Testeaza-ti cunostintele nutritionale

Publicat in

Testeaza-ti cunostintele nutritionale cu acest chestionar cu raspunsuri false sau adevarate. Ca bonus primesti si cateva intrebari legate de antrenamente

Vrei sa stii cat de bune iti sunt cunostintele nutritionale? Raspunde cu Adevarat sau Fals la intrebarile urmatoare, fara a te uita la lista de raspunsuri. Printre ele exista si intrebari legate de antrenament, pentru a mai diversifica putin lucrurile. Si chiar daca nu esti interesat de astfel de jocuri, poate afli ceva nou din aceste intrebari.

  • #1. Adevarat sau fals: Sarea nu creste tensiunea arteriala.
  • #2. Adevarat sau fals: Este mai sanatos sa mananci albusurile de oua decat ouale intregi.
  • #3. Adevarat sau fals: Dietele ketogenice sunt periculoase.
  • #4. Adevarat sau fals: Este posibil sa arzi grasimea de pe abdomen fara sa faci cardio.
  • #5. Adevarat sau fals: Lactatele grase sunt sanatoase si te pot ajuta sa slabesti.
  • #6. Adevarat sau fals: Lipsa somnului te poate ingrasa.
  • #7. Adevarat sau fals: Vitaminele energizeaza corpul.
  • #8. Adevarat sau fals: Sa bei sucuri de fructe si legume nu este la fel de sanatos ca a le manca intregi.
  • #9. Adevarat sau fals: O dieta bogata in proteine iti va aduce cresteri musculare.
  • #10. Adevarat sau fals: Genuflexiunile iti ranesc genunchii.

#1. Sarea nu creste tensiunea arteriala - Adevarat

Studiile recente sugereaza ca nu exista o asociere intre consumul de sare si aparitia hipertensiunii arteriale. In schimb, se pare ca tensiunea crescuta este cauzata de o greutate mare a corpului, masurata dupa indicele de masa corporala. 

#2. Este mai sanatos sa mananci albusurile de oua decat ouale intregi - Fals

Nu exista o legatura stiintifica intre ouale intregi si nivele mari de colesterol sau mai multe boli de inima. De fapt, galbenusul este cea mai sanatoasa parte a oului, avand nutrienti care reduc inflamatiile si colesterolul.

#3. Dietele ketogenice sunt periculoase - Flas

Facute corect, dietele ketogenice sunt sanatoase si au multe beneficii terapeutice, inclusiv ajutarea supraponderalilor sa slabeasca, prevenirea bolilor neurologice si reducerea diabetului de tip II. Din nefericire unii nutritionisti inca confunda ketoza cu ketoacidoza, care poate aparea in cazurile de diabet, fiind foarte periculoasa, dar cele doua nu sunt acelasi lucru.

#4. Este posibil sa arzi grasimea de pe abdomen fara sa faci cardio - Adevarat

Arderea grasimii de pe abdomen necesita trei lucruri: deficit caloric, reducerea cortizolului (hormonul de stres) si imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Chiar daca cardio consuma calorii si poate ajuta la reducerea nivelelor de insulina, creste mult cortizolul si tinde sa stimuleze apetitul asa ca vei manca mai mult. Studiile sugereaza ca antrenamentele pe intervale de intensitate (HIIT) nu au aceste neajunsuri si sunt mai eficiente pentru a slabi.

#5. Lactatele grase sunt sanatoase si te pot ajuta sa slabesti - Adevarat

In nutritia de masa, lactatele degresate sunt la ordinea zilei, fiind considerate mai sanatoase decat cele integrale. Dar mare parte din studiile recente facute pe acest subiect arata ca lactatele degresate nu au aproape niciunul din beneficiile lactatelor grase, precum scaderea trigliceridelor, descresterea caloriilor mancate si imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Mai mult, cei care consuma mai multe lactate grase (intr-o dieta echilibrata si sanatoasa, fara excese) tind sa fie mai slabi decat cei care consuma variantele degresate.

#6. Lipsa somnului te poate ingrasa - Adevarat

Cei care nu dorm suficient au schimbari in privinta hormonilor care induc foamea, ceea ce ii predispune la alegeri nutritionale proaste si la supraconsum alimentar (cu pana la 300 de calorii mai mult pe zi). In timp, caloriile in plus se aduna si sanatatea impreuna cu aspectul fizic se deterioreaza.

#7. Vitaminele energizeaza corpul - Fals

Vitaminele sunt extrem de importante pentru corp si sunt utilizatea la crearea unor enzime responsabile de metabolismul energetic al corpului, dar nu furnizeaza in mod direct energie corpului. Carbohidratii, grasimile si intr-o masura mai mica proteinele, sunt cele care aduc energie directa.

#8. Sa bei sucuri de fructe si legume nu este la fel de sanatos ca a le manca intregi - Adevarat

Toti producatorii de sucuri de fructe iti spun ca acestea sunt perfecte pentru cei care nu mananca fructe si legume, fiind inlocuitorul perfect. Dar nu exista inlocuitor pentru asa ceva! De fapt, riscul de diabet creste la cei care isi beau alimentele in loc sa le manance. Asta pentru ca sucurile nu contin fibre alimentare care sa diminueze raspunsul insulinic.

