Cand vine vorba de cresterea libidoului, mare parte din cercetari sunt facute pe barbati!
Nu este ceva foarte surprinzator, din moment ce barbatii sunt clienti mai buni pentru "pastilele de erectie". Exista si mai multe optiuni farmaceutice pentru imbunatatirea vietii sexuale a barbatilor.
Viagra a fost initial testata ca medicament de inima, dar cercetatorii au descoperit ca imbunatateste erectiile, ceea ce a imbogatit compania farmaceutica Pfizer.
Cand auzi de un supliment precum Maca, care este vandut ca ceva care creste libidoul la femei, este ceva mai rar. Si cel mai interesant fapt, nu este legat de testosteron sau estrogen (ambii hormoni crescand libidoul la femei).
Maca este ultimul lucru la care te-ai gandi ca poate imbunatati sexualitatea. Arata precum un nap trist din muntii Peruviani si nici macar nu este folosit in vreo medicina traditionala. Maca este laudat ca imbunatateste libidoul si sanatatea la femei si functiile cognitive in timpul menopauzei. Dar este ceva adevarat in asta? Suprinzator, da!
Ce este Maca?
Maca este o planta inrudita cu legumele crucifere (broccoli, kale, conopida, etc.), care creste aproape in exclusivitate in muntii din Peru. I se mai spune si ginseng peruvian.
Maca este un adaptogen. Adaptogenii sunt lucruri care streseaza corpul intr-un fel care il intareste la stresori similari care pot actiona asupra lui in viitor. Cu timpul, expunerea la adaptogeni reduce stresul si ajuta corpul sa se intareasca. Sunt un fel de vaccinuri contra stresului! Pe langa Maca, alti adaptogeni includ ashwagandha, rhodiola rosea si panax ginseng.
Maca creste in 3 variatii: negru, rosu si galben. In mare parte sunt similare, doar cateva studii indica ca cel negru este mai bun pentru fertilitatea masculina si cel rosu pentru sanatatea prostatei.
Ce face Maca?
Principalele beneficii ale Maca sunt cresterea libidoului si proprietatile adaptogene.
Maca este primul supliment vandut femeilor tinere pentru cresterea libidoului, si care se pare ca si functioneaza. Produsele anterioare fie nu functionau, fie erau destinate femeilor aflate la menopauza. De aceea Maca a fost asociata cu sexualitatea feminina. Este adevarat, dar si barbatii pot beneficia de efecte similare.
Nu se stie exact ce molecule din Maca fac acest lucru, dar cele mai vizate sunt alkamidele, o serie de molecule solubile in grasime. Multe din acestea sunt unice acestei plante.
Dincolo de asta, Maca are si celelalte beneficii ale cruciferelor, continand cantitati mari de glucosinolati. Si cum cruciferele sunt printre cele mai sanatoase legume...sunt vesti bune!
Cele doua beneficii principale ale Maca
Cum am spus deja, principalele beneficii ale Maca sunt cele adaptogenice si sexuale:
- Libidou mai bun.
- Stare de spirit mai buna.
Sa le analizam.
Maca si libidoul la femei
Maca este cunoscuta mai ales pentru imbunatatirea functiilor sexuale la femei.
Aceasta asociere a venit atat de la numeroasele studii pe femei cat si a felului cum a fost promovata. Dar poate ajuta si barbatii!
La barbati cu disfunctii erectile usoare, Maca a fost mai eficienta decat placebo pentru a restaura functiile erectile si libidoul. Acesti barbati au inregistrat si o crestere a dorintei sexuale, lucru care se intampla si la barbati care nu sufera de disfunctii erectile cat si la femei.
Chiar si in cazul medicamentelor antidepresive despre care se stie ca provoca disfunctii sexuale, Maca poate restabili pierderea sexualitatii. Si aceste studii au folosit Maca alaturi de medicamentele respective, asa ca nu a fost nevoie de intreruperea lor.
Maca si starea mentala
Maca poate avea efecte si asupra felului cum te simti la modul general, in special asupra depresiei si anxietatii.
Doua studii au fost facute pe femei intrate la menopauza si au aratat ca Maca luata in doze de 3,3 - 3,5 grame pe zi, timp de cateva saptamani, a dus la mai putine stari depresive. Pare a fi un efect specific femeilor mai in varsta, barbatii tineri neavand parte de acest efect.
Studiile au masurat si nivelurile de anxietate si au descoperit ca se imbunatatesc, alaturi de depresie. Dar este nevoie de mai multe studii pentru a vedea cat de departe merg efectele Maca asupra starii mentale.
Ce NU face Maca?
