Hrisca este un carbohidrat foarte sanatos si un adevarat super-aliment. In ciuda aspectului nu este o cereala ci este o samanta. Asa ca nu contine gluten si are un indice glicemic scazut, lucru util daca nu vrei sa acumulezi grasime.
Pe langa fitonutrienti si altele, hrisca contine si chiro-inozitol, o substanta care ajuta la metabolizarea glucozei si semnalarea celulara. Hrisca este mai buna decat ovazul si cerealele din grau cand vine vorba de sanatatea inimii si reducerea colesterolului rau. In plus are si proprietati antiinflamatoare. Cum hrisca creste rapid, nu este nevoie sa se foloseasca pesticide. Bonus, pentru micul culturist din tine: hrisca este bogata in proteine, si nu orice fel de proteine, ci proteine care contin toti cei 8 aminoacizi esentiali!
Lasand stiinta de o parte, hrisca are un gust aparte, delicios, mai ales mancata fierbinte, in loc de cereale. Este si extrem de satioasa, avand un scor bun in studiile pe aceasta tema. Asta te ajuta sa iti urmezi mai usor dieta, indiferent ca este de slabire sau de masa musculara.
Hrisca se vinde ca seminte de hrisca precopate (au o culoare maronie), seminte de hrisca crude (au o tenta verzuie) si faina de hrisca (adica boabe precoapte de hrisca macinate fin). Toate aceste trei variante sunt bune, dar cel mai simplu este de a amesteca faina de hrisca cu apa in proportii egale sau 2:1 - apa:hrisca - si de a baga 3-4 minute la microunde. Desigur, se poate si fierbe, dar dureaza mai mult. La fel si cu hrisca sub forma de seminte, se poate fierbe si apoi folosi ca o cereala amestecata cu ce iti place.
Doua retete pentru un mic-dejun cu hrisca
Hrisca cu vanilie si fructe de padure
- Fierbe hrisca sub ce forma it place, dar foloseste mai multa apa ca sa obtii un amestec mai lichid.
- Apoi amesteca 1-2 cupe de proteina cu gust de vanilie.
- Pune peste o mana de fructe de padure.
Hrisca cu ciocolata si unt de arahide
- Fierbe hrisca sub ce forma it place, dar foloseste mai multa apa ca sa obtii un amestec mai lichid.
- Amesteca 1-2 cupe de proteina cu gust de ciocolata.
- Dupa ce se mai raceste amesteca si o lingura de unt de arahide (poate sa fie si unt de migdale, de cashew, de nuci, sau orice preferi).
Referinte
- Vida Skrabanja, Helena G. M. Liljeberg Elmståhl, Ivan Kreft and Inger M. E. Björck. Nutritional Properties of Starch in Buckwheat Products:?Studies in Vitro and in Vivo. J. Agric. Food Chem., 2001, 49 (1), pp 490–496 DOI: 10.1021/jf000779w
- Cristiana Bertia1, Patrizia Risoa, Antonella Brusamolinoa and Marisa Porrinia. Effect on appetite control of minor cereal and pseudocereal products. British Journal of Nutrition / Volume 94 / Issue 05 / November 2005, pp 850-858. DOI: http://dx.doi.org/10.1079/BJN20051563.