Paracetamol - substanta dopanta?

Publicat in

Popularul medicament paracetamol, utilizat pentru combaterea racelilor si inflamatiilor, iti poate creste forta si viteza!

Paracetamolul este un medicament de imbunatatire a performantei sportive

Spre deosebire de alte medicamente eliberate fara prescriptie medicala, paracetamolul, sau acetaminofenul, este un medicament care iti poate imbunatati performantele sportive. 

Celelalte medicamente din aceeasi gama de analgezice nu au aceste proprietati; mare parte din ele sunt medicamente antiinflamatoare non-steroidiene. Acestea pot ajuta la atenuarea unor dureri, inclusiv febra musculara cu debut intarzaiat, dar pot si inhiba cresterile masei musculare! 

Asta se intampla pentru ca natura lor antiinflamatoare da peste cap niste enzime numite COX-1 si COX-2, ceea ce influenteaza negativ sinteza proteinelor, metabolismul proteinelor musculare si alte procese celulare esentiale in cresterile musculare ca urmare a exercitiilor fizice. Astfel de medicamente includ aspirina, ibuprofenul, naproxenul si celecoxibul. 

Pe langa aceste efecte nedorite, ibuprofen pare sa aibe si un alt efect si mai nociv: "agata" chimic celulele Sertoli din testicule; asta poate duce la scaderea hormonului luteinizant si scaderea nivelurilor de testosteron.

Paracetamol, nu este un antiinflamator non-steroidian, si are proprietati antiinflamatoare slabe. Inlatura durerea prin inhibarea productiei de prostaglandina, ceea ce blocheaza trasmiterea durerii de catre nervi. In doze responsabile nu inhiba cresterile musculare si nici nu iti da un sut in testicule!

Dar mai multe studii au aratat ca paracetamol poate creste performantele sportive.

Ce face paracetamolul

Doua lucrari stiintifice de Jozo Grgic de la Institutul de Sanatate si Sport al Universitatii Victoria din Melborne au analizat toate studiile asupra paracetamolului privind performantele sportive efectuate intre 2010 si 2021. 

Unele studii au aratat rezultate neglijabile, pe cand altele au aratat efecte importante:

  • Paracetamolul mareste timpul pana la epuizare in teste facute pe ciclisti. 
  • Paracetamolul creste puterea de baza in timpul unor sprinturi pe bicicleta. 
  • Paracetamolul imbunatateste anduranta in medii cu caldura mare.
  • Paracetamolul imbunatateste performanta sprinturilor maximale singulare. 
  • Paracetamolul pare a atenua oboseala neuromusculara. 
  • Paracetamolul atenueaza scaderea fortei care apare odata cu contractiile musculare maximale repetate. 

Doze si temporizare pentru sporirea performantelor sportive

Nu toate studiile citate de Grgic au aratat ca paracetamol are proprietati ergogenice, dar lipsa rezultatelor pare a avea legatura cu temporizarea si dozele folosite. Dozele eficiente in aceasta privinta par a fi in jur de 1500 mg de paracetamol, luate cu 30-60 minute inainte de exercitii fizice. 

Temporizarea (cand iei paracetamolul) pare a fi si mai importanta decat doza in sine, pentru ca perioada de injumatatire a medicamentului este de doar 1,5 - 2,5 ore. Asa ca sa il iei cu mai mult de o ora inainte de antrenament ii atenueaza efectele. 

Cum actioneaza paracetamolul

Gandirea traditionala in privinta analgezicelor si cresterii capacitatii sportive este legata de diminuarea durerii in sine: sportivii care simt mai mutla durere in urma efortului fizic au sanse mai mari sa renunte, decat cei care sunt mai imuni la durere. 

Pe langa asta, paracetamolul pare a atenua oboseala neuromusculara si creste activarea muschilor (cel putin la exercitiile cu greutati), ceea ce duce la cresteri de performanta. 

inlocuitor steroizi

Efecte secundare ale utilizarii paracetamolului

In mod bizar, paracetamol nu este pe lista de substante interzise a WADA, desi sunt voci care spun ca ar trebui sa fie. In privinta sigurantei, paracetamolul este puternic procesat de ficat, asa ca este destul de hepatotoxic, ceea ce arata ca trebuie sa fii foarte atent cu utilizarea acestui medicament. In general problemele par sa apara la doze de 4000 mg, sau mai mult, in 24 de ore. 

Folosit ocazional in doze de 1500 mg nu ar trebui sa ridice probleme. Dar utilizarea regulata iti poate face ficatul praf. Exista voci care sustin ca paracetamol este mai toxic pentru ficat decat unii steroizi anabolizanti orali, precum Danabol.

Un alt efect secundar care te poate interesa: cei care se antreneaza cu greutati pentru masa musculara trebuie sa stie ca luat inainte si dupa exercitii fizice, paracetamol atenueaza markerii de smenalare anabolica precum fosforilarea proteinelor ribozimale, un proces care determina marimea celulei musculare. 

Acest efect a fost observat doar in cateva studii, in care sportivii au laut paracetamol atat inainte cat si dupa antrenament; este posibil sa nu apara daca este luat doar inainte de antrenament, avand o perioada de injumatatire atat de mica. 

Cum sa folosesti aceste informatii

Personal nu sunt sigur ca merita utilizarea de paracetamol pentru cresterea fortei. Poate doar ocazional, de cateva ori pe luna, inainte de antrenamentele de forta foarte grele, unde si cel mai mic avantaj conteaza. 

In rest, efectele par similare cu cele obtinute cu utilizarea constanta a creatinei, un supliment natural mult mai sigur. Dar creatina nu este si analgezic. In caz ca vrei ceva care sa atenueze febra musculara si durerile musculare/articulare, orienteaza-te catre suplimente cu curcuma si piperina, fiind multtttt mai sanatoase decat paracetamolul. De fapt, in unele studii, curcumina pare a fi mai eficienta decat paracetamolul in combaterea durerilor articulare. 

Este posibil ca in viitor sa se descopere si alte efecte ale paracetamolului care sa imbunatateasca performantele sportive, dar momentan as privi asta ca o curiozitate cu utilizari reale limitate! 

Referinte

  1. Kristensen DM et al. Ibuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadism. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Jan 23;115(4):E715-E724.
  2. Grgic J et al. Effects of Paracetamol (Acetaminophen) Ingestion on Endurance Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports (Basel). 2021 Sep;9(9):126.
  3. Grgic J. What is the Effect of Paracetamol (Acetaminophen) Ingestion on Exercise Performance? Current Findings and Future Research Direction. Sports Med. 2022 Jan 17.
  4. Lundberg TR et al. Analgesic and anti-inflammatory drugs in sports: implications for exercise performance and training adaptations. Scand J Med Sci Sports. 2018 Nov;28(11):2252-2262.
  5. Singhal S et al. Bioavailable turmeric extract for knee osteoarthritis: a randomized, non-inferiority trial versus paracetamol. Trials. 2021 Jan 30;22(1):105.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.