Probabil ca ai auzit si citit de nenumarate ori ca nu poti intrece prin suplimentatie o dieta precara. Sa analizam mai in detaliu aceasta afirmatie, pentru ca sugereaza si ca tot ce ai nevoie pentru a sustine exercitiile si performanta fizica se gaseste la raionul cu alimente naturale.
Ia in considerare faptul ca daca iei creatina cateva saptamani, iti maresti puterea musculara cu pana la 15%, sau daca iei o pestila cu cafeina inainte de antremnament iti cresti anduranta cu 17%. Niciun aliment nu poate aduce aceste beneficii, deci este clar ca si suplimentele nutritive isi au rostul lor.
O dieta proasta nu este cauzata mereu de lipsa legumelor din ea, si nici nu este cu intentie. De exemplu, daca te prinde pranzul hamesit, si ai la tine doar 5 lei gasiti pierduti prin buzunare, tot te poti duce sa iti cumperi un sandwich de undeva; dar incearca sa cumperi ceva cu 5 lei de la raionul de alimente integrale. Pasul grabit al vietii si costurile, nu se incadreaza mereu in programul tau de mancat sanatos. Deci, daca legumele si proteinele slabe au devenit trecut, rasare intrebarea: Se poate indrepta macar putin o dieta proasta printr-o suplimentare buna?
Urmatoarele strategii de suplimentare iti pot imbunatati sanatatea (intr-un anumit grad) si aspectul fizic, chiar daca insisti sa mananci precum un copil de 5 ani. Si chiar daca ai o dieta buna, dar mai iei cate o masa trisata din cand in cand, urmatoarele suplimente te vor ajuta sa reduci pagubele cand exagerezi.
Sunt multivitaminele o minciuna?
Sportiv sau nu, multivitaminele se gasesc in casele a din ce in ce mai multor oameni. Sustin ca pot umple golurile lasate de dieta, nu sa imbunatateasca randamentul exercitiilor fizice, asa ca principalul lor motiv de vanzare este logevitatea si sanatatea. Dar sustine stiinta declaratiile facute de producatorii de multivitamine? Exista un studiu de amploare pe aceasta tema, care a urmarit 200 000 de utilizatori de multivitamine, pe o perioada de 11 ani.
Cercetatorii au aflat ca nu exista cresteri sau descresteri ale ratei de mortalitate, indiferent de cauze (cardiovasculare, cancer, etc.), intre cei care luau multivitamine si cei care nu luau. Pe scurt, multivitaminele nu au facut nimic! Deci, daca multivitaminele nu fac nimic, si tu le dai pe gat ca bomboanele pentru a contracara obsesia ta pentru KFC, atunci aripioarele colonelului vor face ravagii in tine!
Exista si un aspect psihologic ingrijorator: cei care folosesc multivitamine au impresia ca pot manca mai multe prostii si pot face mai putine exercitii fizice, si sa aibe aceleasi rezultate.
Nu blamez total multivitaminele. Pentru un sportiv, care are nevoie sporita de micronutritienti fata de o persoana obisnuita, multivitaminele pot acoperi unele goluri lasate inevitabil de dieta. Asa ca daca faci antrenamente grele in mod repetat, un supliment cu multivitamine nu strica. Dar nu te baza doar pe ele pentru a te reface, ci doar considera-le o piesa din marele puzzle al stilului de viata sanatos.
Raul cel mai mic
Producatorii de suplimente sunt obligati sa treaca pe produsele lor faptul ca acestea nu inlocuiesc o dieta echilibrata. Dar totusi, daca oamenii au ajuns pe luna, nu este logic sa credem ca sunt in stare sa inventeze pastile care sa tina loc de o masa?
Ca veni vorba de astronauti, dietele acestora sunt atent gandite si formulate de nutritionisti specializati pentru a fi siguri ca nu lipseste niciun micro sau macro nutrient. La nivel global, aceasta abordare este foarte populara si reusita in agricultura, mai exact hrana animalelor. Li se da un amestec de alimente integrale si nutrienti adaugati artificial. Si oamenii le mananca apoi carnea ca parte dintr-o dieta echilibrata.
