Colagenul: trecut dubios, proprietati sanatoase
Colagenul face parte din industria suplimentelor nutritive de foarte mult timp, doar ca nu in cel mai onest mod posibil. Producatorii de proteine si batoane proteice utilizeaza frecvent colagenul sub forma de gelatina pentru a adauga umezeala si textura produselor lor. Este in regula, dar cand pe lista de informatii nutritionale trec colagenul ca facand parte din totalul de continut proteic al produsului, este putin dubios.
Da, colagenul este o proteina, dar este o proteina incompleta. Nu contine toti aminoacizii necesari pentru repararea si cresterea tesuturilor avariate (precum muschii). Dar, in lacomia lor, acesti producatori poate ne-au facut de fapt o favoare. Se pare ca, colagenul are un rol important in sanatatea umana si chiar a aspectului fizic.
Oase. Tendoane. Piele. Suna ca lista de ingrediente a hamburgerilor de la McDonald's, dar sunt si alimentele cu cele mai mari cantitati de colagen, cea mai abundenta proteina la mamifere si principalul component al tesuturilor conjunctive. Oamenii consumau cantitati foarte mari de colagen, dar in prezent lucrurile s-au schimbat, colagenull fiind rar in dietele noastre.
Organismul uman porduce singur colagen, dar bolile autoimune, imbatranirea, prea mult zahar, stresul si lumina solara puternica ii afecteaza abilitatea de a il produce. Ca urmare suntem privati de o serie intreaga de beneficii asupra sanatatii.
Un studiu sustine ca si cantitati mici de colagen - 40 mg/zi - functioneaza mai bine decat combinarea glucozaminei si chondriotinei la mentinerea sanatatii articulatiilor. Alte studii au descoperit ca poate reduce numarul de enzime care duc la aparitia ridurilor si colagenul de tip-1 si tip-4 mentin pielea sanatoasa si tanara.
Despre colagen se mai spune ca are si urmatoarele efecte benefice:
- Imbunatatirea sanatatii articulatiilor.
- Slabire mai rapida prin reglarea glicemiei.
- Par mai sanatos.
- Somn mai de calitate.
- Vindecarea mai rapida a ranilor.
- Repararea intestinelor.
- Conservarea proteinelor. Chiar daca nu contine toti aminoacizii, contribuie destul la metabolismul proteic incat sa nu fie nevoie de cantitati foarte mari din sursele complete de proteine. Asa ca acestea nu sunt arse ci sunt folosite la construirea de nou tesut muscular.
Cum functioneaza colagenul
Daca te gandesti ca ingerezi colagen pentru a imbunatati sanatatea colagenului propriu nu are mult sens. Dupa ingerare este descompus in aminoacizii constituienti. Dar, colagenul are cantitati foarte mari ai unor anumiti aminoacizi, glicina in special, aminoacizi deseori deficienti la oameni, acestia fiind indispensabili in producerea de colagen. Asadar, in acets caz, colagenul este descompuns in materia prima necesara corpului pentru a fabrica colagen!
Cum sa consumi mai mult colagen
Colagenul se gaseste sub forma de supliment nutritiv. Se gaseste ca o pudra fara gust, care se dizolva usor si pe care o poti adauga in cafea, suc, ceai, iaurt, etc.
O varianta mai ieftina decat suplimentele nutritive este gelatina. Gelatina este colagen care nu a fost hidrolizat. Da, jeleurile dulci sunt facute din gelatina, dar te poti lipsi de zaharul si restul chimicalelor continute! Asa ca fie iti faci propriile jeleuri folosind gelatina din comert si sucuri de fructe sau adaugi gelatina in supe, tocane, budinci proteice sau sosuri proteice.
Si in ultimul rand, daca suplimntele nutritive si gelatina ambalata sunt prea comericale pentru tine, si esti indemanatic in bucatarie, scoate barbarul din tine si fierbe cateva cazane de oase si tendoane de animale, bogate in colagen. Retete despre cum sa faci supa de oase gasesi pe tot internetul!
Se recomanda doua linguri de suplimente cu colagen pe zi, dar unele studii au aratat ca si unele cantitati mici de colagen, 40 mg/zi, pot avea un impact benefic.
Referinte
- Zague V, de Freitas V, da Costa Rosa M, de Castro Gç, Jaeger RG, Machado-Santelli GM. "Collagen hydrolysate intake increases skin collagen expression and suppresses matrix metalloproteinase 2 activity." J Med Food. 2011 Jun;14(6):618-24.
- James P. Lugo, Zainulabedin M. Saiyed, Nancy E. Lane, "Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study." Nutrition Journal, 29 January 2016.