Aceasta mica radacina peruviana NU are urmatorii parametrii:
- Nu afecteaza hormonii, nici in rau, nici in bine.
- Efectele adaptogene nu sunt suficient de puternice pentru a avea impact asupra exercitiilor fizice.
Maca si hormonii
Dintre totate plantele si adaptogenii care afecteaza libidoul, Maca este unica pentru ca nu face asta prin manipularea hormonilor. Fie ca vorbin de hormoni cu impact direct precum estrogen sau testosteron, sau de unii cu impact indirect precum FSH si LH, Maca nu are niciun efect asupra lor. Ceea ce este ciudat avand in vedere cat de mult influenteaza Maca libidoul si starea de spirit.
Asta se aplica atat la barbati cat si la femei, Maca nu afecteaza deloc hormonii sexuali sau ai glandei tiroide. Efectele de crestere a libidoului par a NU avea legatura cu nimic hormonal.
Maca si capacitatea de efort fizic
Maca nu este recomandata doar pentu sexualitate, ci si pentru vitalitate generala. Asta a dus la ideea ca te poate ajuta la performezi mai bine la exercitiile fizice.
Pana acum a existat doar un test asupra acestei teorii, dar suplimentarea cu Maca a unor sportivi (ciclisti antrenati) a putut aduce ceva beneficii prin reducerea timpului la un test de 40 km, dar nu cu mult fata de placebo.
In rest nu prea exista alte dovezi legate de aceste proprietati ale radacinii de Maca.
Doza clinia eficienta
Maca se ia in doze de 3 grame, o data pe zi. Jumatate din aceasta doza, 1,5 g, nu este eficienta la a stimula sexualitatea. Nu este nevoie ca Maca sa fie luata cu mancare, dar in general este recomandat.
Efecte secundare Maca
Pana acum Maca nu a cauzat niciun efect secundar in studii. Inclusiv in studiile in care Maca a fost utilizata alturi de antidepresive.
Nu putem spune 100% ca Maca este complet sigura, dar pare a nu avea riscuri insemnate pentru sanatate.
Iti recomand sa incerci macar o data Maca sa vezi cum te simti de la ea, chiar daca nu esti interesata in imbunatatirea vietii sexuale. Probabil vei observa o imbunatatire a vietii sexuale, nu numai libidou mai mare dar si satisfactie mai mare in timpul actului sexual. Poti observa si o imbunatatire a starii de spirit.
Referinte
- Gonzales GF, Gonzales C, Gonzales-Castañeda C. Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru--from tradition to science. Forsch Komplementmed. 2009 Dec;16(6):373-80. doi: 10.1159/000264618. Epub 2009 Dec 16.
- Emilio Yábar, Romina Pedreschi, Rosana Chirinos, DavidCampos. Glucosinolate content and myrosinase activity evolution in three maca (Lepidium meyenii Walp.) ecotypes during preharvest, harvest and postharvest drying. Food Chemistry Volume 127, Issue 4, 15 August 2011, Pages 1576-1583
- Clément C, Diaz Grados DA, Avula B, Khan IA, Mayer AC, Ponce Aguirre DD, Manrique I, Kreuzer M. Influence of colour type and previous cultivation on secondary metabolites in hypocotyls and leaves of maca (Lepidium meyenii Walpers). J Sci Food Agric. 2010 Apr 15;90(5):861-9. doi: 10.1002/jsfa.3896.
- Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1157-62. doi: 10.1097/gme.0b013e3181732953.
- Dording CM, Fisher L, Papakostas G, Farabaugh A, Sonawalla S, Fava M, Mischoulon D. A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. CNS Neurosci Ther. 2008 Fall;14(3):182-91. doi: 10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x.
- Stojanovska L, Law C, Lai B, Chung T, Nelson K, Day S, Apostolopoulos V, Haines C. Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. Climacteric. 2015 Feb;18(1):69-78. doi: 10.3109/13697137.2014.929649. Epub 2014 Aug 7.
- Zenico T, Cicero AF, Valmorri L, Mercuriali M, Bercovich E. Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double-blind clinical trial. Andrologia. 2009 Apr;41(2):95-9. doi: 10.1111/j.1439-0272.2008.00892.x.
- Stone M, Ibarra A, Roller M, Zangara A, Stevenson E. A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. J Ethnopharmacol. 2009 Dec 10;126(3):574-6. doi: 10.1016/j.jep.2009.09.012. Epub 2009 Sep 23.
- Gonzales GF, Córdova A, Vega K, Chung A, Villena A, Góñez C, Castillo S. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia. 2002 Dec;34(6):367-72.