#9. O dieta bogata in proteine iti va aduce cresteri musculare - Fals

Chiar daca proteinele declanseaza sinteza proteinelor in muschi (procesul prin care organismul construieste tesut muscular si-l repara pe cel avariat), doar o dieta bogata in proteine nu va duce la cresteri musculare semnificative. Trebuie sa incarci muschiul cu greutati pentru a avea rezultate notabile. Acestea fiind spuse, o dieta bogata in proteine combinata cu antrenamente intense cu greutati va duce la cresteri de masa musculara slaba si va conserva masa musculara deja existenta cand se reudc caloriile. 

#10. Genuflexiunile iti ranesc genunchii - Fals

Nu exista nicio dovada ca genuflexiunile ranesc genunchii. Facute corect, genuflexiunile vor intari muschii coapselor si soldurilor, protejand impotriva durerilor de genunchi sau altor disfunctii. Daca nu ai mai facut genuflexiuni pana acum incepi de la fandarile bulgaresti (practic genuflexiuni facute cu un singur picior) si apoi progreseaza catre cele cu haltera in spate.

Referinte

  • #1: Lelong, H., et al. Relationship Between Nutrition and Blood Pressure: A Cross­Sectional Analysis from the NutriNet­Santé Study, a French Web­based Cohort Study. American Journal of Hypertension. 2015. 28(3):362­71.
  • #2: Ratliff, J., et al. Eggs Modulate the Inflammatory Response To Carbohydrate Restricted Diets in Overweight Men. Nutrition and Metabolism. 2008. 5(6).
  • #3: Paoli, et al. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very­low­carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition. 2013. 67(8): 789–796.
  • #4: Trapp, E., Chisholm, D., et al. The Effects of High­Intensity Intermittent Exercise Training on Fat Loss and Fasting Insulin Levels of Young Women. International Journal of Obesity. 2008. 32(4), 684­691.
  • #5: Rosell, M., et al. Association Between Dairy Food Consumption and Weight Change over Nine Years in 19,352 Perimenopausal Women. The American Journal of Clinical Nutrition. 2006. 84(6), 1481­1488.
  • #6: Patel, S., Hu, F. Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity. 2008. 16(3):643­53.
  • #7: University of Rochester Health Services. Vitamins
  • #8: Bazzano, L., et al. Intake of fruit, vegetables, and fruit juices and risk of diabetes in women. Diabetes Care. 2008. 31(7):1311­7.
  • #9: Paul. G. Dietary Protein Requirements of Physically Active Individuals. Sports Medicine. 1989. 8(3), 154­176.
  • #10: Hartmann, H., et al. Analysis of the load on the knee joint and vertebral column with changes in squatting depth and weight load. Sports Medicine. 2013. 43(10), 993­1008.

Articole din aceiasi categorie

Situiatii in care dietele sarace in carbohidrati nu sunt recomandate Situatii in care dietele sarace in carbohidrati nu sunt recomandate In ciuda numeroaselor beneficii ale dietelor sarace in carbohidrati (low-carb) acestea nu sunt mereu cea mai buna cale. Afla de aici care sunt situatiile in care dietele sarace in carbohidrati nu sunt cea mai buna idee. 21 May, 2018
Evita rezistenta anabolica pentru a avea masa musculara mai mare Rezistenta anabolica Rezistenta anabolica este o stare a organismului recent descoperita, care induce o incapacitate de a mai acumula masa musculara si sporeste acumularea de tesut adipos. Procesul prin care se naste rezistenta anabolica este complex, dar cauzele sunt simple: supraincarcarea cu nutrienti. 14 Feb, 2016
Aport proteic pentru masa musculara si forta Aport proteic pentru masa musculara si forta De multe ori nu reusesti sa iti cresti masa musculara si forta din cauza proastei planificari a dietei, planificare care trebuie sa tina cont de efortul depus in sala. 17 Sep, 2018
De ce te ingrasi cand incerci sa castigi masa musculara De ce da gres planul tau nutritional pentru masa musculara fara grasime Urmezi o dieta de acumulare de masa musculara fara grasime care a dat gres? Daca te ingrasi prea mult (sau nu iei deloc in greutate) fii atent la aceste 11 semnale de alarma ca dieta ta este gresita. 17 Jul, 2016
cele mai bune alimente inainte de a merge la sala de forta Ce sa mananci inainte de sala Sa nu dai atentie la ce mananci inainte de a merge la sala pentru a te antrena este ca si cum ai merge cu masina pe rosu si sa speri ca te tine benzina pana unde vrei sa ajungi. Nutritia pre-antrenament este foarte importanta. Iata de ce sa tii cont! 23 Jul, 2017
Hidrateaza-te corect daca faci sport Hidratarea A bea apa este cel mai simplu si eficient gest pe care il poti face sa fii sanatos, sa construiesti mai multa masa musculara si sa arzi mai multe grasimi. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.