Pana si animalele de companie au mancare creata in laborator si traiesc mai mult decat au trait vreodata predecesorii lor.
Teoretic poti trai consumand doar suplimente nutritive. Dar abordarea de a iti crea singur dieta bazata pe suplimente este gresita. Pentru ca in mod cert vei avea lipsuri de care nu iti vei da seama, neavand tehnologia si cunostintele de a monitoriza felul in care corpul absoarbe si foloseste nutrientii.
Chiar daca etichetele suplimentelor indica exact cati nutrienti contin, nu poti fi 100% sigur ca organismul si absoarbe tot ce contin suplimentele pe care le consumi. De multe ori procesarea suplimentelor pentru a fi ambalate distruge multi micronutrienti instabili si multe enzime digestive necesare corpului pentru a absorbi ceilalti nutrienti din produs.
Mancarea integrala evita aceste probleme, continand totul in rapoarte optime. Asa ca, iti asumi un risc daca incerci sa te suplimentezi dupa ureche pentru a compensa carentele din dieta (asta daca nu ai un laborator NASA in camera ta).
Desigur, daca ai o dieta proasta, este mai bine sa iei un supliment care sa aduca ceva nutrienti, decat sa nu il iei deloc. Multe suplimente de calitate se apropie de nivelul de nutrienti al alimentelor, dar inca nu se pot compara cu acestea.
Asadar, ia suplimente pentru a avea un aport de nutrienti sanatosi, dar tine minte ca nu poti inlocui o dieta proasta. O poti pacali o perioada, dar pana la urma te va ajunge din urma.
Un mic ajutor
Uneori este chiar necesar sa te abati de la o dieta stricta, si sa iei mese trisate, pentru a iti revigora metabolismul si a progresa. Este un fapt dovedit stiintific, nu doar supozitii. Sa te gandesti la masa trisata de la finalul saptamanii te ajuta sa te mentii motivat si sa urmezi dieta pe care ti-ai propus-o.
Dar daca ai de gand sa faci o mega-orgie culinara din masa ta trisata, atunci chiar ai oportunitatea de a intrece prin suplimentatie o masa proasta (accentuez, o masa, nu o dieta!). Exista numeroase studii promitatoare care sustin eficienta suplimentelor care blocheaza absortia carbohidratilor, si intr-o masura mai mica si a celor care blocheaza absortia grasimilor.
Suplimentele nutritive care contin extract de fasole alba ajuta la reducerea caloriilor absorbite din carbohidrati, si reduc impactul acestora asupra glicemiei, atunci cand iei o masa trisata.
Cand te gandesti la burgerul ala imens pe care urmeaza sa-l mananci, este bine sa te gandesti si la astfel de suplimente, pentru a ii reduce efectele negative. Dar cum ramane cu perioadele mai lungi de mancat prostii, cum ar fi sarbatorile sau vacantele, cand sari din restaurant in restaurant? Este indicat sa iei un supliment cu fibre alimentare, pentru ca mancarurile procesate nu au fibre, si astfel ajuti corpul sa le evacueze mai rapid din sistem.
Poate ca nu este o strategie buna de urmat pe termen lung, dar te poate ajuta sa revii dintr-o vacanta cu bronz, cu cu burta!
Daca dai pe gat pizza alaturi de o bautura verde plina de fibre, care a venit la plic, atunci atenuezi efectele dietei. Da, exista astazi suplimente care aproape ca pot tine locul unei salate mari verzi, dar tot nu o pot egala pe deplin.
Alimentele proaspete sunt vii, iar nutrientii sunt foarte concentrati, si se absorb mult mai bine decat din suplimente nutritive. Poti lua 1000 de micrograme de spanac dintr-o lingurita de pudra verde, dar nu va intrece niciodata beneficiile spanacului proaspat.
Mama natura nu este o fata pe care sa o putem inca intrece, iar suplimentele raman suplimente - nu substitute. Asa ca fi barbat, si mananca precum un barbat, nu un copil!
Referinte