Femeile pun des aceasta intrebare: "este obligatoriu sa fac exercitii fizice pentru a slabi?" sau "transpir din greu la sala si tot nu slabesc; unde gresesc?".
Pe scurt, raspunsurile sunt: nu, nu trebuie sa faci sport pentru a slabi si daca faci sport si nu slabesti este din cauza ca mananci prost.
La baza slabirea se rezuma la calorii arse contra calorii mancate. Ca sa slabesti sanatos si frumos ai nevoie de o combinatie intre mancat ceva mai putin si exercitii fizice.
Unele cred ca doar exercitiile fizice sunt singurul raspuns. Cred ca ceva ore de exercitii viguroase cardio si ridicat de greutati este solutia generala. Cred ca daca fac sport kilogramele se topesc de la sine. Gresit.
In realitate, si daca faci 3 antrenamente intense pe saptamana, care ard in jur de 1000 de calorii fiecare, abia ai arde suficiente calorii cat sa slabesti sub 0,5 kg de grasime! Poti anula usor deficitul caloric creat prin sport, mancand cateva portii in plus pe zi, sau o masa trisata mai consistenta.
Dupa cum poti vedea, sportul te ajuta sa fii sanatoasa si sa te tonifici, dar poate sa nu duca la slabirea pe care ti-o doresti. Si exista riscul sa devii scarbita de tot procesul pentru ca tragi din greu si nu vezi rezultate.
Slabirea, exercitiile fizice si cum sa arati bine
Adevarul este asta: daca ai mult de slabit, poti face asta doar reducand caloriile pe care le mananci. Doar 500 de calorii pe zi in minus va duce la o slabire de 0,5 kg pe saptamana. Dar cand scazi in greutate astfel, nu pierzi doar grasime ci si masa musculara. Muschii sunt esentiali pentru mentinerea unui corp tonifiat si sanatos. Trebuie sa iti pastrezi sau chiar sa iti cresti muschii cand slabesti. Singurul mod de a iti pastra masa musculara cand esti in deficit caloric este de a face exercitii fizice cu greutati.
Formula de slabit
Sa zicem ca esti o femeie de 79 de kg, care are nevoie de 2375 de calorii pe zi pentru a isi mentine greutatea. Reduci caloriile cu 776, pentru a ajunge la 1500 pe zi. Asa arzi 5435 de calorii pe saptamana. Daca iti cresti efortul fizic pentru a arde 300 de calorii in plus pe zi, vei arde 2100 de calorii pe saptamana. Combinat, cele doua abordari duc la arderi calorice de 7526 de calorii pe saptamana. Adica slabesti 1 kg pe saptamana. Daca esti sanatoasa si nu ai perturbari metabolice serioase, aceasta formula se aplica aproape tuturor.
Daca slabesti doar prin dieta, vei pierde si masa musculara. Poate kilogramele o sa scada, dar devii o versiune mai mica a ta, indexul de masa grasa nu se schimba si aspectul fizic lasa de dorit.
Cum sa eviti sa ai un procent mare de grasime dupa ce slabesti
Cel mai mare neajuns al slabirii doar prin dieta este ca dupa ce incepi sa mananci normal, te ingrasi la loc. Si cel mai grav, muschii pe care i-ai ars in perioada dietei nu revin, dar in locul lor apare grasimea. Asa ca ajungi sa ai procente de grasime mai mari decat la inceput.
Daca tot repeti acest proces, apare sindromul de yo-yo. De fiecare data cand slabesti fara a face sport si apoi te reingrasi, iti schimbi in rau compozitia corporala (raportul dintre masa adipoasa si cea slaba). Muschii ard calorii, pe cand grasimea este inerta din punct de vedere metabolic. Cu cat ai un procent mai mare de muschi in defavoarea grasimii, cu atat ai o rata metabolica bazala mai mare.
Cu cat inlocuiesti mai multi muschi cu grasime, cu atat iti este din ce in ce mai greu sa slabesti. Devii mai grasa chiar daca greutatea pe cantar scade. Sa ai o greutate normala dar un procent prea mare de grasime este nesanatos si deloc aspectuos.
Adevarul despre slabire fara sport
Raspunsul la aceasta intrebare este ca da, se poate slabi fara sport. Dar pe termen lung asta iti va afecta sanatatea si aspectul fizic si chiar rata de succes.
Daca deja faci sport destul de intens si nu vezi rezultate, de vina este dieta. Nu poti compensa prin sport o dieta proasta. Ca sa fii cu adevarat fericita de corpul tau ai nevoie de combinatie intre dieta si sport.
Cand vine vorba de slabit, fa o prioritate din nutritie. Mananca proteine de calitate (precum carnuri), multe legume si ceva fructe. Nu restrictiona prea drastic caloriile si nu te baza pe diferite suplimente sau trucuri.
Evita alimentele procesate si fast foodul. In general, incearca sa ai o abordare rezonabila a dietei si exerciitilor fizice.
Referinte