunatateste performantele sportive in eforturile de anduranta.
Daca pierzi doua procente din greutatea corporala prin transpiratie, performanta are de suferit. De cand s-a descoperit asta, cercetatorii si-au canalizat eforturile spre a descoperii beneficiile hiperhidratarii. Dar, conform canadienilor, rezultatele acestor studii sunt greu de tradus in practica. Studiile au fost facute pe sportivi care au fost deshidratati intentionat. In viata reala sportivii nu fac asta. Asta face si mai interesant studiul celor din Canada, pentru ca, compara efectele unei hidratari normale - euhidrare - cu efectele hiperhidratarii.
In studiul lor, care a fost publicat in 2008, canadienii au facut un experiment cu 6 sportivi antrenati. Intr-o sesiune, sportivii au ciclat fara o pregatire speciala timp de doua ore, la 65% din capacitatea pulmonara maxima. In timpul efortului de doua ore au trebuit sa aibe 5 explozii de energie, la 80% din capacitatea maxima pulmonara. La finalul sesiunii de doua ore, au facut un test de epuizare, unde li s-a crescut viteza pana cand nu au mai putut pedala.
In a doua sesiune de antrenament, sportivii au baut 1,7 litrii de apa inainte si in timpul ei. Apa a continut 82 de grame de glicerol. Glicerolul este un component al grasimilor - ganditi-va la el ca la sfera de care sunt atasati trei acizi grasi. Glicerolul se gaseste si in forma libera in corpul uman. Daca bei multa apa, glicerolul reduce rata cu care rinichii filtreaza excesul de apa catre vezica.
Hiperhidratarea a functionat. Temperatura corpului in timpul hiperhidratarii a fost mai mica, dar efectul nu a fost foarte semnificativ. Semnificativ a fost efectul asupra inimii. Hiperhidratarea a dus la scaderea ritmului cardiac.
Ciclistii hiperhidratati au reusit si sa reziste mai mult la proba de epuizare. In starea de hiperhidratare, ciclistii au continuat timp de 14 minute; in starea de euhidratare au putut cicla doar 12 minute. Si capacitatea maxima de lucru a fost mai mare in starea de hiperhidratare: 280 de wati. In starea de euhidratare a fost de 266 de wati.
Trebuie spus si ca hiperhidratarea nu are acelasi efect asupra tuturor. "Un participant a inregistrat o descrestere a andurantei ca urmare a hiperhidratarii" noteaza cercetatorii canadieni.
Referinte