In anii 1990, canalele erau pline de galbenusuri de oua. Frica de artere infundate de colesterol plutea peste tot si lumea a inceput sa arunce galbenusurile de oua. Astfel a aparut mancarea "sanatoasa", lipsita de colesterol si implicit de nutrienti, culoare si arome.
Culturistii au prins si ei obiceiul, dar le era mai frica de ce le puteau face galbenusurile de oua taliei, nu inimii. Se credea ca daca mananci grasime te ingrasi, iar galbenusurile de oua contin cantitati insemnate de grasime.
Stim mai multe astazi despre cum sta treaba cu ouale, dar cu toate acestea numerosi culturisti si pasionati de fitness tot arunca galbenusurile. Multi din lumea fitnessului habar nu au de ce fac asta, si daca ii intrebi balmajesc ceva despre sanatate, la fel cum fac cei anti-gluten cand ii intrebi despre demonul lor.
Poate ca este nevoie de inca un motiv pentru a inceta nebunia omletelor din albusuri. Datorita cercetatorilor de la universitatile din Illinois si Toronto, acum exista unul. Sa mananci oul intreg, creste mai mult sinteza proteinelor decat a manca doar albusurile.
Cum au descoperit asta
Cercetatorii au recrutat 10 persoane care ridicau greutati, toti avand 21 de ani, plus sau minus un an. Toti au primit o infuzie continua din anumiti aminoacizi (pentru a se masura chinetica aminoacizilor) in timp ce faceau un antrenament scurt din 4 seturi a cate 10 repetari la presa pentru picioare si extensii pentru picioare.
Dupa antrenamente, participantii au primit fie oua intregi, fie albusuri. Ouale intregi contineau 18 grame de proteine si 17 de grasime, pe cand albusurile contineau doar 18 grame de proteine, fara grasimi.
Studiul s-a facut in crossover, adica toti cei 10 participanti au fost in ambele grupuri, pe rand (atat in grupul care a mancat oua intregi cat si in cel care a mancat doar albusuri).
Ce s-a descoperit
Mostrele de sange si biopsiile musculare au aratat ca aminoacidul leucina a ajuns mai repede in sange dupa ce s-au consumat doar albusuri de oua, dar per total, nivelurile de leucina au fost similare la ambele grupuri, in perioada de 5 ore dupa antrenamente.
Dar, grupul care a mancat oua intregi a avut o crestere mai mare a mTOR, probabil cel mai important complex de semnalare celulara pentru cresterile musculare. Cu cat nivelurile de mTOR sunt mai mari, cu atat sinteza proteinelor este mai mare. In general, 3 lucruri stimuleaza mTOR pe cale naturala: stresul mecanic, factorii de crestere precum IGF sau hormonul de crestere si aminoacizii.
Cel mai relevant, consumul de oua intregi a crescut sinteza proteinelor in muschi cu 45% mai mult decat consumul de albusuri.
Ce inseamna asta pentru tine
Cercetatorii nu sunt siguri de ce ouale intregi sunt atat de eficiente la cresterea muschilor, comparativ cu albusurile, dar au emis presupunerea ca are legatura cu nutrientii in plus adusi de ouale intregi.
Asta inseamna ca in oul intreg exista vitamine, minerale, fitonutrienti, fenoli, grasimi, etc. care lipsesc din albusurile de oua, si toate acestea au anumite beneficii care rezulta in cresterea sintezei proteinelor (si implicit a muschilor).
Asa ca nu mai arunca albusurile de la oua! Mananca-le intregi!
Referinte
- Vliet, Stephan Van, "Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men." Am J Clin Nutr, October 4th, 2017.