Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra si de la Universitatea Glasgow au pus 20 de voluntari sa manance un milkshake care continea fie un ingredient numit ester propionat de inulina fie un tip de fibra alimentara numita inulina.
Studiile anterioare aratasera ca bacteriile din intestine elibereaza un compus numit propionat cand digera inulina, compus care poate semnala creierului reducerea poftei de mancare. Dar esterul propionat de inulina elibereaza mult mai mult propionat decat inulina singura.
Dupa ce au baut milkshake-ul participatii au facut un RMN, in timp ce li s-au aratat poze cu diferite mancaruri, fie bogate in calorii, fie sarace in calorii, precum salate, peste, legume sau ciocolata, prajioturi si pizza.
Cercetatorii au descoperit ca voluntarii care au baut milkshake-ul cu esterul propionat de inulina au avut o activitate mai mica in zonele din creier legate de sistemul de recompensare - dar numai cand se uitau la pozele cu alimentele bogate in calorii. Aceste zone ale creierului, numite nucleul caudat si nucleul accumbens, se gasesc in centrul creierului si au fost deseori legate de poftele de mancare si motivatia de a iti dori mancare.
Zonele din creier asociate cu poftele alimentare. Zonele cu albastru si galben (nucleul caudat si nucleul accumbens) au prezentat activitate redusa cand voluntarii care au luat ester propionat de inulina au vazut pozele cu mancarea calorica.
Voluntarii au trebuit si sa evalueze cat de apetisante sunt alimentele din poze. Rezultatele au aratat ca cei care au baut milkshake-uln cu suplimentul de ester propionat de inulina au catalogat mancarurile calorice ca mai putin atragatoare.
Intr-o a doua parte a studiului, voluntarii au primit un bol de paste cu sos de rosii, si li s-a spus sa manance cat vor. Cand subiectii au baut suplimentul cu ester propionat de inulina au mancat cu 10% mai putine paste fata de cei care au luat doar inulina.
Intr-un studiu anterior facut de aceeasi echipa de cercetatori, publicat in 2013, s-a descoperit ca voluntari supraponderali care au luat suplimente cu ester propionat de inulina adaugat in mancare zi de zi, s-au ingrasat mai putin in decurs de 6 luni, comparativ cu voluntarii care au adaugat doar inulina la mese.
Profesorul Gary Frost, autorul senior al studiului, a spus: "Cantitatea de ester propionat de inulina folosita in studiu a fost de 10 g - cantitate care creste productia de propionat de 2,5 ori. Pentru a obtine aceeasi crestere a propionatului mancand doar fibre alimentare ai avea nevoie de 60 g de fibre pe zi. In prezent media consumului de fibre la populatia generala este de 15 g."
Folosirea de ester propionat de inulina ca supliment alimentar alaturi de mancare poate preveni ingrasarea. Consumul suplimentului alaturi de mancare poate reduce consumul de alimente dense caloric. Se pare ca bacteriile intestinale naturale ale unor persoane pot produce cantitati mai mari de propionat fata de bacteriile altor persoane, putand fi unul din motivele pentru care unele persoane se ingrasa mai usor si au pofte alimentare mai mari.
Aceste studii sunt corelate cu altele facute pe pacienti care au urmat o operatie de bypass gastric si arata ca modificarea florei intestinale nu afecteaza doar apetitul ci si modul in care creierul raspunde cand vede alimente calorice, si cat de atragatoare le percepe.
Dr Douglas Morrison, unul din autorii studiului a comentat: "Am dezvoltat suplimentul ester propionat de inulina ca sa cercetam rolul propionatului produs de bacteriile din intestine in sanatatea umana. Acest studiu arata clar ca semnalele produse de microflora intestinala sunt importante pentru reglarea apetitului si alegerile alimentare. Studiul arunca o lumina noua asupra legaturii stranse dintre dieta, flora intestinala si sanatate, ajutandu-ne sa intelegem cum este benefica hranirea bacteriilor intestinale bune cu fibre alimentare."
Studiul este foarte nou iar suplimentul unul experimental, neexistand (inca) la comercializare. Dar avand in vedere datele foarte incurajatoare probabil ca va aparea ca supliment pentru slabire. Pana atunci ai grija sa mananci cat mai multe fibre alimentare prin dieta si eventual suplimenteaza-te cu inulina.
Referinte
- C. S. Byrne, E. S. Chambers, H. Alhabeeb, N. Chhina, D. J. Morrison, T. Preston, C. Tedford, J. Fizpatrick, C. Irani, A. Busza, I. Garcia-Perez, S. Fountana, E. Holmes, A. P. Goldstone, G. S. Frost. Increased colonic propionate reduces anticipatory reward responses in the human striatum to high-energy foods. American Journal of Clinical Nutrition, 2016.